Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Co do schłodzenia poddasza ?

kaszpir007

Recommended Posts

Witam !

Mam na poddaszu bardzo ciepło. Poddasze jest ocieplone wełną 30cm a w niektórych miejscach nawet 45cm wełny.

Na poddaszu są 3 pomieszczenia. Jedno ma 2 okna dachowe i jedno zwykłe. Drugie jedno okno dachowe a nastepne 2 okna dachowe.

W oknach nie ma rolet.

Na poddaszu jest wyraźnie cieplej niż na parterze , ale zapewne dzięki mocnego nasłonecznienie przez okna ...

Myślałem nad zakupem rolet wewnętrznych okiennych , ale są one z materiału i boję się one dają co najwyżej zaciemnienie poddasza i może w delikatnym stopniu obniżą temp. na poddaszu ...

Zauważyłem że są też dostępne folie UV przeciwsłoneczne naklejane na okno od zewnątrz i niby są duuuuuuużo bardziej skuteczne niż rolety ...

Jak sobie poradziliście z przegrzewaniem poddasza ?

Czy takie folie do dobra sprawa (choć w zimę szkoda by było tracić "darmowe" grzanie przez słonko) , czy jednak rolety ?

Na samym zaciemnieniu mi nie zależy , zależy mi na obniżeniu temp. na poddaszu ...

• 7 months później...
  • 2 months później...

Witam wszystkich szukających odpowiedzi na pytanie jak radzić sobie z nagrzewaniem poddasza.

Najlepsze parametry izolacyjne mają produkty stosowane na zewnątrz okien dachowych - markizy lub rolety zewnętrzne. Działają one na zasadzie blokerów, czyli blokują nagrzewanie się szyby i tym samym wnętrza.

120925-01-L.jpgmhl.jpg

Markizy są to siateczki z polichlorku winylu redukujące nawet do 73% wpadającego ciepła. Montowane od wewnątrz, rozwijane przed szybą, nie ograniczają widoku za oknem i dostępu światła.

121225-01-XXL.jpg122665-01-XXL.jpg

Rolety zewnętrzne VELUX dają kompleksową kontrolę, zarówno nad światłem dziennym jak i temperaturą we wnętrzu, bez względu na porę roku czy warunki pogodowe. Redukują nawet 97% wpadającego ciepła latem i poprawiają izolację okna zimą. Przez cały rok gwarantują zaciemnienie oraz redukcję odgłosów padającego deszczu, gradu czy burzy. Zapewniają dodatkową ochronę okna.

Pozdrawawiam,

Paweł

Doradca VELUX

WItam,

To może również ze swojej strony dorzucę kilka faktów. Na podstawie przeprowadzonych przez firmę FAKRO badań odnośnie skuteczności ochrony przed nagrzewaniem można wyciągnąć kilka ciekawych wniosków.

Podstawowym czynnikiem, któryma bezpośredni wpływ na samopoczucie człowieka jest temperatura. Na poniższym wykresie przedstawiono wartości temperaturw pomieszczeniach zamkniętych w zależności od zastosowanego rodzaju przesłony / dodatku do okna dachowego.

Dodatki zewnętrzne do okien chronią skuteczniej przed nagrzewaniem pomieszczenia niż dodatki zamontowane wewnątrz pomieszczenia. Łatwo zauważyć, że przed nagrzewaniem pomieszczenia najskuteczniej chroni roleta zewnętrzna ARZ oraz markiza AMZ. Ponadto zaciemniają one

pomieszczenie i zapewnia poczucie prywatności.

temperatura.JPG

Pozdrawiam

Konsultant FAKRO

Jak wygląda montaż rolety w obudowanym już oknie. Gdzie trzeba przewiercić otwór na korbę?

Witaj piotrek0m,

Rolety i markizy VELUX można montować na już zamontowanych oknach dachowych.

W przypadku zastosowania rolety zewnętrznej obsługiwanej za pomocą korbki typ SCL montaż gniazda odbywa się jak na załączonych poniżej zdjęciach.

scl1.jpg

scl3.jpgscl2.jpgTutaj można pobrać całą instrukcję i jej tłumaczenie:

http://www.profesjonalisci.velux.pl/pl-PL/Documents/instrukcje/dsp/scl.pdf

Alternatywą manualnych rolet zewnętrznych na korbkę są rolety obrotowe SHL.

Obsługujemy ją poprzez obrócenie skrzydła o 180 stopni, aż nastąpi automatyczne zaczepienie dolnego elementu rolety. Wtedy zamykamy okno, a roleta rozwija nam się z kasetonu w dół. Jeżeli chcemy ją zwinąć to analogicznie w drugą stronę czyli otwieramy okno, obracamy skrzydło, aż nastąpi kliknięcie czyli zwolnienie blokady i zamykając okno roleta schowa się w kasetonie.

W przypadku śniegu na dachu, należy zachować ostrożność podczas obsługi rolety.

119172-01-XXL.jpg

Pozdrawiam,

Paweł

Doradca VELUX