gondoljerzy 29.07.2014 13:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2014 Witajcie. Właśnie zająłem sobie czas urlopu i postanowiłem zamontować bojler CWU w innym miejscu. Bojler będzie na parterze, a zasilane z niego będzie piętro. Nie chcę żeby ciepła woda ,,uciekała" mi rurami w górę. Pomóc w tym powinien syfon, a jeśli tak, to jakiej wysokości? Ile wystarczy, żeby działało? Parędziesiąt cm? Pół wysokości bojlera? Cała wysokość? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Beja 30.07.2014 07:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2014 A dlaczego sądzisz, że syfon ci w tym pomoże? Odwróć rysunek i zadaj sobie pytanie, jak wysoki musi być lewar, żeby woda nie wyciekła z baniaka. Odp.: w grubym przybliżeniu nie ma znaczenia. Jak już woda raz poleci, to wyleci cała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 30.07.2014 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2014 Szczerze mówiąc nie rozumiem. Gdzie ta woda ma uciekać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Beja 30.07.2014 09:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2014 No jak to gdzie? Do góry. Jak to woda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 30.07.2014 09:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2014 Dobra, do góry. Ale.... gdzie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gondoljerzy 30.07.2014 11:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2014 A dlaczego sądzisz, że syfon ci w tym pomoże? Odwróć rysunek i zadaj sobie pytanie, jak wysoki musi być lewar, żeby woda nie wyciekła z baniaka. Odp.: w grubym przybliżeniu nie ma znaczenia. Jak już woda raz poleci, to wyleci cała. Gdy krany są zakręcone to woda nie wyleci. Syfon po to, żeby grawitacyjnie nie wędrowała i nie nagrzewała rur nad bojlerem. Chciałbym po nocy z wygaszonym kotłem nadal mieć ciepła wodę do mycia. Stąd pytanie do praktyków: jak wysoki syfon wystarczy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 30.07.2014 11:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2014 Rury wodociągowe są za cienkie, żeby w nich się zrobił ruch konwekcyjny (ciepła leci do góry, a tą samą rurą zimna wraca na dół), a w żaden inny sposób takie zjawisko nie nastąpi, więc straty będziesz miał co najwyżej na skutek rozchodzenia się ciepła w samej wodzie, a tu syfon nic nie da. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts