Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam

Mam następujący problem:

Odswiezalem ściany w pokoju. Zerwałem tapetę ze ścian, fachowiec zagruntowal ściany, położył gładź (finish), następnie ponownie zagruntowal. Postanowiłem, że pomaluje sam. Ściany malowalem wałkiem. Żeby wykończyć przy suficie na sufit nakleilem niebieska taśmę malarską, a ścianę w tych miejscach pomalowalem małym wałkiem. Następnie po przeschnieciu farby zerwalem taśmę z sufitu. Niestety w niektórych miejscach wraz z taśmą odeszła farba z sufitu . co mogę zrobić z ubytkami? Dodam że sufit nie był odświeżony. Poproszę o podpowiedzi i dodam że jestem w tych sprawach zupełnie początkującym

• 2 weeks później...
Taśmę zrywasz jak wyschnie a nie jak namoknie. Bo co w przypadku jsk masz jakiegos Żyda na ścianie albo wyprawkę którą dopiero zauważyłeś w pewnym oświetleniu? Oklejasz na nowo? Dlatego taśmę zrywamy na nastepny dzień, jak wszystko wyschlo i mamy pewność ze powłoka jest ok.

• 2 weeks później...
Taśmę zrywasz jak wyschnie a nie jak namoknie. Bo co w przypadku jsk masz jakiegos Żyda na ścianie albo wyprawkę którą dopiero zauważyłeś w pewnym oświetleniu? Oklejasz na nowo? Dlatego taśmę zrywamy na nastepny dzień, jak wszystko wyschlo i mamy pewność ze powłoka jest ok.

Dzięki... ale jak zronić ten myk, żeby nie opadała farba - jak wyschnie to jest ryzyko że krawędź będzie postrzępiona.

Ok. rozumiem, że nia ma uniwersalnej metody tylko trzeba przećwiczyć temat ...

Dziękuje wszystkim za rady - co prawda chyba nie jestem mądrzejszy aniżeli szybciej... ale cóż - świadomość że może wystąpić problem to też wiedza.

"Strzępienie krawędzi" powoduje wpłynięcie farby pod taśmę. Zeby tego uniknąć najpierw oklejasz sufit. Potem farba sufitową, malujesz krawędź taśmy i ściany, tak, żeby pozaklejać wszystkie pory. Jak farba wyschnie malujesz ścianę farbą ścienną. PO wyschnięciu zrywasz tasmę i masz krawędź żyleta.