misiupl 30.07.2014 06:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2014 Wcześniej nie widziałem tego jako duży problem.W tej chwili w domu z went. grawitacyjną mam na dole 23C, oczywiście przewietrzanie odbywa się tylko nocą.Jak to będzie z rekuperatorem przy takich upałach na zewnątrz? Może trzeba będzie go wyłączać na te 3 tygodnie w sezonie w ciągu dnia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 30.07.2014 07:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2014 Reku bierze poniżej 20W nie ma sensu go wyłączać. Nie ma odzysk ciepła wpływu na temperaturę, ale wentylacja naturalna latem nie działa przy zamkniętych oknach, a czasami okna wieczorem (komary) trzeba zamknąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
misiupl 30.07.2014 07:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2014 20W czy 100W - nie chodzi mi o oszczędność prądu a o nieprzegrzewanie powietrza wewnątrz domu tłocząc do niego powietrze, które na zewnątrz ma 32C ps. To, że wentylacja grawitacyjna latem nie działa to wiem. Wiem również, że moskitiery powstrzymują skutecznie komary w moim domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 30.07.2014 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2014 Przy około 100m3/h to około 15W. A na lato chłodzi się klimą która w zimą dogrzeje powietrze dając z 1kWh 3 do 4. Tania i komfortowa instalacja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
misiupl 30.07.2014 16:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2014 Nie napisałeś wprost, ale rozumiem, że problem jak najbardziej istnieje. Czym grozi wyłączanie reku na 8 godzin dziennie latem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 30.07.2014 16:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2014 Nie napisałeś wprost, ale rozumiem, że problem jak najbardziej istnieje. Czym grozi wyłączanie reku na 8 godzin dziennie latem? Latem niczym. Tylko zimą. Tylko po co wyłączac coś co jest do ciągłej pracy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Crisiano 30.07.2014 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2014 Latem niczym. Tylko zimą. Czym grozi wylaczenie WM zima? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 30.07.2014 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2014 Uszkodzeniem centrali i wilgocią w kanałach nawiewnych. W sezonie grzewczym, gdy centrala nie chodzi, kanały nawiewne w pokojach są jak w wentylacji grawitacyjnej. A centrala nie jest na wilgo z tej strony przystosowana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
byry007 30.07.2014 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2014 Ze jak włączysz to centrala bedzie chciała sie rozmrozić i u mnie rozwaliło bezpiecznik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Crisiano 30.07.2014 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2014 Uszkodzeniem centrali i wilgocią w kanałach nawiewnych. W sezonie grzewczym, gdy centrala nie chodzi, kanały nawiewne w pokojach są jak w wentylacji grawitacyjnej. A centrala nie jest na wilgo z tej strony przystosowana. Zaprzeczasz sobie bo wczesniej twierdziles ze w zimie wentylacja grawitacyjna wspomaga mechaniczna. Starales sie nieudolnie udowodnic ze przy wylaczonej WM w zimie i tak 100m3/godz leci w rurach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 30.07.2014 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2014 Zaprzeczasz sobie bo wczesniej twierdziles ze w zimie wentylacja grawitacyjna wspomaga mechaniczna. Starales sie nieudolnie udowodnic ze przy wylaczonej WM w zimie i tak 100m3/godz leci w rurach. Gdyby nie leciało, nie byłoby problemu z wilgocią w kanałach nawiewnych i wykraplaniu się wody nie z tej strony centrali. Leci Szanowny Panie, tylko, że niekoniecznie wywiewem. I właśnie o tym "leceniu" pisałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 30.07.2014 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2014 Ze jak włączysz to centrala bedzie chciała sie rozmrozić i u mnie rozwaliło bezpiecznik Wilgoc dostała się tam gdzie nie powinna i spowodowała zwarcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 30.07.2014 21:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2014 Wilgoc dostała się tam gdzie nie powinna i spowodowała zwarcie.To masz pecha. Może wlałeś sobie nie do tej dziurki? Nosem się nie pije! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zonzi 31.07.2014 13:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2014 Jak dla mnie to za duszno się robi przy całkowitym wyłączeniu WM w lato. Na noc chodzi na wysokim biegu a w dzień na najniższym. BTW w nocy wyłaczałem WM przez cały sezon grzewczy i nie było problemu z wilgocią, kanałami, czy centralą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CzarnyIwan 31.07.2014 13:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2014 Na tym filmie, reku i klima jest zbudowana jako oddzielne systemy. Już sie oczytałem dlaczego tak jest lepiej niż podłączanie reku i klimy na jednych kanałacg. Moje pytanie brzmi jak na tle klimy wypada ten moduł http://www.aeris.pl/produkty/jedn-chlodnicza-artic.html Czy da on komfort niższej temp w taką pogodę jak mamy obecnie? O ile jest w stanie obniżyć tem taki dodatek do reku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 31.07.2014 13:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2014 nie ma porównania do klimy i nieopłacalne finansowo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CzarnyIwan 31.07.2014 14:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2014 (edytowane) Taniej wyjdzie zrobić drugą sieć kanałów i nabyć klimatyzator? Chodzi o nowo budowany dom Edytowane 31 Lipca 2014 przez CzarnyIwan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 31.07.2014 16:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2014 Taniej wyjdzie zrobić drugą sieć kanałów i nabyć klimatyzator? Chodzi o nowo budowany dom Na dom 200m2 kanałowka 7 kW z kanałami to 7500-8000zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
misiupl 31.07.2014 17:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2014 Dla porównania jaki jest koszt klimy na jedno pomieszczenie - salon 40mkw.? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 31.07.2014 17:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2014 około 3000-4000zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts