Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wystający wieniec poza ścianę a ocieplenie domu - błąd?

Recommended Posts

Murarze wybudowali parter, zrobili wieniec, a potem wybudowali piętro i znów wieniec. Na wieńcu między parterem a piętrem stoi ściana, co jest oczywiste. Sęk w tym, że ta ściana stoi nie do końca dokładnie na wieńcu i w niektóych miejscach wieniec wystaje na zewnątrz. Może było to spowodowane odstająca gdzieś deską albo coś w tym stylu. W każdym bądź razie mam następujące pytania:

1. Czy takie wystające części wieńca można ściąć? Niby mam zdjęcia wieńca, ale przecież można wtedy gdzieś dojechać za blisko drutów i nie będzie wymaganej otuliny... Podcinać styropianw tym miejscu? Na betonowym narożu o jeszcze bardziej będzie ciepło uciekać...

2. Jak poradzić sobie z tymi wypustkami przy ociepleniu ściany? Chciałem kleić na piankę... Ale nawet klejem ciężko to będzie zgubić. Wypusty mają po około 2-2,5 cm w najszerszych miejscach...

20140729_194338.jpg

20140729_194403.jpg

20140729_194433.jpg

W pasywniaka nie celuje, nie z takim budynkiem. Celuję w 5l, mam zamiar dawać albo 0.040 albo 0.032. Jeszcze zobacze, co. Ale to nie zmienia faktu, że ma być na piankę, bez kołków (da się?) , a jak na piankę, to trzeba albo wcinac styro, albo skuwać wieniec... A przeciez mogłoby byc zrobione prosto i nie miałbym problemów... Kurde...