Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dylatacja komina - co teraz?

Recommended Posts

Mam dom piętrowy, komin leiera systemowy, postawiony obok ściany nośnej na parterze i piętrze, oddylatowany od niej na parterze, ale, o zgrozo, strop monolityczny tak na parterze, jak i na piętrze nie był dylatowany. Co więcej, na piętrze ściana komina już wymurowanego robiła jako szalunek dla słupa podtrzymującego belkę stropową stropu piętra... Czyli tam nie ma żadnej dylatacji, a co gorsza, ten słup będzie teraz wywierał stale ciśnienie na komin, tym bardziej, że słup był wibrowany i odepchnął komin środkiem o jakiś centymetr... Nie wiem, co z tym teraz zrobić.. Szukam mądrego, co mi podpowie... Pomożecie? Da się to jakoś naprawić? Jest potrzeba?

Komin na piętrze. Po prawej jest słup, za kominem. Nie widać tego, ale zaprawa dotyka komina na całej szerokości...

20140729_192213.jpg

Czasami wydaje mi się, że mam same nietypowe problemy, stąd brak odpowiedzi w moich postach...

Zaznaczam nie jestem fachowcem tylko inwestorem. Co Ci doradzić, może piła do betonu i natnij wokół komina, tak aby zrobić niewielką przerwę pomiędzy kominem i stropem. Komin najlepiej obmuruj od wysokości ostatniego stropu po sam dach. Może myć porotherm 11,5cm samą górę zrób z klinkieru. Jeżeli nie zrobisz z porothermu obmurowania, to gdy oprzesz płytę zbrojoną na pustakach kominowych(tak jak w systemie) obawiam się że komin zacznie pękać zwłaszcza w pobliżu nieodylatowanego stropu. Pogadaj z kier. bud. on najlepiej doradzi, ja tylko jestem inwestorem i doskonale Cię rozumiem.

Ale nie wiem czy nie będziesz musiał częściowo rozebrać komin i wybić jednego pustaka oraz poszerzyć otwór w stropie.

Edytowane przez Arturjn

Tak naprawdę, to nie wiem czy jest ktoś kto wie "co się stanie". Czy pustaki popękają wskutek jakiś ruchów budynku? Maglowaliśmy ten temat niedawno, w zwiazku z oparciem belek stropowych na pustakach i podobnym ich zalaniu betonem na wysokości stropu. Może zapytaj przedstawiciela producenta systemu. Ale niech Ci pokaże jakies zdjęcia, a nie tylko powie "tak nie może być".

Wracając do komina klasycznego z cegieł, buduje się go na dwa sposoby. Na oddzielnym fundamencie z dylatacją od konstrukcji budynku i na tym samym fundamencie, związany z konstrukcja i ścianami budynku.

Kierownika mam młodego, nie starego wyge, co bierze kase tylko za to, że jest kierownikiem. Mój przychodzi zawsze, kiedy chce, na budowie był 5 razy, a dopiero postawione jest piętro. Ufam mu, ale lubie mieć kilka źródeł informacji. A najbardziej nienawidze nie wiedziec czegos co może zaważyć później na jakości np mojego domu... Gdybym wczesniej przeczytał instrukcje leiera, pewnie kazałbym dylatować, bo tak jest w instrukcji. Ale troszkę bardziej martwię się tym, że ten słup żelbetowy oparty o komin będzie na niego wywierał ciśnienie. Nie kończyłem budowlanki, nie umiem tych obliczeń, ale jak tak patrze to mi się wydaje, że to, że komin sę odepchnał od ściany juz zawsze będzie na niego oddziaływac w jakiś sposób i może doprowadzić do jego pęknięcia ...

Słup nie będzie w bok napierał mocniej niż napiera na komin. Czy komin jest wygięty ? Jeżeli tak to doszło do pękniecia ksztłtek lub spiony. Jeżeli nie jest wypchany to tym naporem bym sie nie martwił. Komin chyba jest przy nośnej ścianie - tu ruchy konstrukcji budynku będa minimalne, czyli nie powinny uszkadzać komina.

• 4 months później...

Mam tak samo więc nie jesteś wyjątkiem :)

Dużo ludzie nie zdaję sobie nawet sprawy , że nie ma dylatacji. W mojej okolicy w kilku domach jakie oglądałem nie ma i niektórzy twierdzą , że nie powinno być przy kominie systemowym :)

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?223389-Brak-dylatacji-systemu-kominowego-przy-przejściu-przez-strop