Adamior 30.07.2014 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2014 Witam, mam pytanie do osób znających się w tym temacie, a mianowicie czy na więźbie przedstawionej na zdjęciach można położyć dachówkę cementową Braas? - dom 10m x 14m -kąt nachylenia dachu 25 stopni, powierzchnia 200m kw. -strop Terriva -krokwie i jętki 7x18cm -słupy i murłata 14x14 -krokwie narożne i kalecnicowa 20x14cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 30.07.2014 08:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2014 A jak napiszemy że można to bez akceptacji projektanta, konstruktora i Kier Buda ( jeżeli masz inaczej w projekcie ) położysz ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 30.07.2014 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2014 Budowa domu to nie jest budowa budy dla psa , jest jeszcze coś takiego jak odpowiedzialność zawodowa i karna , myślisz że nawet jeżeli ktoś z uprawnieniami budowlanymi obejrzy kilka zdjęć to klepnie i podpisze Ci zmianę w projekcie i weźmie za to odpowiedzialność ?? Marzyciel , fantasta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adamior 30.07.2014 08:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2014 Pytanie jest ogólne. Nikomu broń Boże nie karzę niczego podpisywać ani gwarantować Byc może ma ktoś dach o podobnych parametrach i pozwoli wymienić się doświadczeniem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 30.07.2014 09:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2014 A konstrukcja więźby jest przewidziana pod dachówki ?? Jak jest to w czym problem ? Nie masz deskowania a to nie jest najlepszy ( czytaj najtrwalszy ) sposób na szczelne pokrycie dachowe pod dachówkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adamior 30.07.2014 09:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2014 A konstrukcja więźby jest przewidziana pod dachówki ?? Jak jest to w czym problem ? Nie masz deskowania a to nie jest najlepszy ( czytaj najtrwalszy ) sposób na szczelne pokrycie dachowe pod dachówkę. W projekcie była blachodachówka ( w tym problem). Jeśli chodzi o deskowanie to zalecane jest chyba przy bardziej płaskich dachach. Zmiana w porównaniu do tego co jest w projekcie to zmiana stropu z drewnianego na Terrivę. Problem w tym że dekarze oraz kierbud zapewniają zę jest ok ale zapytać forumowiczów nie zaszkodzi:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 30.07.2014 09:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2014 Zmiana pokrycia dachowego z lekkiego jakim jest blachodachówka na ciężkie jakim jest dachówka betonowa wymaga choćby akceptacji projektanta, konstruktora ( obciążenia zarówno więźby jak i stropu są całkiem inne- 1m2 blachy ok 5 kg/m2 zaś dachówki betonowej ok. 50 kg/m2 - czyli 10 razy więcej. Przykładowo przy 200m2 zamiast 1 tony na dachu masz 10 ton - nie dostrzegasz różnicy ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adamior 30.07.2014 09:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2014 Zmiana pokrycia dachowego z lekkiego jakim jest blachodachówka na ciężkie jakim jest dachówka betonowa wymaga choćby akceptacji projektanta, konstruktora ( obciążenia zarówno więźby jak i stropu są całkiem inne- 1m2 blachy ok 5 kg/m2 zaś dachówki betonowej ok. 50 kg/m2 - czyli 10 razy więcej. Przykładowo przy 200m2 zamiast 1 tony na dachu masz 10 ton - nie dostrzegasz różnicy ??? Heh idąc Twoim tokiem myślenia powinienem dać 10 razy większe przekroje drewna, a to wierutna bzdura. Natomiast ciężar stały jaki musi unieść dach to zaledwie 15% wszystkich obciążeń (wiatr, śnieg). Szczerze powiedziawszy różnicę robią obfite opady śniegu:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 30.07.2014 09:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2014 Gdzie ja to napisałem o tych przekrojach ???/? oczywiście że konstrukcja wieźby i stropu jest przewymiarowana i uwzględnia obciążenie dachu śniegiem i lodem - m3 lodu to nawet 920 kg - przy 10 cm ( przesadzam ) będziesz miał na 200m2 ponad 18 ton , dolicz do tego 10 ton dachówki i masz 30 ton. Ale to twoja piaskownica i twoje zabawki - tylko nie płacz w śnieżną zimę - ugięły mi się krokwie co robić , help Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adamior 30.07.2014 10:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2014 Gdzie ja to napisałem o tych przekrojach ???/? oczywiście że konstrukcja wieźby i stropu jest przewymiarowana i uwzględnia obciążenie dachu śniegiem i lodem - m3 lodu to nawet 920 kg - przy 10 cm ( przesadzam ) będziesz miał na 200m2 ponad 18 ton , dolicz do tego 10 ton dachówki i masz 30 ton. Ale to twoja piaskownica i twoje zabawki - tylko nie płacz w śnieżną zimę - ugięły mi się krokwie co robić , help Reasumując patrząc na więźbę: Dekarze jak i kierbud byli za. Ty surgi22 rozumiem byś nie dawał? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 30.07.2014 10:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2014 Nie wiem czy nie masz za dużych odstępów pomiędzy krokwiami - ale ja nie jestem ani konstruktorem ani cieślą - nie ryzykuj skontaktuj się z konstruktorem i niech Ci to przeliczy - inaczej oszczędzisz kilkaset PLN , za ratowanie dachu jak się ugnie w zimie zabulisz wielokrotność. Pamiętaj - najtaniej często wychodzi najdrożej. Jak kier bud da Ci gwarancję na piśmie że w razie problemów z dachem naprawi na swój koszt - rób bez przeliczania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adamior 30.07.2014 10:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2014 Nie wiem czy nie masz za dużych odstępów pomiędzy krokwiami - ale ja nie jestem ani konstruktorem ani cieślą - nie ryzykuj skontaktuj się z konstruktorem i niech Ci to przeliczy - inaczej oszczędzisz kilkaset PLN , za ratowanie dachu jak się ugnie w zimie zabulisz wielokrotność. Pamiętaj - najtaniej często wychodzi najdrożej. Jak kier bud da Ci gwarancję na piśmie że w razie problemów z dachem naprawi na swój koszt - rób bez przeliczania. Dzięki za wymainę poglądów. Kontaktuje się z konstruktorem. Miłego dnia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 30.07.2014 10:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2014 Miło że posłuchałeś - powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts