Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Więźba

Adamior

Recommended Posts

Witam, mam pytanie do osób znających się w tym temacie, a mianowicie czy na więźbie przedstawionej na zdjęciach można położyć dachówkę cementową Braas?

- dom 10m x 14m

-kąt nachylenia dachu 25 stopni, powierzchnia 200m kw.

-strop Terriva

-krokwie i jętki 7x18cm

-słupy i murłata 14x14

-krokwie narożne i kalecnicowa 20x14cm

DSCF5523.jpgDSCF5524.jpgDSCF5525.jpgDSCF5526.jpgDSCF5528.jpg

Budowa domu to nie jest budowa budy dla psa , jest jeszcze coś takiego jak odpowiedzialność zawodowa i karna , myślisz że nawet jeżeli ktoś z uprawnieniami budowlanymi obejrzy kilka zdjęć to klepnie i podpisze Ci zmianę w projekcie i weźmie za to odpowiedzialność ?? Marzyciel , fantasta.

A konstrukcja więźby jest przewidziana pod dachówki ?? Jak jest to w czym problem ? Nie masz deskowania a to nie jest najlepszy ( czytaj najtrwalszy ) sposób na szczelne pokrycie dachowe pod dachówkę.

W projekcie była blachodachówka ( w tym problem). Jeśli chodzi o deskowanie to zalecane jest chyba przy bardziej płaskich dachach. Zmiana w porównaniu do tego co jest w projekcie to zmiana stropu z drewnianego na Terrivę. Problem w tym że dekarze oraz kierbud zapewniają zę jest ok ale zapytać forumowiczów nie zaszkodzi:)

Zmiana pokrycia dachowego z lekkiego jakim jest blachodachówka na ciężkie jakim jest dachówka betonowa wymaga choćby akceptacji projektanta, konstruktora ( obciążenia zarówno więźby jak i stropu są całkiem inne- 1m2 blachy ok 5 kg/m2 zaś dachówki betonowej ok. 50 kg/m2 - czyli 10 razy więcej. Przykładowo przy 200m2 zamiast 1 tony na dachu masz 10 ton - nie dostrzegasz różnicy ???

Zmiana pokrycia dachowego z lekkiego jakim jest blachodachówka na ciężkie jakim jest dachówka betonowa wymaga choćby akceptacji projektanta, konstruktora ( obciążenia zarówno więźby jak i stropu są całkiem inne- 1m2 blachy ok 5 kg/m2 zaś dachówki betonowej ok. 50 kg/m2 - czyli 10 razy więcej. Przykładowo przy 200m2 zamiast 1 tony na dachu masz 10 ton - nie dostrzegasz różnicy ???

Heh idąc Twoim tokiem myślenia powinienem dać 10 razy większe przekroje drewna, a to wierutna bzdura. Natomiast ciężar stały jaki musi unieść dach to zaledwie 15% wszystkich obciążeń (wiatr, śnieg). Szczerze powiedziawszy różnicę robią obfite opady śniegu:)

Gdzie ja to napisałem o tych przekrojach ???/? oczywiście że konstrukcja wieźby i stropu jest przewymiarowana i uwzględnia obciążenie dachu śniegiem i lodem - m3 lodu to nawet 920 kg - przy 10 cm ( przesadzam ) będziesz miał na 200m2 ponad 18 ton , dolicz do tego 10 ton dachówki i masz 30 ton.

Ale to twoja piaskownica i twoje zabawki - tylko nie płacz w śnieżną zimę - ugięły mi się krokwie co robić , help ;)

Gdzie ja to napisałem o tych przekrojach ???/? oczywiście że konstrukcja wieźby i stropu jest przewymiarowana i uwzględnia obciążenie dachu śniegiem i lodem - m3 lodu to nawet 920 kg - przy 10 cm ( przesadzam ) będziesz miał na 200m2 ponad 18 ton , dolicz do tego 10 ton dachówki i masz 30 ton.

Ale to twoja piaskownica i twoje zabawki - tylko nie płacz w śnieżną zimę - ugięły mi się krokwie co robić , help ;)

Reasumując patrząc na więźbę:

Dekarze jak i kierbud byli za.

Ty surgi22 rozumiem byś nie dawał?

Nie wiem czy nie masz za dużych odstępów pomiędzy krokwiami - ale ja nie jestem ani konstruktorem ani cieślą - nie ryzykuj skontaktuj się z konstruktorem i niech Ci to przeliczy - inaczej oszczędzisz kilkaset PLN , za ratowanie dachu jak się ugnie w zimie zabulisz wielokrotność. Pamiętaj - najtaniej często wychodzi najdrożej. Jak kier bud da Ci gwarancję na piśmie że w razie problemów z dachem naprawi na swój koszt - rób bez przeliczania.

Nie wiem czy nie masz za dużych odstępów pomiędzy krokwiami - ale ja nie jestem ani konstruktorem ani cieślą - nie ryzykuj skontaktuj się z konstruktorem i niech Ci to przeliczy - inaczej oszczędzisz kilkaset PLN , za ratowanie dachu jak się ugnie w zimie zabulisz wielokrotność. Pamiętaj - najtaniej często wychodzi najdrożej. Jak kier bud da Ci gwarancję na piśmie że w razie problemów z dachem naprawi na swój koszt - rób bez przeliczania.

Dzięki za wymainę poglądów. Kontaktuje się z konstruktorem. Miłego dnia :)