Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

kolor sprzętów agd do białej kuchni

jaga123

Recommended Posts

Do białej kuchni z szarym blatem i podłogą myślę o takim okapie Amica OKC653 SW Integra (musi być długi, bo mam rury do wyciągu wysooooko - wyobraźnia panów trochę poniosła :cry:)

[ATTACH=CONFIG]272488[/ATTACH]

Jeśli okap biały z dodatkiem szarości, to jakie sprzęty?

Lodówka w zabudowie - problem koloru rozwiązany. :cool:

płyta - biała czy czarna?

zlew - stal czy kolor (szarość)?

piekarnik/mikrofalówka - białe czy inox?

pomocy :)

Do białej kuchni z szarym blatem i podłogą myślę o takim okapie Amica OKC653 SW Integra (musi być długi, bo mam rury do wyciągu wysooooko - wyobraźnia panów trochę poniosła :cry:)

[ATTACH=CONFIG]272488[/ATTACH]

Jeśli okap biały z dodatkiem szarości, to jakie sprzęty?

Lodówka w zabudowie - problem koloru rozwiązany. :cool:

płyta - biała czy czarna?

zlew - stal czy kolor (szarość)?

piekarnik/mikrofalówka - białe czy inox?

pomocy :)

Ja mam płytę czarną, zlew ciemny grafit (wygląda jak czarny), a piekarnik i mikrofala to połączenie inox + czarne szkło. Jak coś to zdjęcia znajdziesz w moim albumie ze stopki poniżej:)

Pozdrawiam

Dzięki. :)

Inox i szarości/grafity pozostawiają więcej możliwości wyboru sprzętów. Ale zwątpiłam, stąd pytanie.

Map78 - oglądam album i widzę, że masz kostkę pod drzwiami wejściowymi - sprawdza się takie rozwiązanie? Wiele osób ma kafelki, ale my też myślimy o kostce.

Edytowane przez jaga123

Map78 - oglądam album i widzę, że masz kostkę pod drzwiami wejściowymi - sprawdza się takie rozwiązanie? Wiele osób ma kafelki, ale my też myślimy o kostce.

To nie kostka, tylko kamień ciosany zakupiony z pobliskiej żwirowni:)

Czy się sprawdza? Cóż jest trochę nierówny, ale za to nie jest śliski i jest niezniszczalny, w przeciwieństwie do kafli, które co 10lat trzeba wymieniać.

To nie kostka, tylko kamień ciosany zakupiony z pobliskiej żwirowni:)

Czy się sprawdza? Cóż jest trochę nierówny, ale za to nie jest śliski i jest niezniszczalny, w przeciwieństwie do kafli, które co 10lat trzeba wymieniać.

O, przepraszam. Laikiem jestem. :oops:

A jak ze sprzątaniem tego? Zamiatasz jakąś specjalną miotłą? Bo taka zwykła to chyba za miękka?

diplodok, a jest szansa na zdjęcie? (Choćby tej zabudowy.) Brzmi bardzo spójnie, choć to inny styl wykonania niż mój :)

Edytowane przez jaga123

Moim zdaniem należy dalej brnąć w szarości ewentualnie czerń,bo okap jest dwukolorowy. Tak więc albo inox,albo czarny.

Pokaż więcej kuchni.

No właśnie, ten akurat okap chyba jednak nie może być, bo tak jakieś odcienie brązu dochodzą. Okap musi być długi (wysoki?). Szukam. Chciałabym biały (najlepiej cały), bo wypada dokładnie na środku ściany, między białymi szafkami. A czarny odpada, bo wiem, jak się to palcuje/myje i nie chcę tak :(

Z kuchni mam tylko, niestety, plan w głowie i gołe ściany. Jakiś rys. poglądowy może mi się uda w czymś namazać.

O, przepraszam. Laikiem jestem. :oops:

A jak ze sprzątaniem tego? Zamiatasz jakąś specjalną miotłą? Bo taka zwykła to chyba za miękka?

Zamiatam miotłą taką jakby słomianą, ale w sumie to bardzo rzadko, bo się tam zbytnio nie brudzi. U nas 90% komunikacji odbywa się przez garaż, a latem przez taras, drzwiami to może parę dni w roku + goście:)

Okap musi być długi (wysoki?). A czarny odpada, bo wiem, jak się to palcuje/myje i nie chcę tak :(

Większość okapów tego typu ma regulację wysokości komina ( bo pewnie o wysokość komina Ci chodzi żeby zakryć otwór wentylacyjny). Ja u siebie miałem na początku do sufitu, a po remoncie zmniejszyłem go chyba z 40cm.

Co do czarnego koloru to miałabyś rację, gdyby chodziło o okap obsługiwany ręcznie. Ja mam gorenje z czarnego szkła, który jest obsługiwany pilotem, wiec nigdy nie dotykam samego okapu. Mam go już prawie 5 lat i na prawdę jestem zadowolony. Piloty w zestawie były 2 jeden z magnesem, który można przyczepić choćby do lodówki, a drugi z takim wieszaczkiem na ścianę - na prawdę super rozwiązanie:yes:

Zamiatam miotłą taką jakby słomianą, ale w sumie to bardzo rzadko, bo się tam zbytnio nie brudzi. U nas 90% komunikacji odbywa się przez garaż, a latem przez taras, drzwiami to może parę dni w roku + goście:)

To fajnie, bo nie mam jeszcze wyobrażenia, jak to wszystko będzie się odbywać. Zostanę przy tym kamieniu.

Jeśli chodzi o kuchnię...

Podłogę już mam (tzn. płytki w paczkach, ale wybrane). O takie - to szary półpoler:

MYWOOD-GRAY-NATURA-REKT-1-X-0--10119508_rf75.jpg

Kuchnię chciałabym białą w stylu raczej nowoczesnym, ze srebrnymi uchwytami. O takimi na przykład:

uchwyt.jpg

Docelowo chciałabym, aby wyszło mi kolorystycznie tak podobnie: (zdjęcie ze strony internetowej)

kuchni.jpg

Bardzo mi się podoba... Ale bruździ mi ten mój okap

Jeśli chodzi o okap, to dokładnie tak, kuchnia jest wysoka, do tego panowie otwory zrobili pod samiutkim sufitem. Heh. Miał być okap podszafkowy, a tak nie ma jak, bo co będzie nad szafkami? Rura? Zabudowa do sufitu nie wchodzi w grę, bo kuchnia naprawdę wysoka.

I okapy jak ten na zdjęciu powyżej są za krótkie.

Pomyślałam o białym "skośnym", żeby się wpasował jakoś między szafki.

Układ mojej kuchni podobny do tego (zdjęcie z internetu, może nawet z forum):

kuchnia1.jpg

Tylko zabudowa po prawej dochodzi do ściany z okapem. Nie wiem, jak to ująć. To jest dosunięte.

Edytowane przez jaga123

No to jak bym poleciała tak: piękny szary blat,bardzo zbliżony do koloru płytek, no i sprzęty i okap inox. Ja obecnie mam w starym mieszkaniu kuchenkę i okap inox. A zakupiłam je może z 10lat temu, jak tylko zaczęły być modne. Z paluchami nie jest źle, a mam 4 dzieciaków(no teraz 13miesięczne bliźnięta robią okropne maziaje na kuchence, ale to stan przejściowy). Takie jest moje zdanie.

No to jak bym poleciała tak: piękny szary blat,bardzo zbliżony do koloru płytek, no i sprzęty i okap inox. Ja obecnie mam w starym mieszkaniu kuchenkę i okap inox. A zakupiłam je może z 10lat temu, jak tylko zaczęły być modne. Z paluchami nie jest źle, a mam 4 dzieciaków(no teraz 13miesięczne bliźnięta robią okropne maziaje na kuchence, ale to stan przejściowy). Takie jest moje zdanie.

Dzięki.

Popatrzę teraz na okapy w inoxie. Czy znajdę jakiś fajny i dłuuugi.

A jaka płyta: czerń, biel (pod meble), czy szukać szarej (żeby się "zlała" z blatem jak szary zlew)?

Fajnie, to fakt :)

Zobacz tutaj na tych fotkach całkiem fajnie to wygląda. [ATTACH=CONFIG]273031[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]273032[/ATTACH]

Pozostaje jeszcze kwestia kafli na ścianę, o czym myślisz,może szkło?

Na ścianę farba - flugger zmywalny. Opcja najprostsza i wiemy, że daje radę nawet po kilku latach użytkowania. (Myślałam o szkle, ale z kilku względów - też technicznych i cenowych - zrezygnowaliśmy.)

Mam upatrzony taki rodzaj zlewu, tylko poszukam trochę tańszej wersji :oops: No chyba, że nie znajdę, to będę mocno myśleć.

deante modern zqm.jpg

• 8 months później...