Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dom przy Migdałowej

Recommended Posts

Budowę rozpoczeliśmy 23 czerwca 2014. Według projektu dom przy migdałowej - ucieliśmy garaż - a reszta to zmiany kosmetyczne. Narazie szybka skrótowa relacja - bo trzeba nadrobić

q1.jpg

Tutaj początki - zdjęcie humusu - domek bedzie mały szer 6,60m , natomiast dł 11,60.

q2.jpg

Tutaj już wykopane fundamenty i zalane ławy

q3.jpg

lecimy dalej z naszą budową

q12.jpg

q13.jpg

q14.jpg

q15.jpg

q16.jpg

Balkonu też nie było w projekcie ale żona chciała to musi być

Wszystkie drzwi balkonowe na poddaszu zminiliśmy na 100cm szerokości (projektowe 120cm są bez gwarancji).

A z tego pośpiechu w relacji zapomiałbym powiedzieć że robimy WM z rekuperatorem stąd brak kanałów ...

dalsza dokumentacja zdjęciowa - już prawie zbliżamy się do obecnego stanu

q17.jpg

to poziome okno kuchenne teraz ma 2100 szerokości i 85cm wysokości - ale tu robimy zmianę i będzie 95cm wysokości - kuchnia będzie fajnie doświetlona.

q18.jpg

tutaj natomiast dwa okna 2400 na 2400 - jeden będzie fix natomiast drugie przesuwne PSK.

q19.jpgq20.jpg

no i rozglądamy się za oknami...

Witaj, zamelduje się jako pierwszy. Miło widzieć Migdałową...

Robiąc dach nie zapomnij o dachówkach przeznaczonych do odpowietrzeń pionów kanalizacyjnych, niestety są drogie :sick:

Okna to łatwizna, to duże 2400x2400 mam jako uchylno-przesówne, drugie FIX-a, kuchenne tylko uchylne, gora rozwieralno-uchylne. Można poszaleć z pakietami bo łączna powierzchnia okien nie jest duża ;)

Policz na spokojnie ile potrzebujesz miejsca na wysokość dla dużych okien. Ocieplenie, wylewka, wykończenie ... sprawdź grubość "framugi' okna, żeby wychodząc na taras nie unosić za wysoko nóg ;)

Edytowane przez inwestorbb

jeśli chodzi o parter to dojdzie mi jeszcze 28cm, na poddaszu 15 cm. Mam nadzieję że wszystko wyjdzie jak należy;)

okno w kuchni muszę podzielić na 2 - i teraz się zastanawiam czy dać po połowie RU czy też zrobić część fix a część RU?

Nie idz na skróty. Nie dziel okna w kuchni. Daj uchylne i tyle, a do mycia podstawisz drabinkę na zewnątrz dwa razy do roku i już. Żona przekonała Cie do balkoniku ... wystarczy :rolleyes:

Witam,

My tez budujemy domek bardzo inspirowany Migdałową, również baz garażu tak jak wy. Nasza ściana frontowa wygląda zupełnie inaczej:)

Jesteśmy na etapie tynków, tzn jutro koniec i wchodzi hydraulik.

Jeśli mogę coś doradzić to nie dziel okna w kuchni. My mamy okno 2100 x 900 tylko uchylne i jest super. Żadnych problemów z gwarancją, okno łatwo się otwiera (jest dość lekkie mimo że na profilu salamander o szerokości ponad 90mm)

Powodzenia

Witam,

My tez budujemy domek bardzo inspirowany Migdałową, również baz garażu tak jak wy. Nasza ściana frontowa wygląda zupełnie inaczej:)

Jesteśmy na etapie tynków, tzn jutro koniec i wchodzi hydraulik.

Jeśli mogę coś doradzić to nie dziel okna w kuchni. My mamy okno 2100 x 900 tylko uchylne i jest super. Żadnych problemów z gwarancją, okno łatwo się otwiera (jest dość lekkie mimo że na profilu salamander o szerokości ponad 90mm)

Powodzenia

Witaj, podziel się zdjęciami :)

W temacie okna kuchennego już się wypowiadałem. Wg mnie podział na 1/2 będzie wyglądał niefortunnie ale poczekajmy na efekt końcowy :confused:

• 1 month później...
  • 1 month później...