michal.bdg 30.07.2014 12:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2014 (edytowane) Witam, mam pytanie jak w temacie, wszędzie można wyszukać ze minimalne zagłębienie drenów wynosi 35cm, czy jest to związane z jakością doczyszczania czy z ewentualnym przemarzaniem gruntu i możliwością zamarzniecia ścieków w drenach. Pytam ponieważ mam ciężki grunt i chciałbym posadowic dreny jak najplycej. Właściciel firmy sprzedającej i montujacej oczyszczalnie stwierdzil ze mogę bez obaw rozłożyć dreny b.płytko, przykrywając je kilkoma cm ziemi. Wydaje mi się ze zima gdy grunt zamarznięte to nawet na tych 35 cm glebokosci przemarznie i nic z drenów nie wsiaknie w grunt. Proszę o pomoc gdyż mam trudna sutuacje.drenaż mogę wykonać dopiero w odległości ok.20m od osadnika gnilnego i mam obawy czy zima ścieki płynące na takiej odległości w stronę rozłączenia nie zamarzna rurze 110. Trudny częściowo gliniasty teren oraz odejscie od fundamentow powodują ze aby posadowic dreny dość płytko ok.30-35 musze zachować taka odległość. Proszę o pomoc Edytowane 30 Lipca 2014 przez michal.bdg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal.bdg 30.07.2014 22:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2014 Nikt mi nie pomoże? Jak płytko mogą być ścieki na odcinku 20m aby nie zamarzly? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts