Krzysztof Romanowski 30.07.2014 15:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2014 Witam wszystkich serdecznie. Na mojej budowie nadszedł etap zakupu stali zbrojeniowej na strop. W jednym ze składów budowlanych otrzymałem dobrą ofertę na zakup prętów żebrowanych fi12. W projekcie mam zapisane, że strop powinien być zbrojony stalą klasy A-III RB500, natomiast na stronie internetowej ww. składu budowlanego jest informacja, że wszystkie pręty począwszy od fi6 do fi25 są produkowane z gatunku stali S235JR. Czy stal S235JR jest tą samą stalą, co RB500? Szukając informacji natrafiłem na stronę, na której producent informuje, że klasa stali S235JR zalicza się do klasy stali A-0, czyli tej najsłabszej nienadającej się na zbrojenie stropu. Czy ktoś z Szanownych Forumowiczów jest mi w stanie pomóc w porównaniu tych dwóch rodzajów stali? Na składzie budowlanym twierdzą, że to jest właśnie taka stal jaką mam w projekcie. Nie chciałbym narobić sobie problemów oszczędzając klika stówek.A budując dom przekonałem się, by nie wierzyć wszystkim na słowo. Dziękuję z góry za pomoc. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kubencki 30.07.2014 16:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2014 Stal S235JR nie jest tą samą stalą co RB500 Moim zdaniem w składzie próbują wcisnąć kit. Jeśli się myle proszę mnie poprawić. Dla stali RB500 granica plastyczności to 500MPa a dla s235JR wynosi ona 235MPa... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts