Havok 30.07.2014 22:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2014 Witam.Planuję remont w domu, w ktorym na podłogę została położona podłoga typu Hajnówka. Z latami trochę się zniszczyła przez co chcialbym ja odnowić. Teraz pytanie brzmi jak to zrobic tak, zeby zrobic to dobrze.Rozmawiałem z jednym fachowcem i powiedzial mi zebym zmatowił podłogę papierem ściernym, a następnie pomalował lakiero bejcą. Czy jezeli zastosuje sie do tego co powiedzial to czy wszystko bedzie dobrze?Pytam ponieważ przeczytałem w internecie ze podłoga moze miec problemy z przyjmowaniem nowego lakieru. Inna sprawa, ze teraz ma ona kolor bukowy a chcialbym ja przyciemnić. Mogę działać tak jak pisalem wyżej, czy mam to zrobić inaczej? Czekam na porady i z góry dziekuje. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 30.07.2014 23:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2014 Wycyklinować, pomalować. U mnie zadziałało i wygląda lepie niż, gdy była nowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Parkiet 01.08.2014 06:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2014 Podłogi typu Hajnówka, to pierwsze polskie podłogi warstwowe, ze wszystkim co cechuje nowatorskie rozwiązania. Ponadto ówczesne wylewki jak i jakość w ułożeniu pozostawiały wiele zo życzenia. W efekcie z tymi podłogami jest różnie, leżą płaskie jak stół i można je bez problemu cyklinować, o czym napisała Nefer, ale są i takie, z którymi trzeba uważać. Dotyczy to nierównoći powierzchni, która to nierówność określa sposób naprawy powierzchniowej podłogi (cykliniarka, Trio, polerka). Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monkey222 01.08.2014 18:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2014 Dziś remontowaliśmy podłoge , Właściciel mówił że ma 17 lat i była sprowadzana z Niemiec. 3mm warstwy drewnianej a reszta klejonka ( cegiełka dębowa) z nieudolnym wzorem . Dla mnie paskudne badziewo , wyglądające jak średniej klasy panele albo dobre gumoleum:), dość mocno zniszczone ( czarne szpary , zółte zacieki na łączeniach ale zero bruzd i głębokich rys) . Cykliniarka , papier 40 diagonalnie. 60 minimalny skos, szpachla, 100 po klepkach , rantówka 80 i 100.. cykliniarka talerzowa na koniec papier 120..Podkład 2 razy capon blacha, pierwsza warstwa lakier sh-lack - jutro druga warstwa 2kpu w poniedzialek 3 warstwa tez 2kpu.. ( tak chciał klient więc tak robimy) podłoga wyszła bardzo dobrze i nigdzie zadnego przetarcia pomimo ze podłoga pływajaca i rogi lekko podniesione. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts