Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

jaka bejca do sosnowej podłogi

Hanisia

Recommended Posts

witam,córka remontuje domek, zakupili deski sosnowe i chcą je pobejcować na ciemniejszy,ale nie za ciemny kolor

pomieszczenia są malutkie ( domek w UK ) w okolicznych sklepach mają mały wybór a próbki są tak malutkie że nie idzie wyobrazić sobie jak wyjdzie całokształt,

poszukuje przez internet

jednak trudno jest ocenić kolor, monitor przekłamuje

czy ktoś ma styczność z bejcami, jaką wybrać firmę,jaki kolor proponujecie i czy w ogóle to dobry pomysł na podłogę sosnową żeby ją bejcować?

wiem że jest mało trwała,ale względy finansowe zaważyły:D

witam. w nawiazaniu do prywatnej wiadomosci jaka otrzymalem .Nigdy nie przyciemnialismy sosny , jedynie bielilismy i zazwyczaj uzywalismy bejcy firmy SOPUR . przy przyciemnianiu innych gatunkow drewna tez czesto uzywamy ich bejc.Nie wiem co ci doradzic ale jak to sie mówi - przyciemnianie to raczej bilet w jedna strone i trzeba go przemyslec :) .. latwiej z jasnego zejsc w ciemny niz odwrotnie .

• 2 weeks później...

Hanisia... W swoim domu z bala będę układał deski sosnowe na legarach. Tak jak Monkey222, też będziemy je bielić (właściwie to ługować).

Z tym bejcowaniem sosny na ciemniej szy kolor, to nie wiem, czy to jest dobry pomysł:

- kolega bejcował deskę dębową. Wykonywali to u niego fachowcy. Bejcowanie na kolor doussie, następnie olejowane.Dziś pięknie to wygląda, choć znajomi nie dbają raczej o tą podłogę ;-)

Pamiętam, że fachowcy mieli do tego specjalne szerokie pędzle i gąbki. Łatwo jest zepsuć całość, ponieważ nadmiar bejcy w jednym miejscu sprawi, że powstają zacieki, ciemniejsze smugi.

- dużo pracują z bejcą (nie na podłogach), i potwierdzam, że wnika głęboko, i proces jest praktycznie nieodwracalny. Na sośnie, warto wcześniej przeprowadzić próbne bejcowanie na kawałkach deski, i pozostawić na 12h do wybarwienia.

- bejca nie zatrzyma procesu ciemnienia sosny, więc nie wiem jak przyciemnione bejcą drewno, będzie wyglądało pa paru latach.

Ja by się zastanowił nad tym. Jeśli pozostaniecie przy tym pomyśle, może wynajmijcie fachowca, zamiast potem przez lata patrzyć na nieciekawe smugi i zacieki.