Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czym zasypać dziurę po wykopie fundamentów?

Recommended Posts

Witam,

Po wykopie na fundamenty została mi przed budynkiem dziura. Teren jest gliniasty, więc zrobiła mi się miska z gliny. W czasie deszczu cała woda z okolicy, zamiast spływać zgodnie z naturalnym spadkiem terenu, gromadzi się w dziurze i powstaje gigantyczna kałuża.

Zastanawiam się czy nie wziąć od sąsiada glinę z jego wykopu i nie wypełnić nią powstałej dziury, tak aby przywrócić w tym miejscu naturalny spadek.

Mój wykonawca radzi mi, zasypać dziurę piaskiem i dobrze zagęścić. Twierdzi, że glina się nie sprawdzi i przez najbliższe 10 lat będzie osiadać, przez co jakiekolwiek wykończenie nawierzchni (kostki brukowe itp. będą siadać razem z nią).

Dodam tylko, że dziura ma głębokość od 10cm do 0,5m. Niezależnie od tego czym wypełnię dziurę i tak będę musiał nawieźć z 0,5 metra piasku/ziemi, żeby obsypać fundamenty.

Czy miał ktoś już taki problem? Może jest jakieś inne rozwiązanie?

U mnie narazie zasypane gliną i odpadami z budowy. Jak będę robił kostkę to i tak zostanie to wybrane na głębokość 40cm i zasypane żwirem. Glina osiada, ale nie słyszałem żeby miało to trwać 10 lat. U mnie osiadła po ulewach i tak już zostało, nie widziałem aby osiadało już dalej.

Witam,

Po wykopie na fundamenty została mi przed budynkiem dziura. Teren jest gliniasty, więc zrobiła mi się miska z gliny. W czasie deszczu cała woda z okolicy, zamiast spływać zgodnie z naturalnym spadkiem terenu, gromadzi się w dziurze i powstaje gigantyczna kałuża.

Zastanawiam się czy nie wziąć od sąsiada glinę z jego wykopu i nie wypełnić nią powstałej dziury, tak aby przywrócić w tym miejscu naturalny spadek.

Mój wykonawca radzi mi, zasypać dziurę piaskiem i dobrze zagęścić. Twierdzi, że glina się nie sprawdzi i przez najbliższe 10 lat będzie osiadać, przez co jakiekolwiek wykończenie nawierzchni (kostki brukowe itp. będą siadać razem z nią).

Dodam tylko, że dziura ma głębokość od 10cm do 0,5m. Niezależnie od tego czym wypełnię dziurę i tak będę musiał nawieźć z 0,5 metra piasku/ziemi, żeby obsypać fundamenty.

Czy miał ktoś już taki problem? Może jest jakieś inne rozwiązanie?

Zasyp to gliną i zrób naturalny spadek.Jak zasypiesz to piaskiem to i tak będzie tam zawsze wilgotno, inny grunt inne zachowanie.

Grunt rodzimy też się da zagęścić, rozsunąć, wyrównać by spełniał swoją rolę niezależnie co to jest.

U mnie jest ponad 400m2 kostki na wyrównanym terenie z gliny i jakoś nic nie siada....dlaczego miało by u Ciebie siadać?

• 5 weeks później...