Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

podłączenie do kanalizacji i likwidacjaszamba - jaki koszt?

dorcze

Recommended Posts

Witam,

co sądzicie o tych warunkach:

Kanalizacja miejska jest doprowadzona do ogrodzenia, natomiast dosłownie półtora metra od ogrodzenia jest szambo. W tym szambie ma być wykonane przyłączenie do kanalizacji. Wykonawca, który robił to przyłącze do płotu, na wykonanie przyłącza od ogrodzenia do studzienki szacuje na kwotę 2500 za całość. Bo rzekomo projekt 1000, studzienka 600, a reszta to rzekomo uzgodnienia, uprawnienia i jego zysk jest naprawdę niewielki i gdzie indziej to pani dwa razy tyle zapłaci.

Tyle że tak: studzienka to 600, ale co się skłąda na tą studzienkę, skoro ma być zlokalizowana w tym samym miejscu, co pokrywa szamba? Dadzą nową pokrywę? Fakt, że musza w tym miejscu wpiąć się swoją rurą w moją dochodzącą do szamba. Tak więc kwota 600 zł wydaje mi się wygórowana tym bardziej, że nie ma dla nich różnicy, czy wogóle w tym miejscu coś jest czy nie. Stała cena i koniec. Cena za projekt też rzekomo promocyjna, gdzie indziej to ze dwa tysiące pani da.

To korzystna dla mnie oferta? 2,5 tyś za półtora metra rury?

Cennik Kaczmarek:

http://www.kaczmarek2.pl/files/cenniki/14/cennik_kaczmarek_all_28-04-2014.pdf

Kineta przelotowa 315: 162,75

Rura trzonowa ( wznosz¹ca ) 73,90

Pokrywa 315 z PP 65,70

Uszczelka rury korugowanej 22,00

Suma: 324,35 + VAT = 398,95

To jest najmniejsza średnica, 315 mm, praktycznie tylko inspekcyjna. Większe = drożej.

Długość przyłącza ma tu znikome znaczenie. Cenę kształtuje konieczność utrzymania aparatu urzędniczego. No bo sobie sama pomyśl: taki urzędnik dla przykładu w dowolnym starostwie - z naszych podatków jedynie przychodzi do pracy, a jeżeli ma cokolwiek wykonać, to się należy za to zapłata extra. Za "wypis", "wyrys", "uzgodnienie", "udostępnienie informacji" i każdą inną czynność urzędniczą należy wnieść stosowną opłatę. Przykładowo: żeby wykonać przyłącz kanalizacyjny nie potrzeba pozwolenia na budowę, ale jest to wersja propagowana jedynie w trakcie wszelakiego typu kampanii wyborczych pod hasłem "upraszczania procedur". Wtenczas się głośno promuje stwierdzenie, że dla takowej inwestycji wystarczy szkic zamierzenia na aktualnej mapie. A jak taki szkic załączysz do zgłoszenia zamiaru wykonania przyłącza, to urzędnik wynajduje problemy. Ty się powołujesz na prawo budowlane - bo przecie jest uproszczone, a urzędnik stwierdzi, że i owszem ale.... Na ten przykład w prawie budowlanym nie ma definicji "aktualnej mapy". No to se poszukamy, gdzie takowa może być? Ano najlepiej w prawie geodezyjnym i kartograficznym (czy jakoś tam). I tam jest jak wół, że mapa to jest aktualna jedynie wtenczas, jak starostwo na niej zarobi krocie (czy już wspominałem, że urzędnik nic nie zrobi bez opłaty?). Do tego robota geodety i się robi coś koło 7 - 8 stóweczek (po promocji!) za mapę do celów projektowych - inne są nieaktualne! Potem (po zakopaniu rury) inwentaryzacja powykonawcza i kolejne stóweczki za robotę godety i wysiłek urzędnika. Dolicz jeszcze wszelkie opłaty skarbowe za każdy świstek. Ostatnio coś znowu "mówiło" w mediach o uproszczeniu prawa budowlanego. Aż skóra cierpnie na myśl, ile trzeba będzie dodatkowo wydać za to "uproszczenie" pieniędzy, a i czasu zmarnować przy jakiejkolwiek budowie. Ale co tam. I tak wszystko będzie na projektanta, albo hydraulika, albo innego budowlańca - bo to przecież przez ich ręce przepłyną daniny dla aparatu urzędniczego. Jak nie chcesz płacić, to zacznij pić, albo kraść (bynajmniej nie namawiam), wtedy dostaniesz opiekę z pieniędzy podatników. A jak chcesz cokolwiek zbudować - podlegasz karzącej ręce sprawiedliwości. Materiał i robocizna to znikoma część wartości Twojej rury do g...na. Jak nie wierzysz to zasadź sobie w ogrodzie drzewo i spróbuj go wyciąć tak za 10-15 lat. Zaś się dowiesz ile to kosztuje.... Coś mam wisielczy nastrój - czas kończyć te wypociny :(.

Przerabiałem temat w zeszłym roku. U nas na szczęście studzienki fundowała gmina. Do studzienki podłączałem się samodzielnie i ze swoim materiałem. Koszt materiału ok 35zł, a całkowity koszt przyłączenia ok 1000zł.(odległość podobnie jak u Ciebie ok 1,5m) Reszta to oczywiście projekty, odbiory, itp:)

Sąsiadka obok zamówiła usługę kompleksową w firmie i zapłaciła 2000zł, także biorąc pod uwagę koszt studzienki Twoja wycena jest raczej typowa;)

Cennik Kaczmarek:

http://www.kaczmarek2.pl/files/cenniki/14/cennik_kaczmarek_all_28-04-2014.pdf

Kineta przelotowa 315: 162,75

Rura trzonowa ( wznosz¹ca ) 73,90

Pokrywa 315 z PP 65,70

Uszczelka rury korugowanej 22,00

Suma: 324,35 + VAT = 398,95

To jest najmniejsza średnica, 315 mm, praktycznie tylko inspekcyjna. Większe = drożej.

No ok, ale jak do tego cennika, i tego, co ogólnie piszecie, ma się koszt studzienki = 600, skoro przecież mają jako studzienke wykorzystać istniejący zbiornik szamba z całym jego oprzyrządowaniem (włazy, ścianki, etc.).

I... jak bardzo mi przy tym rozryją ogród? Bo zbiornik mam duży... dwie komory i razem około 12m3. (nie znam szczegółów, nie ja go budowałam)

... przecież mają jako studzienke wykorzystać istniejący zbiornik szamba z całym jego oprzyrządowaniem (włazy, ścianki, etc.).

No to może być drożej od najtańszej typowej studzienki, a to dlatego, że szambo ma gromadzić ścieki, a studzienka nie powinna tego robić. Konieczne jest zatem wykonanie kinety w istniejącym zbiorniku, wykonanie przejścia szczelnego do rury odpływowej, być może zasypanie jednej komory, wykonanie stopni złazowych. Niedopuszczalne jest retencjonowanie ścieków w studni przelotowej ze względu na zagniwanie - adaptacja musi być tak wykonana, żeby ścieki przeplywały na bieżąco. Niektórzy adaptują stare, szczelne szamba na zbiornik deszczówki, a sanitarkę przebudowują z jego ominięciem. Projekt musisz wykonać tak, czy inaczej, to może pójść w tym kierunku?