maciejtoya 31.07.2014 12:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2014 Witam serdecznie, Jestem na etapie przygotowywania projektu domu u architekta. W warunkach zabudowy mam zawartą przydomową oczyszczalnię ścieków.Jakie muszę mieć dokumenty złożone odnoście oczyszczalni by uzyskać pozwolenie na budowę domu wraz z oczyszczalnią ?Architekt coś wspomniał, że muszę juz na tym etapie wybrać i zakupić konkretny typ oczyszczalni. Jednak ja nie jestem do konca o tym przekonany. Czy może mnie ktoś nakierować w tym temacie ? Chciałbym też wiedzieć jaką oczyszczalnię i jakiej firmy mam wybrać ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Beja 01.08.2014 06:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2014 Witam serdecznie, Jestem na etapie przygotowywania projektu domu u architekta. W warunkach zabudowy mam zawartą przydomową oczyszczalnię ścieków. Jakie muszę mieć dokumenty złożone odnoście oczyszczalni by uzyskać pozwolenie na budowę domu wraz z oczyszczalnią ? Pytanie raczej do tych, którzy to pozwolenie będą wydawać. Na tym etapie powinno się to ograniczyć do wyznaczenia właściwej lokalizacji. Architekt coś wspomniał, że muszę juz na tym etapie wybrać i zakupić konkretny typ oczyszczalni. Jednak ja nie jestem do konca o tym przekonany. I to ty masz rację.. W warunkach zabudowy masz też określony np. kolor dachówki. Czy wg architekta musisz już teraz kupić tę dachówkę? Natomiast ma sens, żebyś się zdecydował, czy chcesz "ekologiczną" czyli drenażową ( ), czy "biologiczną" czyli z certyfikatem CE ( ). Czy może mnie ktoś nakierować w tym temacie ? Chciałbym też wiedzieć jaką oczyszczalnię i jakiej firmy mam wybrać ? Tu masz kilka opinii, które utrudnią ci wybór http://forum.muratordom.pl/showthread.php?179767-Oczyszalnia-biologiczna-ranking Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Beja 01.08.2014 06:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2014 Chociaż tak po zastanowieniu - jeżeli twój architekt reprezentuje taki poziom fachowości, to bezpieczniej będzie, jeżeli ktoś jeszcze sprawdzi, co on tam wymyśli. Widziałem już projekty, gdzie ścieki miały lecieć pod górkę... Dlatego jeżeli teraz wybierzesz oczyszczalnię (bez kupowania), to sprzedawcy mogą ci pomóc w tych szczegółach. Potem zawsze możesz zmienić wybór. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciejtoya 05.08.2014 08:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2014 No wlasnie a jaką oczyszczalnie mam wybrać ? Biologiczną czy ekologiczną ? To mnie tez nurtuje. Nie mam z tym zadnego doswiadczenia, nie wiem jak to działa i jak sie sprawdza oraz jakie są zalety i wady oczyszczalni jednego i drugiego typu. Proszę o porady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Beja 05.08.2014 10:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2014 Proszę o porady. Proszę bardzo: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?179767-Oczyszalnia-biologiczna-ranking http://forum.muratordom.pl/showthread.php?173778-pozwolenie-wodnoprawne-na-monta%C5%BC-PO%C5%9A http://forum.muratordom.pl/showthread.php?228722-drena%C5%BC-czy-tunele-rozs%C4%85czeniowe http://forum.muratordom.pl/showthread.php?179278-Oczyszczalnia-biologiczna-EKO-SUM-BIO-HERO-opinie To tylko kilka wątków z pierwszych dwóch stron tego działu. Więcej możesz znaleźć, kierując na nie swoje oczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciejtoya 11.08.2014 20:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2014 Dzieki. Strasznie dużo tych informacji, aż głowa boli. Wstępnie wybrałem kilka firm: Ekopol, Haba oraz Sotralentz. Przekonałem się też do oczyszczalni biologicznych. Natomiast dzisiaj dostałem pismo z Urzędu Miasta o wymaganiach stawianych oczyszczalni. Parametry mają się następująco: BZT5 =< 15 mg O2/l lub minimum 90% redukcji,ChZT =< 125 mg O2/l lub minimum 75% redukcji,Zawiesina ogólna =< 35 mg/l lub minimum 90% redukcji,Nog (azot) =< 15 mg N/l lub minimum 80% redukcji,Pog(fosfor) =< 2mg P/l lub minimum 85 % redukcji. Dodatkowo całość musi być potwierdzona znakiem CE oraz zgodna z normą EN 12566-3:2005+A1:2009. Czy do takich wymagań można dobrać konkretny typ oczyszczalni ? Jak sprawdzałem z pierwszymi trzema parametrami raczej nie ma problemu natomiast z Azotem i Fosforem już są problemy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Beja 12.08.2014 07:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2014 Dzieki. Strasznie dużo tych informacji, aż głowa boli. Wstępnie wybrałem kilka firm: Ekopol, Haba oraz Sotralentz. Przekonałem się też do oczyszczalni biologicznych. Natomiast dzisiaj dostałem pismo z Urzędu Miasta o wymaganiach stawianych oczyszczalni. Parametry mają się następująco: BZT5 =< 15 mg O2/l lub minimum 90% redukcji, ChZT =< 125 mg O2/l lub minimum 75% redukcji, Zawiesina ogólna =< 35 mg/l lub minimum 90% redukcji, Nog (azot) =< 15 mg N/l lub minimum 80% redukcji, Pog(fosfor) =< 2mg P/l lub minimum 85 % redukcji. Dodatkowo całość musi być potwierdzona znakiem CE oraz zgodna z normą EN 12566-3:2005+A1:2009. Czy do takich wymagań można dobrać konkretny typ oczyszczalni ? Jak sprawdzałem z pierwszymi trzema parametrami raczej nie ma problemu natomiast z Azotem i Fosforem już są problemy. Czy urząd jakoś uzasadnia tak drastyczne wymagania? Podają jakąś podstawę prawną? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciejtoya 12.08.2014 09:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2014 Nie mam tego pisma przed sobą ale jest tam napisane, że budowa zalicza się do aglomeracji miejskiej i musi spełniać jakieś rozporządzenie. Wymienione są te powyższe wymogi oraz to, że producent musi posiadać certyfikat zgodny z zharmonizowaną normą EN 12566-3:2005+A1:2009 oraz posiadać znak CE.Od tej decyzji mogę sie odwołać w ciągu 7 dni.Czy istnieje jakiś producent, który jest w stanie spełnić te wymogi ?Nie mam tej normy, więc nie wiem jakiej jest treści. Czy sam warunek, że dana oczyszczalnia spełnia wymogi danej normy nie powinien być wystarczający ?Rozmawiałem wczoraj z firmą Haba, mówiłem, gdzie jest miejsce inwestycji i że wiedzą o tych problemach wymogami w mojej miejscowości oraz ze posiadają POŚ, która spełni te wymogi (ale jakoś nie jestem przekonany ponieważ w certyfikacie Azot i Fosfor jest poniżej wymagań). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Beja 12.08.2014 10:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2014 Nie mam tego pisma przed sobą ale jest tam napisane, że budowa zalicza się do aglomeracji miejskiej i musi spełniać jakieś rozporządzenie. Prawdopodobnie Ministra Środowiska. Problem w tym, że to rozporządzenie nie stawia tak ostrych wymagań w normalnych warunkach. Wymienione są te powyższe wymogi oraz to, że producent musi posiadać certyfikat zgodny z zharmonizowaną normą EN 12566-3:2005+A1:2009 oraz posiadać znak CE. Od tej decyzji mogę sie odwołać w ciągu 7 dni. Czy istnieje jakiś producent, który jest w stanie spełnić te wymogi ? Wavin oraz wielu innych - patrz niżej. Nie mam tej normy, więc nie wiem jakiej jest treści. Czy sam warunek, że dana oczyszczalnia spełnia wymogi danej normy nie powinien być wystarczający ? Nie. Rozmawiałem wczoraj z firmą Haba, mówiłem, gdzie jest miejsce inwestycji A możesz zdradzić, gdzie? i że wiedzą o tych problemach wymogami w mojej miejscowości oraz ze posiadają POŚ, która spełni te wymogi (ale jakoś nie jestem przekonany ponieważ w certyfikacie Azot i Fosfor jest poniżej wymagań). I masz rację. Mówią ci to, co chcesz usłyszeć. Wavin sprzedaje oczyszczalnie z chemiczną stacją dozowania chemikaliów strącających fosfor, a przy okazji zawiesinę. Weź dowolną oczyszczalnię z certyfikatem CE i dołóż do niej stację dozowania, a otrzymasz to samo, a może nawet lepsze i prawdopodobnie taniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciejtoya 12.08.2014 10:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2014 Dzieki za odp. Ja jestem w tym temacie troche zielony i dopiero sie zapoznaje i nie wiem "co z czym się je".Te wymagania może są z tego względu, że w najbliższym sąsiedztwie (50-100m) znajduje się staw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
syberia 12.08.2014 11:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2014 ja mam HABA ORS , zrobiona w ubiegłym tygodniu , jeszcze nie posadziłam roślin , boję sie że do zimy nic nie urośnie :/ a wprowadzka w grudniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niedowiarek 12.08.2014 11:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2014 Nie mam tego pisma przed sobą ale jest tam napisane, że budowa zalicza się do aglomeracji miejskiej i musi spełniać jakieś rozporządzenie. Prawdopodobnie mieszkasz w aglomeracji o RLM powyżej 15 tys. Nie rozumiem tylko co to ma wspólnego z odprowadzaniem ścieków z oczyszczalni przydomowej. Nawet jeżeli wg urzędu wprowadzasz je do urządzeń wodnych w granicach swojej nieruchomości, to zgodnie z tym rozporządzeniem powinny one spełniać parametry dla oczyszczalni o RLM poniżej 10 tys. I oczywiście musi być ich mniej niż 5 m3 na dobę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Beja 12.08.2014 15:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2014 (edytowane) [ATTACH=CONFIG]274550[/ATTACH] Prawdopodobnie mieszkasz w aglomeracji o RLM powyżej 15 tys. Nie rozumiem tylko co to ma wspólnego z odprowadzaniem ścieków z oczyszczalni przydomowej. Nawet jeżeli wg urzędu wprowadzasz je do urządzeń wodnych w granicach swojej nieruchomości, to zgodnie z tym rozporządzeniem powinny one spełniać parametry dla oczyszczalni o RLM poniżej 10 tys. I oczywiście musi być ich mniej niż 5 m3 na dobę Nie rozumiem, dlaczego poniżej 10 a nie poniżej 2 tys. Oczyszczalnia jest oczyszczalnią, niezależnie od wielkości aglomeracji. Chyba, że coś przegapiłem. . Te wymagania może są z tego względu, że w najbliższym sąsiedztwie (50-100m) znajduje się staw. niedowiarek wkleił tabelkę. Pod nią są odnośniki, a ten dotyczący azotu i fosforu wygląda tak: Według tego, co piszesz, nie podpadasz pod te kryteria. Chyba że ten odcinek 50-100 m to tylko rura z twojej oczyszczalni. Edytowane 12 Sierpnia 2014 przez Beja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciejtoya 12.08.2014 19:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2014 W uzasadnieniu pisma jest napisane, ze lokalizacja podlega pod aglomerację miejską RLM powyzej 15.000 dlatego każde gospodarstwo domowe chcące instalować przydomową oczyszczalnię musi gwarantować uzyskanie tego samego poziomu ochrony środowiska co przy oczyszczalni zbiorczej. No i do tego jest ta tabelka powyższa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niedowiarek 12.08.2014 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2014 Nie rozumiem, dlaczego poniżej 10 a nie poniżej 2 tys. Oczyszczalnia jest oczyszczalnią, niezależnie od wielkości aglomeracji. Chyba, że coś przegapiłem. "6. Ścieki pochodzące z własnego gospodarstwa domowego lub rolnego mogą być wprowadzane do urządzeń wodnych, w granicach gruntu stanowiącego własność wprowadzającego, jeżeli spełnione są łącz- nie następujące warunki: 1) ilość ścieków nie przekracza 5,0 m3na dobę; 2) ścieki odpowiadają wymaganiom dla oczyszczalni o RLM od 2 000 do 9 999 określonym w załączniku nr 1 do rozporządzenia; 3) najwyższy użytkowy poziom wodonośny wód pod- ziemnych znajduje się co najmniej 1,5 m pod dnem tych urządzeń." Z powyższego cytatu wynika, że takie warunki należy spełnić, jeżeli wprowadza się ścieki z oczyszczalni przydomowej do "urządzeń wodnych" na swoim terenie. Bardziej rygorystycznych przypadków nie znalazłem. Coś pokręciłem? Moim zdaniem już bardziej nie da się naciągnąć wymagań na podstawie rzeczonego rozporządzenia dla oczyszczalni przydomowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niedowiarek 12.08.2014 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2014 (edytowane) W uzasadnieniu pisma jest napisane, ze lokalizacja podlega pod aglomerację miejską RLM powyzej 15.000 dlatego każde gospodarstwo domowe chcące instalować przydomową oczyszczalnię musi gwarantować uzyskanie tego samego poziomu ochrony środowiska co przy oczyszczalni zbiorczej. A na jakiej podstawie prawnej? Zapytaj o to na piśmie. Edytowane 12 Sierpnia 2014 przez niedowiarek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Beja 12.08.2014 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2014 "6. Ścieki pochodzące z własnego gospodarstwa domowego lub rolnego mogą być wprowadzane do urządzeń wodnych, w granicach gruntu stanowiącego własność wprowadzającego, jeżeli spełnione są łącz- nie następujące warunki: 1) ilość ścieków nie przekracza 5,0 m3na dobę; 2) ścieki odpowiadają wymaganiom dla oczyszczalni o RLM od 2 000 do 9 999 określonym w załączniku nr 1 do rozporządzenia; 3) najwyższy użytkowy poziom wodonośny wód pod- ziemnych znajduje się co najmniej 1,5 m pod dnem tych urządzeń." Z powyższego cytatu wynika, że takie warunki należy spełnić, jeżeli wprowadza się ścieki z oczyszczalni przydomowej do "urządzeń wodnych" na swoim terenie. Bardziej rygorystycznych przypadków nie znalazłem. Coś pokręciłem? Moim zdaniem już bardziej nie da się naciągnąć wymagań na podstawie rzeczonego rozporządzenia dla oczyszczalni przydomowej. No oczywiście. Zdekoncentrowałem się @maciejtoya: niedowiarek dobrze radzi. Zażądaj podstawy prawnej, bo taka decyzja nie ma uzasadnienia. Chyba że tak uchwalono plan zagospodarowania przestrzennego, ale nie jestem pewien, czy wolno. Wal śmiało - co to za gmina? Jaki powiat? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciejtoya 12.08.2014 20:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2014 (edytowane) Gmina Śmigiel, woj. wielkopolskie. O co konkretnie mam pytac ? Może najpierw tam przedzwonic ? W ogole, skoro Azot i Fosfor wg tabeli jest uwzgledniany tylko gdy odprowadza się do zbiornika wodnego (jeziora) to tak naprawde wiekszosc oczyszczalni spelni te warunki. W uzasadnieniu jest tylko wpisana ustawa o prawie wodnym z 18 lipca 2001 (artykuł 42) oraz decyzja wojewody o wpisaniu miasta do obszaru aglomeracji + to co pisałem wyżej. Edytowane 12 Sierpnia 2014 przez maciejtoya Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Beja 13.08.2014 10:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2014 Jeszcze jedno pytanie.Co w twoim przypadku oznacza te 50-100 m do stawu?Do czego zamierzasz bezpośrednio podłączyć wylot swojej oczyszczalni? Do jakiegoś rowu, strumyka czy wprost do tego stawu? Możesz pokazać jakiś szkic?Bo jak to pierwsze, to bym cię namawiał na odwołanie od decyzji z uzasadnieniem takim, że azot i fosfor cię nie obowiązują. Jeżeli ci to uwzględnią, to masz 100 oczyszczalni do wyboru. Jeżeli jest inaczej, to namawiam cię na odprowadzenie ścieków oczyszczonych do gruntu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciejtoya 13.08.2014 11:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2014 W uzasadnieniu pisma jest napisane, ze lokalizacja podlega pod aglomerację miejską RLM powyzej 15.000 dlatego każde gospodarstwo domowe chcące instalować przydomową oczyszczalnię musi gwarantować uzyskanie tego samego poziomu ochrony środowiska co przy oczyszczalni zbiorczej. No i do tego jest ta tabelka powyższa. W takim wlasnie wypadku Azot i Fosfor mnie obowiązują. Ja chce odprowadzać ścieki do gruntu. Możecie polecic jakies rozwiązania, które spełniają te warunki ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts