Marcin Czyczerski 01.06.2004 05:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2004 Czy nadproża prefabrykowane są bardziej efektywne niż wylewane na placu? Efektywne = tańsze, szybsze w robocie, mają bardziej dokładne wymiary Czy nadproża prefabrykowane można nabyć jako prostopadłościany, które są w środku zazbrojone? Czy występują tylko jako literki "L" i "U" i jakie to ma wtedy zastosowanie? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirek_gdynia 01.06.2004 06:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2004 Nie wiem jak w innych systemach, ale ja budowałem z YTONGA i nadproża występują zarówno jako monolityczny prostopadłościan jak i w postaci kształtek "U". Nadproża monolityczne dawałem wewnątrz domu, natomiast w ścianach zewnętrznych szły wyłącznie kształtki ze względu na możliwość włożenia do środka styropianu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tgb 01.06.2004 07:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2004 Zgodnie z tym co napisałeś - tak są bardziej efektywne (z tym, że chyba nie są tańsze - chociaż nigdy nie robiłem kalkulacji). Ja używałem (tam gdzie mogłem) prefabrykowanych (Ytong). Miałem też nadproża na łuku - tam poszły podocinane "w klin" U-kształtki. Wylewane na budowie (w szalunkach z desek lub w U-kształtkach) też są jak najbardziej OK - pod warunkiem, że ekipa nie spaprze mieszanki betonowej ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joola 01.06.2004 08:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2004 Budowałam z BK i również stosowałam nadproża w kształcie "U", które trzeba było zazbroić w srodku i zalać betonem.Budowało się szybko i bez kłopotu-polecampozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
neptunek 01.06.2004 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2004 Ja budowalem z PEZAMu ale takze przy uzyciu gotowych nadprozy, praca idzie BARDZO szybko, tylko trzeba sie nameczyc by takie gotowe nadprosze wtargac na gore, a to troche wazy Nad garazem bylo wykonywane nadproze juz lane (z racji dlugosci) i tez wyszlo dobrze, ale zdecydowanie wiecej czasu i pracy to wymaga - chodzby samo zbicie konstrukcji i podparcie tego, zazbrojenie i pozniej zalanie betonem. Koszt - nadproze gotowe jest drozsze, ale cos za cos, czas za wygode. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts