Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nadpro?a prefabrykowane

Recommended Posts

Czy nadproża prefabrykowane są bardziej efektywne niż wylewane na placu?

Efektywne = tańsze, szybsze w robocie, mają bardziej dokładne wymiary

Czy nadproża prefabrykowane można nabyć jako prostopadłościany, które są w środku zazbrojone?

Czy występują tylko jako literki "L" i "U" i jakie to ma wtedy zastosowanie?

Pozdrawiam

Nie wiem jak w innych systemach, ale ja budowałem z YTONGA i nadproża występują zarówno jako monolityczny prostopadłościan jak i w postaci kształtek "U". Nadproża monolityczne dawałem wewnątrz domu, natomiast w ścianach zewnętrznych szły wyłącznie kształtki ze względu na możliwość włożenia do środka styropianu.

Zgodnie z tym co napisałeś - tak są bardziej efektywne (z tym, że chyba nie są tańsze - chociaż nigdy nie robiłem kalkulacji). Ja używałem (tam gdzie mogłem) prefabrykowanych (Ytong). Miałem też nadproża na łuku - tam poszły podocinane "w klin" U-kształtki.

Wylewane na budowie (w szalunkach z desek lub w U-kształtkach) też są jak najbardziej OK - pod warunkiem, że ekipa nie spaprze mieszanki betonowej :) ...

Ja budowalem z PEZAMu ale takze przy uzyciu gotowych nadprozy, praca idzie BARDZO szybko, tylko trzeba sie nameczyc by takie gotowe nadprosze wtargac na gore, a to troche wazy ;)

Nad garazem bylo wykonywane nadproze juz lane (z racji dlugosci) i tez wyszlo dobrze, ale zdecydowanie wiecej czasu i pracy to wymaga - chodzby samo zbicie konstrukcji i podparcie tego, zazbrojenie i pozniej zalanie betonem.

Koszt - nadproze gotowe jest drozsze, ale cos za cos, czas za wygode.