Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Krawężnik drogowy czy trawnikowy?

Recommended Posts

Witam.

Mam do założenia około 280m kwadratowych kostki. Będzie to rondo przed domem z podjazdem do garażu, droga dojazdowa od ulicy do tego rondka i przejazd nad rowem łączący z ulicą. Po tej kostce jeździć będą zarówno auta osobowe ale też czasem cięższe - śmieciarka, beczkowóz do nieczystości z oczyszczalni, małe ciężarówki z ekogroszkiem itp. a przejazdem nad rowem także ciągniki - mam użyczenie zjazdu na sąsiadujące pole. Ekipa zakładająca kostkę ustawiła krawężniki szer. 60mm na 200mm wys. (tzw. trawnikowe). Przejechała po tym ciężarówka, która przywiozła piasek i się te krawężniki poprzewracały (kostki jeszcze nie zaczęli układać). Czy na takim przejeździe, po którym będą jeździć ciągniki i czasem cięższy sprzęt nie powinni ułożyć krawężników drogowych szer. 15cm czy też 20cm na 25-30cm wysokie? Czy dookoła całej kostki, po której będę jeździł autem nie powinni ustawić krawężników drogowych?

Pozdrawiam.

Krawężniki najazdowe przylegające do asfaltu założyli ale obrzeża zjazdu zrobili z tych cienkich krawężników. I jak wjechało coś dłuższego i tylnym kołem najechało na te krawężniki, zabezpieczone półsuchym betonem, to się krawężnik przewrócił a beton odlazł. Tak więc boję się, że jak mi ta kostka się rozlezie jak coś większego najedzie mi znów na te krawężniki.

• 2 weeks później...
  • 2 weeks później...
Granitowe to raczej przesada, chyba że chodzi o kwestie wizualne. Proponowałbym betonowy 15x30cm posadowiony na ławie betonowej grubości min 15cm z oporem bez jakiejkolwiek podsypki. Jak mieszanka zassie krawężnik będzie nie do ruszenia - rozwiązanie stosowane na rondach i zatokach autobusowych.

• 11 months później...
  • 6 months później...
Moim zdaniem najlepszym rozwiązaniem jest krawężnik graniowyt! Jest nie do zdarcia! Ja mam taki na podjeździe i pięknie wygląda. Z resztą takie inwestycje są na lata więc moim zdaniem warto wydać trochę więcej pieniędzy ale mieć pewność co do jakości. Ważne też żeby wybrać dobrego producenta ja kupowałam tu: [moderowano] i śmiało mogę polecić wszystkim tą firmę. Edytowane przez finlandia
Reklamy są niezgodne z regulaminem forum