aktormgcin 01.08.2014 09:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2014 W domu, który właśnie buduję chciałbym założyć instalację wentylacji mechanicznej z odzyskiem ciepła. Moje pierwsze kroki skierowałem do instalatorów ale po tym co od nich dostałem i po rozbieżnościach w ilości powietrza, doborze reku i sposobie prowadzenia instalacji postanowiłem sam spróbować. Założenia mam takie aby przede wszystkim nie było słychać instalacji i aby jej wydajność nie była zbyt mała. Całość ma być w systemie rozdzielaczowym, jednostka i rozdzielacze w garażu, rury o średnicy 75mm przechodzą następnie przez strop na poddasze do sypialni. W sypialni część w podsadzce rozprowadzona jest do pomieszczeń na parterze, druga część wzdłuż ściany (niestety 12ka więc pewnie będzie trzeba zabudować ją karton-gipsem 4-5cm, im mniej tym lepiej). I tu pojawia się pytanie czy powinienem te rury idące w ścianie wygłuszyć, jeśli tak to czym? Długości rur niestety nie są równe więc pewnie będę musiał gdzieniegdzie wydłużyć rury to powinna być mniejsza niż 14 m fakt że mogą być kolana. Czy da się ograniczać przepływ blokując średnicę przed wyjściem z rozdzielaczy? Zerknijcie proszę i dajcie znać co byście zmienili oraz jaki proponujecie rekuperator, ja miałem proponowany Berluf Selen II 500DC. Słyszałem że energetycznie lepiej jeśli są silniki DC lub jeszcze lepiej EC. Nie mogę jednak znaleźć jaka jest różnica w zużyciu energii. Nie wiem czy to nie jest za duża jednostka na moje zapotrzebowanie - 178m2 użytkowej - ok 480m3, czyli wyszło mi według przelicznika krotności wymiany mniej więcej 144-384m3/h. Będę wdzięczny za wszelkie sugestie. Dziękuję, Marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aktormgcin 02.08.2014 18:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2014 Hej, Panie i Panowie czy może ktoś dorzucić swoje uwagi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts