Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam,

W załączniku rzuty (mam nadzieję, że w miarę klarownie narysowałem)

Zielone linie - to czerpnia i wyrzutnia (czerpnia na wschodzie - z boku garażu, wyrzutnia na południu na plecach garażu)

Rury Spiro ocieplone 3mm wełną (garaż ogrzewany).

Niebieskie - to rekuperator :)

Z rekuperatora wychodzą rury Spiro do rozdzielaczy (z reku wychodzą 160, jeszcze w kotłowni dzielą się na 2x100 i takie dochodzą do skrzynek rozdzielaczowych na parterze i piętrze)

Kanały spiro za rozdzielaczami - 63mm wszystkie,

Na parterze sufity podwieszane, więc najwygodniej mi rozdzielacze i kanały schować pod sufitem. Na piętrze - rozdzielacze nad sufitem.

Przewiduję 25-30m3 na jedną rurę (więc tam, gdzie jest 50m - dwie rury i połączenie w skrzynce rozprężnej)

Parter:

Nawiew (w m3/h)

- biuro 30

- salon 50 (czy jest sens dawać w dwóch miejscach?)

Czyli skrzynka rozdzielaczowa z 3 podłączeniami.

Usuwanie:

- kuchnia 50 (nie będzie tej przekreślonej ściany, więc tylko 1 pomieszczenie)

- przedsionek 50

- łazienka 50

- pom. gospodarcze 30

Skrzynka rozdzielaczowa z 7 podłączeniami

Bilans -100

Piętro:

Nawiew:

-sypialnia1 50

-sypialnia2 50

-sypialnia3 50

-pokój hobby 50

skrzynka rozdzielaczowa z 8 podłączeniami.

Usuwanie:

- łazienka 50

- pralnia 50

Skrzynka rozdzielaczowa z 4 podłączeniami

bilans: +100

Razem wychodzi na 0

Przepływ na poziomie 280m3/h

Proszę o uwagi i zmiany - to moje pierwsze podejście do rekuperacji, więc pewnie błędów dużo :)

Sam rekuperator - prawdopodobnie Zehnder 350

GWC - raczej bez (chociaż nadal myślę nad GGWC)

gora.jpg

dol.jpg

Edytowane przez kerth
https://forum.murator.pl/topic/192296-w%C5%82asny-pomys%C5%82-na-rekuperacj%C4%99-bardzo-prosz%C4%99-o-ocen%C4%99/

Aż tak źle, że nikomu się nie chce komentować?
No bo jak
Zehnder 350

GWC - raczej bez (chociaż nadal myślę nad GGWC)

To co komentować?

Za reklamę się płąci, a gwc dziś to nieporozumienie. Poza tym, nie liczy się wentylacji na pokoje tylko na dom. To nie są szczelne pomieszczenia .

Źle się zrozumieliśmy... Pan zapłaci za reklamę.

Co do norm... Są dwie budowlana 50m3/h na łazienki i 30m3/h kuchnia - nie ma nic o nawiewie, który się "dopasuje" i medyczna 30m3/h/osobę

Rysunki są nie bardzo czytelne, ale trzeba pamiętać, że prędkość optymalna w kanałałch to od 2m/sek do 5m/sek

Kanał PE 75/63mm ( koszt dobrego około 300zł netto za 50m ) ma przy 2m/sek 22m3/h przy 5 m/sek 55m3/h czyli przy centrali 350m3/h optymalnie jest 7 kanałów nawiewnych

Z instrukcji z 1991 roku dł kanałów.jpg

Rozumiem, dziękuję.

To reku wybrałem właśnie przez opisy, więc jeśli to tylko marketing, to udany :)

Oczywiście jestem bardzo otwarty i ciekaw innych propozycji (byle odzysk energii był możliwie duży i cena niewygórowana).

Co do przepływu - skoro kanał 75/63 daje sobie radę z przepływem 50m3/h i mieści się to w optimum, to nie ma sensu ciągnąć po 2 przewody do punktów z prędkością 50m3/h - to dobra informacja i pozwoli mi zaoszczędzić trochę robocizny i pieniędzy.

Mam tak naprawdę jedną wątpliwość - czy nie ma przeciwwskazań, aby zrobić osobne skrzynki rozdzielaczowe na parterze i piętrze.

Starałem zrobić się jak najdalej drzwi (ale na górze są skosy - dlatego w tym miejscu)

CO2 i H2O mają tak szybkie ruchy dyfuzyjne ( są wieeeelokrotnie szybsze od dymu z papierosa.), że nie ma znaczenia gdzie będzie anemostat.