kerth 01.08.2014 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2014 (edytowane) Witam, W załączniku rzuty (mam nadzieję, że w miarę klarownie narysowałem) Zielone linie - to czerpnia i wyrzutnia (czerpnia na wschodzie - z boku garażu, wyrzutnia na południu na plecach garażu) Rury Spiro ocieplone 3mm wełną (garaż ogrzewany). Niebieskie - to rekuperator Z rekuperatora wychodzą rury Spiro do rozdzielaczy (z reku wychodzą 160, jeszcze w kotłowni dzielą się na 2x100 i takie dochodzą do skrzynek rozdzielaczowych na parterze i piętrze) Kanały spiro za rozdzielaczami - 63mm wszystkie, Na parterze sufity podwieszane, więc najwygodniej mi rozdzielacze i kanały schować pod sufitem. Na piętrze - rozdzielacze nad sufitem. Przewiduję 25-30m3 na jedną rurę (więc tam, gdzie jest 50m - dwie rury i połączenie w skrzynce rozprężnej) Parter: Nawiew (w m3/h) - biuro 30 - salon 50 (czy jest sens dawać w dwóch miejscach?) Czyli skrzynka rozdzielaczowa z 3 podłączeniami. Usuwanie: - kuchnia 50 (nie będzie tej przekreślonej ściany, więc tylko 1 pomieszczenie) - przedsionek 50 - łazienka 50 - pom. gospodarcze 30 Skrzynka rozdzielaczowa z 7 podłączeniami Bilans -100 Piętro: Nawiew: -sypialnia1 50 -sypialnia2 50 -sypialnia3 50 -pokój hobby 50 skrzynka rozdzielaczowa z 8 podłączeniami. Usuwanie: - łazienka 50 - pralnia 50 Skrzynka rozdzielaczowa z 4 podłączeniami bilans: +100 Razem wychodzi na 0 Przepływ na poziomie 280m3/h Proszę o uwagi i zmiany - to moje pierwsze podejście do rekuperacji, więc pewnie błędów dużo Sam rekuperator - prawdopodobnie Zehnder 350 GWC - raczej bez (chociaż nadal myślę nad GGWC) Edytowane 1 Sierpnia 2014 przez kerth Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kerth 02.08.2014 08:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2014 Aż tak źle, że nikomu się nie chce komentować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 02.08.2014 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2014 Aż tak źle, że nikomu się nie chce komentować? No bo jak Zehnder 350 GWC - raczej bez (chociaż nadal myślę nad GGWC) To co komentować? Za reklamę się płąci, a gwc dziś to nieporozumienie. Poza tym, nie liczy się wentylacji na pokoje tylko na dom. To nie są szczelne pomieszczenia . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kerth 02.08.2014 09:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2014 Primo - za jaką reklamę? Reku? Nie sprzedaję, a kupuję.Secundo - wg norm liczy się na pomieszczenia, a bilans domu wychodzi mi na zero. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 02.08.2014 10:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2014 Źle się zrozumieliśmy... Pan zapłaci za reklamę. Co do norm... Są dwie budowlana 50m3/h na łazienki i 30m3/h kuchnia - nie ma nic o nawiewie, który się "dopasuje" i medyczna 30m3/h/osobę Rysunki są nie bardzo czytelne, ale trzeba pamiętać, że prędkość optymalna w kanałałch to od 2m/sek do 5m/sek Kanał PE 75/63mm ( koszt dobrego około 300zł netto za 50m ) ma przy 2m/sek 22m3/h przy 5 m/sek 55m3/h czyli przy centrali 350m3/h optymalnie jest 7 kanałów nawiewnych Z instrukcji z 1991 roku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kerth 02.08.2014 12:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2014 Rozumiem, dziękuję. To reku wybrałem właśnie przez opisy, więc jeśli to tylko marketing, to udany Oczywiście jestem bardzo otwarty i ciekaw innych propozycji (byle odzysk energii był możliwie duży i cena niewygórowana). Co do przepływu - skoro kanał 75/63 daje sobie radę z przepływem 50m3/h i mieści się to w optimum, to nie ma sensu ciągnąć po 2 przewody do punktów z prędkością 50m3/h - to dobra informacja i pozwoli mi zaoszczędzić trochę robocizny i pieniędzy. Mam tak naprawdę jedną wątpliwość - czy nie ma przeciwwskazań, aby zrobić osobne skrzynki rozdzielaczowe na parterze i piętrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
byry007 02.08.2014 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2014 Nie wiem czy nawiewy nie powiny być w najdalszym punkcie pokoju od drzwi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kerth 02.08.2014 12:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2014 Starałem zrobić się jak najdalej drzwi (ale na górze są skosy - dlatego w tym miejscu) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 02.08.2014 13:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2014 Rury Spiro ocieplone 3mm wełną (garaż ogrzewany). :rotfl: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kerth 02.08.2014 14:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2014 30mm lepiej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 02.08.2014 15:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2014 Starałem zrobić się jak najdalej drzwi (ale na górze są skosy - dlatego w tym miejscu) CO2 i H2O mają tak szybkie ruchy dyfuzyjne ( są wieeeelokrotnie szybsze od dymu z papierosa.), że nie ma znaczenia gdzie będzie anemostat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts