krzysztofh 24.06.2002 13:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2002 Mam w projekcie ściankę kolanową 100cm wysokości (cztery pustaki porotherm.Czy zakończenie takiej ścianki powinno być wykonane wieńcem podobnie jak wieniec na ścianach parteru czyli trzy pustaki i wieniec, czy cztery bez wieńca?Zbrojone słupki w ściance kolanowejsą 19x25 co ok1,5m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dobrzykowice 24.06.2002 13:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2002 ależ oczywiście że powinien być wieniec, a już szczególnie przy betonie komórkowym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PIRAMIDKA 24.06.2002 13:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2002 jEŚLI MASZ SŁUPKI ŻELBETOWE W ŚCIANCE KOLANKOWEJ - TO NIE MUSISZ ROBIĆ WIEŃCA. ZBROJENIE W SŁUPKACH JEST - A PRZYNAJMNIEJ POWINN BYĆ POŁĄCZONE ZE ZBROJENIEM WIEŃCA STROPU. w SŁUPACH ŻELBETOWYCH KOTWI SIĘ ŚRUBY, KTÓRE SŁUŻĄ DO MOCOWANIA MURŁATY. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dobrzykowice 24.06.2002 13:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2002 ja tam bym mimo wszystko wieniec zrobił Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PIRAMIDKA 24.06.2002 13:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2002 PYTANIE BRZMI PO CO? WIENIEC W PRZYPADKU BRAKU SŁUPKÓW ŻELBETOWYCH BYŁBY KONIECZNY. jEŚLI SĄ SŁUPKI - NAPRAWDĘ NIE MA POTRZEBY, CHYBA ŻE NIE MA SIĘ CO ZROBIĆ Z PIENIĘDZMI. w SŁUPKACH JAK JUŻ WSPOMINAŁAM KOTWI SIE ŚRUBY DO MOCOWANIA MURŁAT - PO TO BY NIE ZOSTAŁY ONE WYRWANE NA SKUTEK DZIAŁAJĄCYCH SIŁ. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dobrzykowice 24.06.2002 13:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2002 no dobra poddaję się, tylko proszę nie pisz już DUŻYMI literami, kiepsko sie toto czyta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztofh 24.06.2002 13:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2002 Istotnie w projekcie kotwy są na ok 50 cm zabetonowane w słupkach a zpręty zbrojeniowe słupków przy ich wysokości 100cm są 120 cm (zagięte 10 cm i umieszczone w wieńcu nad parterem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PIRAMIDKA 24.06.2002 13:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2002 Przepraszam za duże litery. To z przyzwyczajenia. I jeszcze raz nie ma naprawdę potrzeby wylewania dodatkowego wieńca w przypadku istnienia słupków żelbetowych. Pozdrawiam i życzę powodzenia w dalszym budowaniu. Co teraz - dach? Wszystko już masz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
franekF 24.06.2002 14:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2002 Mam dach czterospadowy, w projekcie są słupki żelbetowe w ścianie kolankowej i wieniec na zakończenie. Nie chcę zrezygnować z wieńca, bo boję się, że mi się ściany rozjadą (zrobię wieniec mimo, że nie mam za dużo pieniędzy)A ty PIRAMIDKA jesteś konstruktorem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PIRAMIDKA 24.06.2002 14:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2002 Tak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztofh 24.06.2002 14:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2002 Dopiero projekt, ale dziękuję za rady. Wystraszyłem się jak odkryłem, że w projekcie nie ma tego wieńca,a w którymś Muratorze czytałem o poprawnie wykonanych ścianach kolanowych z uwzględnieniem tego wieńca.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PIRAMIDKA 24.06.2002 14:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2002 Nie zamierzam polemizować na temat zasadności zaprojektowanego dodatkowego wieńca byc może w Twoim przypadku jest on konieczny. Jakie wysokie są Twoje scianki kolankowe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
franekF 24.06.2002 14:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2002 nie mam po ręką projektu, z tego co pamiętam 1,20-1,30 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PIRAMIDKA 24.06.2002 14:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2002 Co ile są zaprojektowane słupki żelbetowe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
franekF 24.06.2002 14:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2002 maksimum, co 1,5 m to akurat pamiętam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PIRAMIDKA 24.06.2002 14:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2002 Co ile są zaprojektowane słupki żelbetowe? Czym kierował się projektant, że zaprojektował jedno i drugie? Trudno na odległość odpowiedzieć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztofh 24.06.2002 14:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2002 Nawet gdybym go zrobił niezgodnei z projektem, co zawsze można jeszcze zrobić to czy należy go wykonać na wszystkich ścianach tak jak wieniec na ścianach parteru? Przyznam, że byłoby trudno bo u mnie ścianki kolanowe są na dwóch ścianacha na pozostałych dwóch nie. Dach dwuspadowy i w tych pozostałych ściankach są przewidziane otwory okienne i drzwi na balkon. Zatem wieniec na ścianach kolanowych to tak naprawdę składałby się z dwóch elementów nie połączonych ze sobą zbrojeniem i betonem. Zaczyna to chyba tracić sens. Co Wy na to? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
franekF 24.06.2002 14:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2002 Tak na pierwszy rzut oka to chyba nie ma sensu. Ale jak nie jesteś inżynierem budowlanym to rób zgodnie z projektem i słuchaj rad doświadczonego(ej?) PIRAMIDKI. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PIRAMIDKA 24.06.2002 14:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2002 Wieniec w Twoim przypadku, gdy istnieją słupki jest zupełnie niepotrzebny. W przypadku gdyby słupków żelbetowych nie było wieniec, pomimo tego, że nie bylby zrobiony dookoła ścian al tylko na dwóch ścianach byłby niezbędny, gdyż murłaty muszą byc przymocowane na ścianach kolankowych za pomocą kotew, których nie zamocujesz do ścianki wymurowanej np. z cegły, porothermu itp, ponieważ przy obciążeniach z dachu skruszeją one i cały dach Ci się rozjedzie. Tak więc jak już zapewne rozumiesz muszą one być zamocowane w materiale solidnym jakim są słupki żelbetowe, lub wieniec. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewa 25.06.2002 06:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2002 U nas wieniec zrobiony jest zamiast jednej warstwy bloczków. W ten sposób ścianka ma taką wysokośc jaką miała mieć i jest wzmocniona. Oprócz tego mamy również słupki co 1,5 m w których osadzone zostały śruby do murłaty. Tak solidnie dlatego, że dach opiera się głównie na ścianach zewn. bo na poddaszu nie ma żadnych ścian nośnych a jedynie kilka słupów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts