Abakus 25.06.2002 07:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2002 Witam z Koszalina Nie jestem zwolennikiem wykonywania zbędnych elementów budynku,Ale nie należy przesadzać.Ściana kolankowa pomimo że wzmacniana jest słupkami powinna być zakończona wieńcem.A to dlatego że jest to element spinający cały budynek i pomimo że z obliczeń wynika, ze siły poprzeczne przenoszą słupki to za ich równomierne rozłożenie na ścianie odpowiada wieniec ( a twierdzenie że to zadanie murłaty jest nieporozumieniem) Każdy dużo uwagi zwraca na fundamenty bo to ważny element budynku ale takim samym elementem jest porządne zakończenie ścian i nazywa się wieniec, który spina cały budynek i chroni przed rozchodzeniem się ścian w trakcie osiadania budynku.W trakcie mojej prawie trzydziestoletniej praktyki na budowie miałem okazie widzieć trochę budynków ale te które maja wykonane solidne wiece mają się dobrze. Teraz buduje się ściany nośne grubości 24 cm + ocieplenie, zdarzają się jeszcze cieszę (chociaż to już przesada) i wyobraźmy sobie że nie będą porządnie spięte. Reasumując , teoretycznie same słupki wystarczą ale pozostaje jeszcze życie, które przynosi niespodzianki i jeżeli możemy się zabezpieczyć to należy to zrobić.Pozdrawiam JacekPs idę na budowę będę po 18 Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/1923-ciana-kolanowa/page/2/#findComment-22646 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts