Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wadliwe szyby w oknach

Recommended Posts

Witam!

Mam problem z szybami w oknach. Ostatnio wymieniałam w domu okna. Po ich umyciu okazało się, że wszystkie!!! mają: zanieczyszczenia, rysy, smugi między szybami (i jest tego mnóstwo) oraz na niektórych oknach rysy na zewnątrz. Wady zostały zgłoszone firmie, która montowała okna, ale muszę czekać na kogoś od producenta okiem. Czy ktoś miał może podobną sytuację? Czy mogę liczyć, na pozytywne rozpatrzenie reklamacji?

Witam!

Mam problem z szybami w oknach. Ostatnio wymieniałam w domu okna. Po ich umyciu okazało się, że wszystkie!!! mają: zanieczyszczenia, rysy, smugi między szybami (i jest tego mnóstwo) oraz na niektórych oknach rysy na zewnątrz. Wady zostały zgłoszone firmie, która montowała okna, ale muszę czekać na kogoś od producenta okiem. Czy ktoś miał może podobną sytuację? Czy mogę liczyć, na pozytywne rozpatrzenie reklamacji?

To może jak już, to coś więcej? jakie to szyby, jak bardzo widoczne są to wady? Są normy na szkło i może tu być różne podejście producenta.

Z rysami na zewnątrz to raczej trzeba rozmawiać ze sprzedawcą / montażystą. Oni przyjmąc okna potwierdzili fabryce na dokumentach że odbierają towar wolny od wad /lub z zastrzeżeniami/

Zgłaszaj reklamacje z tytułu niezgodności towaru z umowa do sprzedawcy i żądaj wymiany-jesli zglosilas niezgodność z umowa to odpowiada sprzedawca, inaczej jest jesli zglosilas reklamacje z tytułu gwarancji, jesli chodzi o szyby to poszukaj norm swoje fabryki od szyb, są dopuszczalne pewne wady szyb w określonej ilości i o okreslonych wymiarach, okreslane z pewnej odległości Edytowane przez Eraska

Na pewno jest mniej korystńe dla sprzedawcy:)

reklamujac z tytułu niezgodnosci towaru z umowa, klient wybiera - moze zadac naprawy lub wymiany- co wybierze?

Reklamując z gwarancji - o sposobie usunięcia wady decyduje gwarant- jak myślisz co wybierze gwarant? A co chciałby wybrać klient?,

Punkt widzenia żalezy od punkt siedzenia :)

Jesli fabryka jest w porządku ( juz widze jak radośnie wymienia wiekszosc pakietów) to nie bedzie to mieć większego znaczenia

Co nie zrobi, to i tak jak jesli nie widać wad " z 1, 5" metra ( a pewńie nie widac, skoro ujawnily sie z bliska w trakcie mycia)to przecież ich walory estetyczne nie uległy pogorszeniu)

Edytowane przez Eraska

14 dni na odmowe uznania reklamacji to chyba kazdy wie? !

A ja brak takiej odpowiedzi traktuje jako oczywiste uznanie sprawy. Tylko co to zmienia przy zlej woli? Dodatkowe nerwy wszystkich stron.:sick:

Mówimy bardziej o " braku woli " jakiegokolwiek działania - nawet spotkania i dojścia do jakiegoś porozumienia, ustalenia czegokolwiek, wybrniecia z sytuacji

To mi jeszcze finlandia powiedz jak go o tych 14 dniach uświadomić - nawet posyłanie linków z Ustawa i jej interpretacja nic nie daje - wszystko jak krew w piach

"Zgłaszaj reklamacje z tytułu niezgodności towaru z umowa"

Co za belkot.

na szyby zespolone sa normy. Ogledzin dokonuje sie z odleglosci 3 m w swietle rozproszonym na tle szarego ekranu.

jaka niezgodnoc towaru z umowa ????. czy w umowie bylo napisane ile rys moze byc na szybach, jak duze, i jak besto. Nie - to nie ma niezgodnosci towaru z umowa.