Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Skrzynka elektryczna na działce

Recommended Posts

Witam wszystkich :-) jestem z Wyszkowa woj. Mazowieckie. Kupiliśmy z małżonką działkę i prawdopodobnie we wrześniu energetyka zrobi prąd do działek i postawią skrzynkę elektryczną na granicy działki mojej i sąsiada. Teraz moje pytanie, jeżeli postawią tą skrzynkę, to ona będzie pusta, bez licznika, bez niczego. Powiedzcie mi co ja mam dalej zrobić żebym miał prąd w tej skrzynce. Zależy nam na czasie bo chcielibyśmy zrobić fundamenty we wrześniu albo w październiku. Mam iść do energetyki żeby mi to podłączyli, czy mam wziąć elektryka z uprawnieniami w swoim zakresie żeby mi to podłączył?

Pozdrawiam

Licznik zakłada energetyka.Trzeba złożyć wniosek o warunki techniczne-podpisać umowe o przyłączenie do sieci, zapłacić opłatę przyłączeniową-wtedy zakładają licznik.Jeżel8i będzie to taryfa budowlana to na własny koszt montujesz dodatkową skrzynkę składasz papiery oświadczenie od Twojego elektryka wraz z jego uprawnieniami i podpisujesz umowę,potem tak samo faktura ,montaż licznika w skrzynce głownej energetyki,a elektryk podepnie prąd do tej skrzynki tymczasowej.Nallepiej weź miejscowego elektryka on będzie miał układy w rejonowym ZE i sprawnie wszystko przeprowadzi.

Składałeś wnoosek o PnB?Jeżeli tak to potrzebowałeś zapewnienie lub warunki dostaw energii(w rożnych starostwach są różne wymagania) tam powinno pisać.Ja skrzynkę miałam na działce-złożyłam wnisek o warunki techniczne Tauron odpowiedz w tydzień-podpisałam umowę kolejny tydzięń faktura w tym czasie elektryk założył mi drugą dodatkową skrzynkę tymczasową (taryfa budowlana-podjechałam podpisać umowę kolejną o dostawę energii od ręki na drugi dzień miałam licznik.Jeżeli we wrzesniu bedzie skrzynka ktoś to załatwia? to składaj już wniosek o war.tech.akurat papiery będziesz mieć na czas.

Co to jest PnB? Nic jeszcze nie skladalem bo nawet nie mam jak, bo jestem za granicą. Mój sąsiad złożył wniosek o przyłączenie i zapłacił za kw. I energetyka ma na wykonanie 18 miesięcy. I widziałem u mojego projektanta na mapach że będzie skrzynka elektryczna na granicy z sąsiadem. Wiec pojechałem do energetyki po warunki jakieś tam, bo potrzebne były do pozwolenia na budowę i przy okazji zapytałem się kiedy będą tam robić prąd i pan powiedział że inwestycja ma być wykonana we wrześniu. Bo ty mówisz o prądzie budowlanym. A można od razu zrobić przyłącze do celowe?

Własnie czy warunki,do PnB Pozwolenia na budowe.Właśnie opłata jest za przyłączenie liczą od ilości zamówionych KW mocy.Jeżeli masz te war.tech.to teraz podpisujesz umowe o przyłączenie do sieci-to jest właśnie opłata przyłączeniowa.Zależy od dostawcy energi jaka to będzie taryfa-jedni chcą aby odebrać instalacje i wtedy można mieć "normalną"taryfę,ja mam budowlaną niestety jest droższa,ale u nas nie mozna innaczej-dlatego jesta ta druga skrzynka el.za to można załatwić to szybciej.Ja dostałam warunki wraz z regulaminem i tam było że,przyłące docelowe można uzyskać po odbiorze instalacji elektr.

To mówisz że tych warunków już nie będę musiał brać, tak? Bo mój projektant to wszystko załatwiał i on się pytał ile chcemy KW bo on musiał to podać, i mówił jeszcze że do 10 KW nie trzeba tam jakiegoś abonamentu płacić czy czegoś tam co miesiąc,a powyżej 10 KW juz trzeba. Wiec wzięliśmy 10 KW. I jak byłem w energetyce to pytałem się ile będę musiał zapłacić żebym miał prąd na działce, to pan urzędnik powiedział że niecałe 900 zł. I dał mi taki papier, że to się wypełnia, przynosi się go do energetyki i potem założą licznik a potem trzeba opłacić tą sumę 900 zł. Tylko ten papier jest dziwny bo wygląda no to że to jakiś elektryk musi wypełnić a nie ja. I sam nie wiem co o tym myśleć i co robić :-(

W takim razie warunki techniczne masz-trzeba dokładnie się z nimi zapoznać. Jest tam napisane jaki rodzaj instalacji należy wykonać.Elektryk musi dołączyć kopie swoich uprawnień,oraz oświadczenie o wykonaniu instalacji.Pierwsze słyszę że najpierw zakładają licznik a potem się płaci-jak ja jechałam z tymi papierami od elektryka to musialam mieć potwierdzenie zapłaty za przyłączenie-innaczej nie można było zlecić montażu licznika.

Skrzynę głowną,najcześciej na granicy,podwójana lub nawet potrojna tam montują liczniki dla każdego odbiorcy czyli sasiadów.Ty robisz instalacje czyli dodatkową skrzynke budowlaną elektryk pociągnie kabel do tej nowej skrzynki tam nie ma licznika tylko bezpieczniki i gniazdka.Po wybudowaniu likwidujesz tą swoją skrzynkę,i podłączysz prąd do rozdzielni w domu.Teraz musisz wybrać taryfe budowlana czy docelowa-nie można podłączyc sie do skrzynki którą postawi energetyka bezpośrfednio ponieważ nie możesz mieć do niej dostepu.(tylko energetyka ma klucz).Co do taryfy niekiedy można załatwic od razu docelową tańszą ale nie zawsze się chcą zgodzić.

Dzięki Bejaro :-) teraz już trochę wiem o co chodzi. Tylko ja trochę się naczytalem i co niektórzy mówili że jak podlaczaja prąd budowlany to też zakładają licznik i potem jak przechodzi się na prąd docelowy to ten sam licznik jest przenoszony i podłączany. Czy na taryfie budowlanej nie ma licznika i płaci się tylko taki sam abonament co miesiąc? Ja mam w warunkach wpisaną taryfę docelową, wiec nie dam rady zrobić taryfy budowlanej. Zostaje mi agregat. Tak czy inaczej będę musiał jeszcze do nich zadzwonić i popytam co i jak. Jeszcze raz dziękuję za pomoc :-)

Pozdrawiam

Licznik masz w skrzynce na granicy (przeczytaj Bajero) i do niego podłączasz swoją skrzynkę budowlaną (tzw. erbetkę). Płacisz za zuzyty prąd i abonament.

U mnie licznik nie był przenoszony - został w skrzynce w płocie, a została zmieniona tylko taryfa (na normalną). Elektryk "odciął" erbetkę i doprowadził kabel ze skrzynki do domu.

Sprawdz jeszcze czy wraz warunkami technicznymi nie otrzymałeś projektu umowy-ja tak miałam,warunki te ważne są dwa lata.Jeżeli skrzynka stanie to znaczy że jest tam kabel zasilający i dostawcy opłaca się jak nasjszybciej podłączyć odbiorce i go kasować-załatwiaj te papierki.Najdłużej czeka się na projekt oraz wykonanie lini energetycznej właśnie do tej skrzynki głównej.