Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

CWU – Jak ją zrobić, aby się nie skrzywdzić.

adam_mk

Recommended Posts

• Odpowiedzi 62
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Prawda, że potencjalnych zagrożeń jest dużo.

Po co więc jeszcze ŚWIADOMIE zwiększać ich ilość?

Jakbyś miał w domu mikroskop, to poradziłbym Ci obejrzenie wody z jakiej kałuży w sporym powiększeniu.

To bardzo rozwija wyobraźnię!

Tyle, że pewnie nie masz mikroskopu. Prawie nikt nie ma, choć dostępne są nawet w sklepie z zabawkami za grosze.

Badziew plastikowy, ale umie powiększać.

Nietrwały, delikatny, ale łebki zobaczą raz że JEST ten mikry świat, to inaczej myślą o tym, co nas otacza, o wspominanych zagrożeniach i konieczności częstego mycia łap...

(Ja mam bardzo solidny. Była okazja to nabyłem)

Adam M.

Mam w pracy porządne, ale jakoś pod tym względem mnie nie rozwijają. A żebyś nie uważał mnie za abnegata czy też brudasa używam w domu i profesjonalnej lampy UV i preparatu Virusolve+. Ale co innego znać zagrożenia a co innego podążać za modą i rzucać się na biedną legionellę w nadzieji że jakiś człek będzie zainteresowany wyimaginowaną walkę z legionellą. A szansę na zachorowanie na legionellozę ma mniejszą niż ja na zbiorowy gwałt w samo południe w niedzielę pod kościołem.

Księża, jak mi w gazetach piszą, wolą we wnętrzach...

:lol:

Niedzielne południe pewnie nie jest złą porą.

Napisz, ale tak szczerze!

Zainstalowałbyś sobie baniaczek 500 litrów CWU jakby Ci go z 60% dopłatą do instalacji solarnej gmina dała?

Czemu tak lub czemu nie?

Adam M.

Mk.

Rzucę ci temat: woda na statku. Nie takim wielkim dzisiejszym statku długość 300 metrów

z siłownią wieloMegawatową

tylko na małym jachcie żaglowym. Płynie sobie miesiąc czy tam ile do Ameryki. Ma zbiornik z wodą do picia.

Nabraną na brzegu i miesiąc czy tam ile ją piją.

Mam ten problem rozwiązać?

Nie jest już rozwiązany?

Można, oczywiście, wozić sobie wodę w beczce.

Ale...

Są normy i zasady dawno wypracowane, którymi się ludzie wielu zawodów kierują, aby było dobrze.

Ja pływającymi zbiornikami na wodę się dotąd (w odróżnieniu od nie-pływających) nie zajmowałem.

Pamiętaj, że wodę też się konserwuje.

Jest wiele sposobów.

Pływający czasem jej nie wożą tylko odsalają i oczyszczają tą, po której pływają.

Adam M.

mr_anderson, to moze przekonac niektorych na korzysc sugestii szanownego pana Brzeczykowskiego z malymi termami pod zlewem.. tym bardziej jesli ktos sie nastawia na PV jak Barth3z.. nawet w pochmurne dni resztki mocy spokojnie dogrzalyby te termosiki. do tego 1 zyla wodna, brak strat przesylowych.. z minusow to zajmowanie miejsca pod zlewem..

Pisz Adaś, malkontentów traktuj jako forumowy element gry miłosnej...

aż dziw bierze, że ten wykład nie trafił do tak wielu osób :wtf:

Kto jak kto ale Adam jak coś wytłumaczy to nie ma wątpliwości

Ja za to mam duże obawy, bo dostanę zasobnik 500l z solarami w programie gminnym (ok 70% dofinansowania) i niestety bez możliwości wymiany na bufor z wężownicą do CWU (ogrz.przepływ.)

Obawy biorą się przede wszystkim z tego że moja "czysta i zdrowa" woda zimna pochodzi z nitki bocznej wodociągu (100m) na której jestem ostatnim i jedynym użytkownikiem :bash:

Zimnej się nie obawiaj.

Legionella poniżej 20stC przechodzi do postaci przetrwalnikowej a pod ziemią, gdzie jest ta rura, masz najwyżej +10stC.

Nawet jak się tam znajdzie, to się nie namnoży!

To NIEMOŻLIWE.

(Kupę lat nad tym myśleli i testowali wodociągi).

Jak Ty załatwisz sobie rozbiór dzienny 500 litrów CWU to ja nie wiem....

Czterokrotna przymusowa i codzienna kąpiel całej rodziny?

(Sprawdź, czy w baniaku są grzałki do dezynfekcji termicznej - nagrzewania baniaka raz w tygodniu PONAD 75stC na okres doby)

Adam M.

...Jak Ty załatwisz sobie rozbiór dzienny 500 litrów CWU to ja nie wiem....

Adam M.

Może da radę, kompiele itp, planuję do tego zmywarkę i może pralkę podpiąć do wody ciepłej którą mogę tanio pozyskać (mam prund w dwóch taryfach i 4 dobre panele w planowanym zestawie umiejscowione tak by ekspozycja na słońce najlepsza była w okresach przejściowych)

...(Sprawdź, czy w baniaku są grzałki do dezynfekcji termicznej - nagrzewania baniaka raz w tygodniu PONAD 75stC na okres doby)

Adam M.

jest grzałka standardowa umieszczona w połowie wysokości o mocy 3 kW

Edytowane przez ameryka

"grzałka standardowa umieszczona w połowie wysokości o mocy 3 kW "

Znowu ktoś szkłem dupę utarł...

Można, tylko opatrunki sporo kosztują...

Dezynfekcja od połowy w górę to jak umycie jednej strony zapapranej łyżki...

Adam M.