Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Płytki włóknocementowe EURONIT STRUKTONIT ALTERNA KERGOAT - prośba o opinie i doświad

tabakawer

Recommended Posts

Witam

Planuję wykonać dach i elewację z płytek włókno cementowych. Coś na wzór:

z6125513Q.jpgbig_zuber_house_piotr_kuczia(1).jpg

Niestety, po pokazaniu materiału wykonawcy stanowczo mi go odradził. Faktycznie, płytka wygląda dość tandetnie po wzięciu do ręki. Jest cieńka, łatwo się rysuje, po przełamaniu, co nie jest wcale trudne, struktura materiału niczym wióry i papier z cementem, wygląda na łatwo nasiąkliwą. Wszystko to do mnie dociera, ale strasznie przywiązana jestem do tej koncepcji, producent rekomenduje produkt jako pokrycia dachowe. Tym bardziej, ze nie jest to chińszczyzna, ma gwarancję.

Wykonawca miał też wątpliwości co do użytkowania takiego dachu. Czy przetrwa gradobicie, chodzenie po nim kominiarza, przesuwający się śnieg czy nie uszkodzi pokrycia i elementów dachu. Nie chciałabym wymieniać dachu i elewacji za 10 -15 lat, czym mnie straszy.

I z tymi wszystkimi wątpliwościami kieruję się do użytkowników forum: posiadaczy dachów i elewacji oraz wykonawców. Czy te wątpliwości są słuszne?

To, że materiał daje wspaniałe efekty wizualne wiem, ale chodzi mi o praktykę.

Chciałabym zapytać również o opinie na temat montażu rynien, jak na zdjęciach.

Dziękuję za wszystkie odpowiedzi.

• 6 months później...
W 2001 roku zostal położony dach dachówką typu struktonit zakupioną od Firmy Euronit spolka z o.o . z Olkusza .Przebieg ukladania dachu nadzorował regionalny pracownik Euronitu Pan Rafał Z. Z informacji uzyskanej od Pana Rafala Z. Dach został wykonany wzorowo ponieważ budował go jeden z najlepszych dekarzy w Polsce. Karta gwarancyna na 30 lat podpisal sie Dyrektor Zarzadzajacy Pan Wim Messiaen. W zeszłym roku przy naprawie okien dachowych dekarz zauważył pajaczki i łuszczenie wiekszości dachówek . Od momentu zgloszenia reklamacji to ciagłe zbywanie i unikanie naprawy szkody. Jednym z powodów to brak dokumentu zakup płytki. Natomiast w reklamacji podaja dane sprzedającego dystrybutora dachówki w Bydgoszczy. Inny powod zlego stanu dachowki to pozostanie duzych połaci sniegu - smieszne poniewaz okolice Bydgoszczy to nie Zakopane lub tereny gorskie. Wg opinii Posliego Stowarzyszenia Dekarzy wszystkie uwagi wg Euronitu sa błedne i wyzssane z palca. kosztorys naprawczy to ok 300.000 zł.Czeka mnie proces sadowy. Przestrzegam przed zakupem tego produktu. Udostępniię zdjecia lub opinie SDP proszę pisac na adres [email protected] lub tel 601 640616 Jacek Edytowane przez Jacek Stielow

• 4 months później...
Podczas swojej pracy widziałem bardzo dużo realizacji elewacji wentylowanych z płyt Euronit i nawet po wielu latach robią ogromne wrażenie. Dach też ostatnio spotkałem i zrobiłem zdjęcie. Bardzo mi się podoba.IMG_0669.jpg Elewacjami jestem zachwycony i planuję wykonać je na moim budynku.http://m3ziolek.pl/realizacje/do-2012-r-wybrane/dom-prywatny-cembrit.html#

Wykonawca miał też wątpliwości co do użytkowania takiego dachu. .

Miał wątpliwość bo nigdy takiego pokrycia nie montował. Do tego kryte rynny. Aby uzyskać zamierzony efekt musisz powierzyć wykonanie tego dachu i elewacji doświadczonemu wykonawcy. Materiał bardzo dobry. Rynny sugeruję wykonać z tytan-cynku np. Antra. Całość to wyższa szkoła jazdy. Pozdrawiam.

• 6 months później...