PawełKu 03.08.2014 13:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2014 (edytowane) Witam Od kilku tygodni zastanawiam się nad wyborem pieca węglowego. Dom z lat 30-tych, o powierzchni użytkowej 107m2 i poddasze, które chce przerobić w ciągu roku na użytkowe. Dom z cegły, dach skośny tylko papa, bez ocieplenia, ściany tak samo nie są ocieplone. Znajomy polecił mi w takim przypadku piec ECO 24 kW z regulatorem ciągu, wielkość powierzchni ogrzewanej od 170 do 220 m2. Sporo naczytałem się ciekawych informacji na stronie Czyste ogrzewanie i mam mały problem, a mianowicie czy piec 24kW nie okaże się zbyt mocny. W ciągu roku oprócz przerobieniu poddasza na użytkowe, będę także ocieplał dach i ściany domu. Parter ma wszystkie okna wymienione na PCV, poddasze posiada 5 okien, ale też pójdą na wymianę w najbliższym czasie. Pozdrawiam Edytowane 3 Sierpnia 2014 przez PawełKu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 03.08.2014 17:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2014 Na razie zostaw to co masz. Skoro ocieplisz dach, mury, wymienisz okna, dotychczasowy kocioł powinien wystarczyć.Pewnie i tak jest przewymiarowany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wuwok 03.08.2014 17:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2014 Witam Od kilku tygodni zastanawiam się nad wyborem pieca węglowego. Dom z lat 30-tych, o powierzchni użytkowej 107m2 i poddasze, które chce przerobić w ciągu roku na użytkowe. Dom z cegły, dach skośny tylko papa, bez ocieplenia, ściany tak samo nie są ocieplone. Znajomy polecił mi w takim przypadku piec ECO 24 kW z regulatorem ciągu, wielkość powierzchni ogrzewanej od 170 do 220 m2. Sporo naczytałem się ciekawych informacji na stronie Czyste ogrzewanie i mam mały problem, a mianowicie czy piec 24kW nie okaże się zbyt mocny. W ciągu roku oprócz przerobieniu poddasza na użytkowe, będę także ocieplał dach i ściany domu. Parter ma wszystkie okna wymienione na PCV, poddasze posiada 5 okien, ale też pójdą na wymianę w najbliższym czasie. Pozdrawiam Ile węgla spalałeś rocznie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PawełKu 03.08.2014 18:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2014 Musze trochę wszystko naprostować Dom dopiero kupiłem, pieca jeszcze nie zamówiłem. Cała instalacja centralna będzie wymieniona i nie chce kupić pieca o zbyt dużej mocy, żeby potem było w nim palone na pół gwizdka i spalał ogromne ilości węgla z tego powodu. Znajomy poleca piec dla tego domu Metalteres ECO II 24kW powierzchnia grzewcza 170 - 220 m2 za 3 500 zł Sam się zastanawiam czy nie będzie lepszy np ECO II 18kW powierzchnia grzewcza 140 - 170 m2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
QIM 03.08.2014 18:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2014 Dlaczego wybrałeś kocioł zasypowy do ogrzewania? Czy masz jakąś wiedzę/praktykę w obsłudze tegoź? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 03.08.2014 18:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2014 Być może da się poczekać z wyborem kotła do czasu ukończenia pełnego ocieplenia domu? W pierwszym poście sugerujesz Sporo naczytałem się ciekawych informacji na stronie Czyste ogrzewanie i mam mały problem, a z drugiej strony chcesz kupić typowego śmieciucha i zalewać dymem całą okolicę. W instrukcji obsługi kotła jest napisane że po rozpaleniu dosypujemy węgla, typowe. Proponuję poszukać lepszego kotła, albo DS, z podajnikiem, lub kupić dobrego górniaka i bawić się w codzienne rozpalania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PawełKu 03.08.2014 19:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2014 klaudiusz_x czytam Twój post i nic mi nie pasuje, przecież jest to piec górnego spalania. Jeśli się dosypuje węgla to będzie śmieciuch. Na stronie czyste ogrzewanie jest dokładnie omówione jak należy palić w piecu, żeby nie było dymu jak z lokomotywy. Czy mam jakąś wiedze, praktykę? Wiedze już jakąś mam, na praktykę przyjdzie czas. Zamierzam się bawić w codzienne rozpalanie w piecu. Co mam rozumieć pod słowami dobrego górniaka? Jeśli możesz to poleć firmę, która takie piece wykonuje. Województwo Sląskie się kłania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wuwok 03.08.2014 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2014 A myślałeś nad piecem na ekogroszek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobasxx 03.08.2014 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2014 A myślałeś nad piecem na ekogroszek? Lub/i miał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 03.08.2014 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2014 Codzienne rozpalanie nie należy do przyjemnych. Mimo wszystko jest to uciążliwe.Tu masz ranking kotłów:http://czysteogrzewanie.pl/zakupy/ranking-kotlow-weglowych/Kocioł ma "przewał 1" w miejscu które utrudni prawidłowe spalanie od góry. Ponadto ruszto wodne, nie dyskwalifikują kotła, ale powodują, że węgiel nie dopala się do końca. Brak PW.Resztę pytaj znawców w temacie o ekonomicznym spalaniu węgla. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
QIM 03.08.2014 21:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2014 PawełKuCzy zatem goni Cię czas przy zakupie kotła? Czy też może finanse? Mam propozycję: sprawdź na stronie Juzefa cieplowlasciwie.pl jakiej mocy kotła obecnie potrzebujesz. Potem sprawdź, jaki będzie potrzebny gdy ocieplisz dom i wyremontujesz poddasze. Daj znać na forum, co wyszło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Juzef 03.08.2014 22:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2014 Sam się zastanawiam czy nie będzie lepszy np ECO II 18kW powierzchnia grzewcza 140 - 170 m2 Znajomy tak się składa że sprzedaje takie 24-kilowatowe cuda? Czy sam ma taką moc na ten metraż i zawodolony Nawet przy niezbyt wyszukanym ociepleniu pewnie ~12kW byłoby odpowiednie (na metraże podawane przez producentów nie patrz - one są dla nieocieplonych stodół). Lepsze pojęcie da Ci podliczenie na ciepłowłaściwie.pl, jak QIM wspomniał. Jeśli już musisz teraz kupować, to w sumie chyba źle nie wyjdzie - na obecne ok. 100m2 przed ociepleniem te ~12kW wystarczy, a po ociepleniu i dołożeniu metrów też*będzie w sam raz. Czy górniak, to też bym się zastanowił, bo jednak codzienne rozpalanie się z czasem nudzi, a czy się chce czy nie, to trzeba rytuał uskuteczniać. Pójść i dosypać to jednak co innego niż wygrzebywać popiół i startować z zimnego. Ale o plusach/minusach tych i tamtych kotłów pewnie czytałeś, więc wiesz na co się*szykować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PawełKu 03.08.2014 22:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2014 Przed planowanym remontem : 19-24kW dla kotła węglowego zasypowego lub podajnikowego Po remoncie : 9-12kW dla kotła węglowego zasypowego lub podajnikowego W ciągu tygodni będzie zrobione centralne, strop i poddasze będzie zrobione pewnie do końca roku. Na ocieplenie domu przyjdzie czas pewnie na wiosne. Znajomy pali tylko miał i jest zadowolony, ale tylko wtedy gdy nie kupi cudownej mieszanki z kamieniami Co do ekogroszku i pieca z podajnikiem jakoś nie jestem przekonany. Znajomym piec w ciągu 2 lat miał 3 awarie i dosyć drogie koszty naprawy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PawełKu 03.08.2014 22:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2014 (edytowane) Znajomy tak się składa że sprzedaje takie 24-kilowatowe cuda? Czy sam ma taką moc na ten metraż i zawodolony Nawet przy niezbyt wyszukanym ociepleniu pewnie ~12kW byłoby odpowiednie (na metraże podawane przez producentów nie patrz - one są dla nieocieplonych stodół). Lepsze pojęcie da Ci podliczenie na ciepłowłaściwie.pl, jak QIM wspomniał. Jeśli już musisz teraz kupować, to w sumie chyba źle nie wyjdzie - na obecne ok. 100m2 przed ociepleniem te ~12kW wystarczy, a po ociepleniu i dołożeniu metrów też*będzie w sam raz. Czy górniak, to też bym się zastanowił, bo jednak codzienne rozpalanie się z czasem nudzi, a czy się chce czy nie, to trzeba rytuał uskuteczniać. Pójść i dosypać to jednak co innego niż wygrzebywać popiół i startować z zimnego. Ale o plusach/minusach tych i tamtych kotłów pewnie czytałeś, więc wiesz na co się*szykować. Wszedł do piwnicy i stwierdził, że taki będzie dobry przy obecnym metrażu. W tym tygodniu pewnie będę gdzieś zamawiał piec i szukam pomocy, żeby nie popełnić błędu co do mocy pieca. Jestem tego świadom, że po ociepleniu domu zapotrzebowanie na ciepło będzie o wiele mniejsze, a piec poradzi być zbyt mocny pod względem kW. Można w takim przypadku mieć rybki i akwarium? Złoty środek na zakup pieca o odpowiedniej mocy Edytowane 3 Sierpnia 2014 przez PawełKu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
QIM 04.08.2014 05:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2014 Dokupić mu bufor. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 04.08.2014 11:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2014 (edytowane) Każdy kocioł pójdzie na wyższej niż deklarowana moc. Oczywiście zwiększy się strata kominowa.Tak jak pisze QIM, jeśli bierzesz zwykłego śmieciucha, dostaw bufor.Bufor i kocioł, dwa różne urządzenia które trzeba odpowiednio przeliczyć. Bufor musisz dobrać pod objętość komory zasypowej kotła, tak by buforka starczyło na odebranie od około 75 do 100% energii wyprodukowanej przez kocioł przy jednym zasypie w przypadku rozpalania od góry.To jest moja opinia.Zimą przy rozpalaniu te 25% energi pochłonie dom, reszta pozostanie w buforze.Latem 100% pójdzie do bufora. Można zmniejszyć zasyp, stąd te 75%. Tak bardzo ogólnie. Założenie teoretyczne dla ocieplonego domku.Znajomy ma viadrusa u22 z buforem 5000 litrów. Dobre rozwiązanie. Może sam kocioł nie jest wysokich lotów, ale sprawdził się już drugą zimę. Edytowane 4 Sierpnia 2014 przez klaudiusz_x Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 04.08.2014 11:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2014 Tam gdzie mieszkam, bardzo słaba izolacja, ostatniej zimy wystarczyłby kocioł 12kW łącznie z pokryciem zapotrzebowania na CWU. Dom ma 40lat, 5cm styro, dziury w ociepleniu, brak styro na wewnętrznej klatce schodowej.Grzana piwnica. Takie zapotrzebowanie wyszło mi przy ilości spalanego węgla w największe mrozy tej zimy. Było od -11 do - 15 w nocy. Spalałem max 50kg węgla 28MJ w wykastrowanym z jednego górnego wymiennika viadrusie u22.Dom mam 11x12m (około) po zewnątrz + grzana piwnica do około 12* w największe mrozy. Piwnica nieocieplona z pojedynczymi szybami.Byłem po wycenę viadrusa u24 (kocioł DS), za model 13-17kW 5000zł z montażem.Dobry kocioł z podajnikiem kupisz pewnie za około 7-10k + montaż. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PawełKu 04.08.2014 11:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2014 Trochę dziś pojeździłem po sklepach oraz hurtowniach i na moje plany polecają piec 20kW. 16kW to będzie zbyt słaby piec i polecają wybrać większy. Przestawili mi następujące piece : PEREKO 20kW za 3600zł Zębiec 21kW za 3350zł Ogniwo 20kW za 3000zł Dalej mam dziwne przeczucie, że te 20kW to i tak jest zbyt dużo i chcą mi sprzedać największe piece, które u nich są. Co do buforu to usłyszałem, że nie warto, ponieważ koszt jest na poziomie 2000zł. Czeski film w skrócie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
QIM 04.08.2014 14:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2014 Hmm... Myślę, że aby przezimować na 100 mkw zimnej chałupy wystarczy max 12kW. Zawsze możesz rozłożyć wełnę mineralną na stropie, a potem wykorzystać ją do ocieplenia dachu podczas adaptacji poddasza. Co Ty na to? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 04.08.2014 14:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2014 (edytowane) QIM dobrze gada Ile chcesz dać wełny w dach? Ile styro na ściany? Jak chcesz się odciąć od zimnego gruntu/piwnicy? Duży kocioł = bufor. W sumie przy górniaku to najlepsze rozwiązanie. Albo bufor + grzałki z prądem z 2 taryfy (może duon?) Cenowo podobnie do gazu lub taniej. Sprawdź ceny 2 nocnej u swojego dostawcy prądu. Edytowane 4 Sierpnia 2014 przez klaudiusz_x Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts