Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Montaż dużej półki na klawiaturę - prowadnice

now77ak

Recommended Posts

Witam,

We własnoręcznie zrobionym biurku planowałem zamontować długą - 120cm - półkę pod klawiaturę. Półka jest głęboka na 45cm i gruba na trochę ponad 2cm. W pewnej sieciówce kupiłem prowadnice 40cm, z cichym domykiem (bez specyfikacji, ale identyczne w internecie mają udźwig 45kg) i nie wiadomo do jakiej szerokości szuflad.

Mam problem z montażem tej półki. Po przykręceniu prowadnic do biurka, do półki a następnie wkładaniu półki ta idzie troche ciasno, i nie domyka się do końca. Czy może mieć na to wpływ długość póki?

Na sucho, każda prowadnica działa dobrze. Następnie po przykręceniu do biurka (ale bez półki) - też chodzą dobrze. Po przykręceniu prowadnic do biurka, i "przymierzaniu" półki - wygląda jakby spokojnie się miedzy nimi mieściła. Tylko przy kompletnym przykręceniu i wkładaniu półki - coś nie gra.

Dziękuje za pomoc!

Pozdrawiam,

Długość półki raczej nie, prędzej jakieś niedokładności montażu, prowadnice kulkowe (o takich mówimy?) bardzo tego nie lubią, taki efekt może dawać np. minimalne nawet skręcenie jednej strony względem drugiej. Również szerokość - nie może być ciasno spasowane, to musi wchodzić lekko.

Witam!

Dzięki za rady, faktycznie to chyba będzie sama szerokość - tzn. jest zbyt ciasna ta półka.

Mówimy o prowadnicy kulkowej: dokładnie tej: http://www.jula.pl/prowadnice-kulkowe-do-szuflad-2-szt-344114 (w internecie piszą, że jest gruba na 1,2cm)

"Dziura na klawiaturę" jest 120cm, natomiast półka 117,4 cm. Dlatego wychodzi dokładnie 2,6cm luzu - a więc "teoretycznie" luz po 1mm na każdej prowadnicy.

Z tym, że ten "luz" jest trochę za ciasny. Jak krótszą powinno się zrobić półkę względem "wnęki" dla prowadnic 1,2cm każda?

Dla prowadnic tego typu robiłem szuflady węższe dokładnie o 2,5cm od dziury i było ok. Może u Ciebie jest źle w drugą stronę, półka jest zbyt wąska? Nie wiem, jaki dostawca robi te prowadnice dla Juli, znane mi miały na części mocowanej do korpusu takie przetłoczenia dające możliwość lekkiego "odsunięcia" prowadnicy od korpusu, to by pomogło. Jeśli u Ciebie tego nie ma, może spróbuj po prostu poluzować wkręty z jednej strony, tak, żeby prowadnica miała niewielki luz i sprawdź wtedy jak będzie chodziła ta półka.

• 1 month później...
A ja mam inną propozycję, czyli zamiast się męczyć z półkami, można kupić ergonomiczną szufladę na klawiaturę i mysz [moderowano] i w ten sposób jest już w zasadzie po problemie. Jest to wygodna szuflada, którą można położyć zarówno na blacie, jak i na kolanach i nie będzie się zsuwać. Edytowane przez Jarek.P