GraMar 04.08.2014 04:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2014 Witam. Podczas wykonywania mojego przyłącza wodociągowego krzyżującego się z siecią gazową okazało się, że przyłącze gazu biegnące wzdłuż zakrzaczonej nieuczęszczanej uliczki ułożono na nasypie. Wiadomo, że w przyszłości robiąc cokolwiek na tej ulicy miasto będzie niwelowało teren do normalnego poziomu i wówczas ta rura będzie na powierzchni i będzie narażona na uszkodzenia. Mój dom stoi od tej rury 16-17 metrów, CO ROBIĆ Z TYM?? Chciałabym w tym miesiącu zrobić od tej sieciowej rury przyłącze do swego domu, uważam jednak, że nie można tego tak zostawić!!! Mam rację, czy to normalne położenie rury i spać spokojnie??!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 04.08.2014 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2014 Położenie rury to problem właściciela rury. Ty występujesz o przyłączenie, płacisz za nie i to dostawca ma tak wykonać swoją pracę,żeby było dobrze. Zrobienie uzgodnień w ZUD służy właśnie rozwiązywaniu problemów kolizji mediów - od tego są tam inżynierowie, projektanci, żeby wykonane przyłącze było zgodne ze sztuką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GraMar 04.08.2014 12:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2014 Mam wszystkie warunki i ZUDP, ale jak to teraz połączyć? Mam podaną głębokość posadowienia swego przyłącza, musi być na 1metrze od podanego poziomu, a rura z sieci jest wysoko nad rzędną dla mojej instalacji. Chodzi mi o bezpieczeństwo mojego domu. Zgłaszać do nich to partactwo?? Położenie rury to problem właściciela rury. Ty występujesz o przyłączenie, płacisz za nie i to dostawca ma tak wykonać swoją pracę,żeby było dobrze. Zrobienie uzgodnień w ZUD służy właśnie rozwiązywaniu problemów kolizji mediów - od tego są tam inżynierowie, projektanci, żeby wykonane przyłącze było zgodne ze sztuką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greengaz 04.08.2014 13:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2014 Podłączenie: magistrala - skrzynka z zaworem odcinającym w plocie należy do dostawcy gazu. Jak napisała Nefer to ich problem teraz i w przyszłości.Ty możesz wykonać ten fragment gazociągu za który będziesz odpowiadał, czyli skrzynka w płocie - dom. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacek.zoo 05.08.2014 09:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2014 Podłączenie: magistrala - skrzynka z zaworem odcinającym w plocie należy do dostawcy gazu. Jak napisała Nefer to ich problem teraz i w przyszłości. Ty możesz wykonać ten fragment gazociągu za który będziesz odpowiadał, czyli skrzynka w płocie - dom. cofnijcie sie do pierwszej klasy podstawowki, nauczycie sie moze czytac ze zrozumieniem. jemu nie chodzilo czy ta rura nalezy do niego, tylko czy to jest zgodnie ze sztuka jak rura z gazem lezy na ziemi. nie jest ani zgodne ze sztuka ani projektem bo piszesz ze ma byc metr pod ziemia. ja bym uderzyl do gazowni bo wystarczy ze jakis pies pogryzie rure i bedzie problem. tk zdarza sie dto, moj walniety pies rozgryzl rure z woda fi 32 a gaz jest na podobnej rurze. kilkanascie metrow od domu to moim zdaniem za blisko zeby zostawic do ich zmartwienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greengaz 05.08.2014 10:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2014 cofnijcie sie do pierwszej klasy podstawowki, nauczycie sie moze czytac ze zrozumieniem. jemu nie chodzilo czy ta rura nalezy do niego, tylko czy to jest zgodnie ze sztuka jak rura z gazem lezy na ziemi. Staram się czytać ze zrozumieniem, co nie wszystkim się udaje. Niestety. Może przedszkole? .... Wiadomo, że w przyszłości robiąc cokolwiek na tej ulicy miasto będzie niwelowało teren do normalnego poziomu i wówczas ta rura będzie na powierzchni i będzie narażona na uszkodzenia..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GraMar 05.08.2014 15:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2014 Ta rura cudem ocalała przy robieniu przyłącza od wodociągu do domu. Kopary zasuwały pełną parą kopiąc rów i tylko moje pilnowanie ją uratowało!!!Rura gazowa nie miała nałożonej taśmy i była NAD POZIOMEM GRUNTU, BYŁA W NASYPIE.Kopara sobie pracowała z rozmachem zbierając nasyp i kopiąc rów, ponadto ta rura była o metr za blisko do granicy działki wg projektu!!!Gazociąg w ulicy jest od 4lat, a więc wszystko teoretycznie powinno być pilnowane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greengaz 05.08.2014 15:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2014 Zrób zdjęcia odsłoniętych rur gazowych i zawiadom dostawcę gazu, straż pożarną i nadzór budowlany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacek.zoo 06.08.2014 15:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2014 Zrób zdjęcia odsłoniętych rur gazowych i zawiadom dostawcę gazu, straż pożarną i nadzór budowlany. dokladnie tak, ale sie zadyma zrobi, ten co to odebral powinien ladnie po czterech literach oberwac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GraMar 18.08.2014 11:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2014 dokladnie tak, ale sie zadyma zrobi, ten co to odebral powinien ladnie po czterech literach oberwac Zaczyna się chyba niezła jatka, jutro inspekcja właściciela sieci... Z telefonów wynika, że w podskokach szukają wykonawcy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts