Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Gdzie najlepiej wykopać szambo?

Recommended Posts

Jestem przed montażem kanalizaci i zastanawiam się gdzie wykopać najlepiej szambo.Mam dużą działkę,także z miejscem nie ma problemu,ale nie wiem któe miejsce jest najodpowiedniejsze na szambo.Mam w planie zrobić szambo we wjezdzie do garażu,ale czy to jest dobry pomysł?Czy lepiej gdzies w ogórdku?

We wjezdzie - to masz na mysli pod podjazdem?? Jezlei tak to pojawia sie problem kosztow, gdyz nad takim szambem musisz wylac plyte zbrojona, ktora bedzie rpzenosila obciazenia z podjazdu.

lepiej umiescic zbiornik obok podjazdu, w miejscu gdzie na pewno nikt nie bedzie jezdzil ciezkimi autami.

Co do miejsca, to jeszcze pamietaj o dostepie do pokrywy szamba by szambowoz mial skad wybrac, jezeli zrobisz to tak by szambowoz nie musial wjezdzac na twoja dzialke a np przez ogrodzenie siegnie to bedzie najlepiej.

Po pierwsze blisko płotu, żeby łatwo opróżniać

Po drugie daleko od domu, żeby nie śmierdziało

Po trzecie na wjeździe do garażu to trochę kosztowne, bo trzeba zrobić mocny strop na szambie, coby autko w g..nie nie utonęło.

Po czwarte zgodnie z przepisami, tj, odległości od sąsiada, domu itp.

Ja mam w narożniku działki od frontu, z minimalnymi odległościami od płotu.

Czasami jak czytam posty to zastanawiam się po co są w ogóle architekci, budowlańcy - skoro my sami o wszystkim decydujemy.

przecież architekt ci to wyznaczył w planie zagospodarowania działki - to zobacz i zrób tak jak architekt radzi, pewnie są jakieś przepisy czy praktykowane metody.

Najlepiej tak zeby szambelani mieli łatwy dostęp - przed garażem, czy przed domem, u mnie między dojazdem do garażu a wejściem do domu.

Czasami jak czytam posty to zastanawiam się po co są w ogóle architekci, budowlańcy - skoro my sami o wszystkim decydujemy.

przecież architekt ci to wyznaczył w planie zagospodarowania działki - to zobacz i zrób tak jak architekt radzi, pewnie są jakieś przepisy czy praktykowane metody.

Najlepiej tak zeby szambelani mieli łatwy dostęp - przed garażem, czy przed domem, u mnie między dojazdem do garażu a wejściem do domu.

Czasami jak widzę projekty to zastanawiam się po co są w ogóle architekci, budowlańcy - skoro my sami o musimy wszystko poprawiać.

Np. architekci i projektanci nie pofatygowali się na działkę i nie uwzględnili spadku terenu, czy zatem jest sens robić szambo pod górkę?

Słuchajmy wszystkich ale róbmy według zdrowego rozsądku zgodnie z przepisami i normami

Ja do końca nie wiem jak to jest z tymi poważnymi odstępstwami od projektu, ale nowe prawo budowlane wyraźnie definiuje, że:

"Nieistotne odstąpienie od zatwierdzonego

projektu budowlanego lub innych warunków

pozwolenia na budowę nie wymaga

uzyskania decyzji o zmianie pozwolenia na

budowę i jest dopuszczalne, o ile nie dotyczy:

1) zakresu objętego projektem zagospodarowania

działki lub terenu.

Zmiana położenia szamba chyba zmienia plan zagospodarowania działki.

Czasami jak widzę projekty to zastanawiam się po co są w ogóle architekci, budowlańcy - skoro my sami o musimy wszystko poprawiać.

Np. architekci i projektanci nie pofatygowali się na działkę i nie uwzględnili spadku terenu, czy zatem jest sens robić szambo pod górkę?

Słuchajmy wszystkich ale róbmy według zdrowego rozsądku zgodnie z przepisami i normami

a dlaczego nie uwzględnili spadku terenu skoro na mapie do celów projektowych są rzędne - wysokości :o

To jak architekt naniósł adaptację?

I jak przyjęli w starostwie?

Na oko to wydaje się, że spadku jest tyle co nic. Po pomiarach okazuje się że jest to około 5% co na przekątnej domu daje 90cm. W starostwie mają mapy bez rzędnych więc nie widz ą problemów. Dzisiaj odebrałem kolejną mapę do celów projektowych – pod przyłącze gazu. I też nie ma ani jednej rzędnej. Jeżeli urzędnicy i fachowcy nie widzą problemów to dlaczego ja mam widzieć, przecież się na tym nie znam.

Można w granicy działki jeśli chodzi o drogę. Kiedyś o tym pisali w Muratorze (chyba 11 albo 12 2002)

Rozporzadzenie Ministra Infrastruktury z dnia 12 kwietnia 2002 r. w sprawie warunkow technicznych, jakim powinny odpowiadac budynki i ich usytuowanie - rozdzial 7, par 36, pkt 2.1 i 2.2

pkt 4 mowi ze odleglosci moga byc mniejsze jezeli tak jest w decyzji o warunkach zabudowy