Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Płyty stropowe - strop

Recommended Posts

Witam,

parę dni temu firma przywiozła mi na budowę płyty stropowe. Płyty w trakcie zakładnia okazały się nieco przykrótkie.. więc płyty poustawiali jak na załączonych zdjęciach. Mam wątpliwości czy takie szpary/odstępy między płytami są dopuszczalne? Czy płyty mogą tylko tyle nachodzić na ściany (więźbę?), nie są one za krótkie?

Byłabym bardzo wdzięczna jeśli ktoś zerknąłby na to bardziej fachowym okiem, bo ja się na tym nie znam, a w oczach mojego budowlańca zawsze wszystko "może być"..

Pozdawiam.

5.jpg

1.jpg

2.jpg

3.jpg

4.jpg

Dostawca powinien określić w projekcie wykonawczym minimalne oparcia dla płyt, zazwyczaj winno być jak poniżej:

- ściany murowane gr. 24cm – 80mm,

- ściany z betonu lekkiego lub zwykłego C12/15 – 80mm,

- ściany z betonu zwykłego klasy wyższej niż C12/15 – 60mm,

- na belkach stalowych – 40mm

Płyty powinny być do siebie dosunięte by ich boczne "ścięcia" wytworzyły zamek. Trudno na podstawie zdjęć ocenić prawidłowość ułożenia ale raczej nie wygląda to dobrze. Pamiętaj, że masz kierownika budowy i on to powinien ocenić.

Bardzo kiepsko te płyty ułożone, każda inaczej do tego potężne szczeliny podłużne. Płyty powinne byc układane równo a jeżeli brakuje szerkości to sie to doszalowuje w jednym miejscu a nie na każdym styku.

ogólnie to robisz to zgodnie z projektem ? Wieniec a na nim strop i drugi wieniec ? Bardzo dziwne rozwiązanie i nie tanie.