Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

kocioł turbo/kondensacyjny i skręcający komin

Recommended Posts

Witajcie,

Był u mnie kominiarz, stwierdził, ze mój komin skręca, więc nie zamontuje w nim standardowego wkładu powietrzno-spalinowego, ale może podciśnieniem stworzyć*w nim rurę do odprowadzania spalin, a powietrze pobierze albo z komina obok (zamiast okapu), albo może mi puścić*rurę pod sufitem przez ścianę*balkonową na zewnątrz.

Okap bym chciał raczej.. Ale myślę, że rura z zewnątrz zimą będzie pewnie chłodzić*mieszkanie w jakimś*stopniu (izolacja izolacją, ale..)

A czytam w necie, że można zamontować elastyczną*rurę*(kilka róznych producentów widzę) w kominie, a powietrze pobierać*z tego samego komina wokół tej rury, czy to zawsze jest możliwe?

Albo - są elastyczne rury powietrzno-spalinowe?

Z Twojego opisu nie za bardzo chwytam o co chodzi.

Przekrój komina jest za mały, aby wprowadzić do niego przewód spalinowy oraz doprowadzić powietrze do kotła?

komin_kondensat.jpg

Tu masz chyba wszystkie możliwe rozwiązania.

Czarnymi strzałkami zaznaczone są sposoby doprowadzenia powietrza do kotła kondensacyjnego/turbo.

@Greengaz, no więc u mnie kominiarz proponuje miks 2 sposobów:

1) wkład do komina pompowany ciśnieniowo (bo komin skręca/krzywy) do odprowadzania spalin

2) pobieranie powietrza zza ściany- rura 80 z kratką, pod sufitem jakiś 3 cm płaska rurka i przy kotle przejście z tej rurki 3cm na 80 do kotła

Tłumaczył mi, że tylko jego metoda montowania wkładu w krzywym kominie (te całe pompowanie atmosferyczne) ma atest i na rynku działa od lat 30. A przez to, że wkład na spaliny pompowany - to nie będzie miejsca między nim a kominem na doprowadzenie powietrza.

okazuje się*że powietrza z komina obok ("okapowego") nie pobierze bo jeden musi zostać jako wentylacja grawitacyjna, czyli rura za ścianą by pobierać powietrze to moje jedyne wyjście.

Brzmi sensownie? Czy są jednak technologie pozwalające zarówno wydalać spaliny jak i pobierać powietrze z jednego - skręcającego - komina?

Rozumiem, że jest problem ze szczelnym połączeniem przewodów spalinowych /brak dostępu/. Nie znam innego sposobu jak rękaw pompowany.

Rozważ.

Jeśli już będziesz doprowadzał powietrze przez ścianę to czy nie prościej i taniej jest poprowadzić rurę koncentryczną i spaliny wyrzucić również przez ścianę? Na rysunku - dom po prawej, kocioł w kuchni.

Rozwiązanie dla kotłów do 21 kW.

Dla kotłów do 21 kW by pasowało, ale to mieszkanie w kamienicy, więc chyba odpada rura koncentryczna.

no to niech będzie rękaw pompowany i rura napowietrzająca za ścianą.

Jeszcze jedno - przy 2 osobnych rurach kocioł kondensacyjny traci trochę na sprawności? czy w ogóle nie ma róznicy wtedy między kondensatem, a turbo?

Oba kotły posiadają zamkniętą komorę spalania, Turbo nie wykorzystuje zjawiska kondensacji, tym samym jego sprawność jest o ok. 12 - 15 % mniejsza.

Doprowadzenie powietrza oddzielnym przewodem praktycznie /1% ?/ nie ma wpływu na sprawność. Przy przewodzie koncentrycznym następuje wstępne ogrzanie powietrza dochodzącego od przewodu spalinowego o kilka stopni i tyle się zyskuje.

Nie śledzę na bieżąco przepisów, ale jeśli się nic nie zmieniło to w budownictwie wielorodzinnym wyprowadzić spaliny przez ścianę można z kotła do 5 kW + odległość od okna nie mniejsza niż 0,5 m.

Przy ogrzewaniu mieszkań praktycznie nie stosuje się kotłów kondensacyjnych. Tutaj konieczny byłby dłuższy wywód ;).

Słyszałem że kondensacyjny to na większy metraż, ale wiem też, że zwlaszcza do tak małego mieszkania potrzebuję kotła modulującego do jak najniższej mocy - a kondensacyjne mają dużo mniejszą minimalną*moc niż turbo - dlatego rozważam kondensacyjny.

uh - a na początku to miało być takie proste.

dzięki. :-)

Dłuższy wywód ;).

Kocioł kondensacyjny ma sens wówczas jeśli instalacja CO jest niskotemperaturowa /podłogówka lub przewymiarowane grzejniki/ + bufor na CWU.

Jeśli ma pracować w instalacji wysokotemperaturowej i ogrzewać wodę bezpośrednio, oszczędności wynikające z kondensacji będą minimalne w porównaniu z kotłem turbo. Poza tym maksymalna moc kotła kondensacyjnego może okazać się za mała do bezpośredniego ogrzewania ciepłej wody.

A tak, to czytałem też. :-)

termet ecocondens gold 20 ma mieć moc 2,2-21,5 (ma mieć, bo wyjdzie może w sierpniu, może we wrześniu)

A kotły turbo to taki z najmniejszą moca znalazłem od ok 7 kW...

Bufor na CWU tzn pojemnik jakiś stały?

Moje mieszkanie to kawalerka 33m2, grzejniki dopiero będę zakładał więc mogę dać przemiarowane trochę. Planowałem wodę przepływowo ogrzewać - zapotrzebowania dużego nie będę miał (wanna czasem - ale wtedy inne punkty nie będą pobierały ciepłej wody więc zakładam że kocioł mający CWU na poziomie ~20-21 kW by poradził sobie).

Co byś wybrał w mojej sytuacji?

Podałem powierzchnię - 33m2. Sufity ok 280cm.

Mieszkanie narożne - jedna zewnętrzna ściana ma 2 spore okna + drzwi balkonowe, a do drugiej jest przyklejona druga kamienica od razu.

Nade mną pustostan, pode mną starszy facet lubiący chłodek w zimę.

Jeden sąsiad grzeje piecykiem na naftę i zachwala, ale wolałbym jednak coś*bardziej automatycznego.. ;)

Kamienica z roku 1930-któregoś, nieocieplona.

Masz doprowadzony gaz do mieszkania?

Jak by nie liczyć rozważyłbym

- PC pp + przepływowe podgrzewacze w łazience i kuchni do cwu, łazienka grzana w razie potrzeby /farelka/. Kuchnia zapewne nie będzie wymagała ogrzewania.

- Piece akumulacyjne z dynamicznym rozładowaniem /taryfa G12/ + przepływowe podgrzewacze do cwu w łazience i kuchni.

Koszty eksploatacji będą zbliżone do gazu, a inwestycyjne z pewnością o połowę niższe.

Zaproś kogoś łebskiego co wszystko obejrzy.

Poproś o wyceny rozwiązań lub samemu pobuszuj po internecie.

Kogoś*łebskiego.. A jak takiego kogoś znaleźć? :D Jak znalazłem kogoś od piecy to 1 wciskał wręcz na siłe jakiejś firmy na V piec kondensacyjny za 8000zł, inny swoje, jeszcze inny swoje.

W róznych wątkach czytam czasem wypowiedzi ludzi z których bije doswiadczenie i wiedza, ale nie natknąłem się*na żadnego z Warszawy.

Gaz mam doprowadzony - w mieszkaniu mam obecnie przepływowy podgrzewacz wody podpięty do gazu i właśnie chcę go zamienić na kocioł turbo albo kondensat (skoro turbo 2000zł, a kondensat 3200 to już nie taka wielka róznica).

Taryfa G12 - obecnie pracuje z domu. Laptop, niezalezny komputer + moje życie = troche bym dopłacił za prąd w dzień.

Co to "PC pp"?

Łazienka 160x210, a kuchnia jest w formie aneksu.

Masz doprowadzony gaz do mieszkania?

Mam

Jak by nie liczyć rozważyłbym

- PC pp + przepływowe podgrzewacze w łazience i kuchni do cwu, łazienka grzana w razie potrzeby /farelka/. Kuchnia zapewne nie będzie wymagała ogrzewania.

- Piece akumulacyjne z dynamicznym rozładowaniem /taryfa G12/ + przepływowe podgrzewacze do cwu w łazience i kuchni.

Koszty eksploatacji będą zbliżone do gazu, a inwestycyjne z pewnością o połowę niższe.

Co to "PC pp"?

Tutaj moje 2 uwagi:

1) Pracuje z domu, także za taryfę*G12 dopłaciłbym trochę. 2 komputery pewnie nie zniwelują oszczędności na grzaniu w nocy, ale kilka/kilkanaście % zapłacę więcej za dzień.

2) planuję sporą wannę, tutaj też pewnie kilka % drożej - bo w końcu nie planuje kąpać się*w nocy.

czyli 1+2+3) farelka w łazience uruchamiana w dzień.. czy to już nie zrobi miesięcznie całkiem sporej róznicy i instalacja gazowa zwróci mi się*w 2-3 lata?

kocioł gazowy 2f turbo to 1000zł wkład w kominie + 2300 kocioł + grzejniki i rury. Możliwe, że jakiś sterownik. Zakładam że w 6000 się*zmieszcze.

Zaproś kogoś łebskiego co wszystko obejrzy.

Poproś o wyceny rozwiązań lub samemu pobuszuj po internecie.

Kogoś*łebskiego.. Szukałem, uwierz mi, szukałem. To jeden wciskał mi kondensacyjny piec jakiejś*firmy na V za 8000zł, inny kocioł turbo z mocą minimalną 12kW.

Gaz mam doprowadzony - w mieszkaniu mam obecnie przepływowy podgrzewacz wody podpięty do gazu. Łazienka 160x210, a kuchnia jest w formie aneksu.

Nie namawiam, tylko chciałem pokazać wybór. W końcu nie znam Twoich warunków.

Wracając do głównego tematu.

Kocioł turbo najtańszy i o najmniejszej mocy jaki dostępny na rynku. Zakup kondensacyjnego bez bufora cwu bez sensu, poza tym miejsce, którego nie masz za wiele. Z wewnętrznym zasobnikiem to już wydatek kilku tysięcy co Ci się nigdy nie zwróci.

W sumie pewnie potrzebujesz 3 grzejniki - 2 w pokoju i drabinka w łazience.

PS. PC pp to pompa ciepła powietrze-powietrze.

Edytowane przez Greengaz
PS.

czyli rozumiem, ze lepszy turbo 7kW minimalnej mocy od kondensacyjnego 2,2kW minimalnej mocy. Tj lepszy uwzględniając różnicę w cenie 1300-2600zł.

ok, to sprawa zamknięta, zamontuje turbo z poborem powietrza zza ściany.

@Greengaz, dzięki!

Idę poszukać kotła turbo z małą mocą minimalną, jakby ktoś coś znał to będe wdzięczny za sugestie. ;)