lisssek 04.08.2014 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2014 Witam,temat się przewija ale dla pewności zakładam wątek.Problem dotyczy wejścia z korytarza do pokoju. Obecnie jest tam wnęka o szerokości 133 cm do samego sufitu (tj. do 257 cm). Chciałbym jednak wstawić tam drzwi czyli zostawić otwór o wymiarach 90 x 210 a resztę zabudować. Wszystkie ścianki pod drzwi mają grubość 14 cm ( 12 cm cegły + 2 cm tynku gipsowo-wapiennego). Stąd grubość ścianki dzielącej pokój i korytarz także chciałbym zachować. Planuję zrobić to z pustaka pianowego Ytong tylko by zbliżyć się do planowanej grubości musiałbym wykorzystać bloczki o grubości 7,5 cm oraz 5 cm. Myślicie że to dobry pomysł by wykonać ściankę "dwuwarstwową"? Pytanie jeszcze co później, czy powinienem zostawić miejsce na tynk i później na to położyć gładź czy od razu wszystko wyrównać gładzią?Czy może lepiej całość zrobić z płyt G-K? Będę wdzięczny za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
uzi123 04.08.2014 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2014 Jak nic nie chcesz tam wieszać to spokojnie możesz to zrobić z GK. Dla czego nie zrobić tego z cegły, jak reszta? Swoją drogą nie do końca rozumiem do czego potrzebujesz mieć zachowaną grubość ścianek z drzwiami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lisssek 04.08.2014 22:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2014 Oczywiście można z cegły ale dużo zachodu. Nie dopisałem a mieszkanie jest w stanie deweloperskim. Dodatkowe tynki itd komplikują trochę sytuacje. A szerokości chcę zachować ponieważ na powierzchni 2 m2 mam wejście do 5 pomieszczeń o jednakowej grubości ścianki nad drzwiami stąd wypadałoby żeby jedna z nich się nie wyróżniała. A może w środku Ytong 7,5 cm + po bokach po arkuszu z G-K? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 04.08.2014 22:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2014 A nie możesz użyć bloczków gazobetonowych gr 12cm a nie 7+5 ? Ja bym to robił z płyty g-k na ruszcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
uzi123 05.08.2014 05:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2014 Dokładnie to miałem napisać, są bloczki 12 cm, nphttp://www.leroymerlin.pl/materialy-budowlane/materialy-budowlane-stan-surowy/cegly-pustaki-i-bloczki/beton-komorkowy-bialy-h-h,p139911,l345.htmllubhttp://www.leroymerlin.pl/materialy-budowlane/materialy-budowlane-stan-surowy/cegly-pustaki-i-bloczki/beton-komorkowy-szary-prefabet-lagisza,p36625,l345.htmllubhttp://www.leroymerlin.pl/materialy-budowlane/materialy-budowlane-stan-surowy/cegly-pustaki-i-bloczki/beton-komorkowy-pp4-06-ytong,p66587,l345.html Ogólnie technologicznie nic nie stoi na przeszkodzie pomurowania ściany warstwowej. No może poza większymi kosztami robocizny. Budując to z gazobetonu lub cegły najprawdopodobniej będziesz jeszcze potrzebował kupić i wstawić tam nadproże. Budując tak grubą działówkę, dajesz zbędne obciążenie na strop. Jeśli nic ciężkiego nie będziesz tam mocował, to ja się upieram przy gk. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lisssek 05.08.2014 05:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2014 Dziękuję za odpowiedzi. Ścianka dotyczy mieszkania w bloku, raczej nie ma obaw o nadmierne obciążenie stropu. W takim razie rezygnuję z dwuwarstwowej ściany. A myślicie że ten Ytong w środku (7,5) oraz płyty po bokach mocowane klejem i kołkami to zły pomysł? Miałbym możliwość wtedy zamocowania lustra w przedpokoju oraz byłbym spokojniejszy gdyby ktoś opierał się o drzwi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 05.08.2014 07:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2014 Z tego co piszesz jedno jest pewne na budowlance sie nie znasz. Ściana z g-k ma podkonstrucję stalową i do drzwi są specjalne profile uwierz że o takie drzwi możesz sie oprzeć a na ścianie lustro nie spadnie. Dlaczego uparłeś się na 7,5 ? Sciana obok jak piszesz ma 14cm wiec kleić muisz conajmniej podwójnie płyty g-k na te bloczki. Jesteś pewny że to lepsze niż 12+tynk? Nie sądzę. Z czego tego nie zalepisz pamętaj o nawiercaniu i wbijaniu w spoine jakiś drutów tak aby połączyc stary mur z nowym. W napdożu pasuje dać ze 2 druty fi12 i trochę cementu- druty nawiercić w ściany istniejące. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lisssek 06.08.2014 06:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2014 Nie przeczę, niestety nie znam się i doświadczenie mam marne. Nie upieram sie na G-K - tu mój błąd bo miałem na myśli bloczki o grubości 11,5 - chodzi mi tylko o ograniczenie zabiegów związanych z tynkowaniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ulkawaw 06.08.2014 12:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2014 Ja mam taką wnękę pod schodami, zazwyczaj lądują tam jakieś graty, ale zaczęłam się zastanawiać czy nie zrobić w tym miejscu drewnianej ścianki i nie zamontować tam półek tak żeby powstał schowek:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts