Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Butla gazowa podziemna z orlenu?

Recommended Posts

Cały czas sie zastanawiam jakie ogrzewanie wybrać.Czy olejowe czy gazowe.W związku z tym że nie ma u mnie gazu ziemnego zostaje mi tylko gaz z butli lub olej.Chciałbym się coś dowiedzieć od osób które mają butle gazowe podziemne czy są zadowoleni z takiego rozwiązania,ponieważ nie mam zamiaru postawić butli naziemnje w ogrodzie.

Ja mam butlę podziemną z GazPolu (za 2 tys Gaspol zrobil całą instalację gazową, a za dzierżawę zbiornika placę 83 zl/mies). Pod względem funkcjonalnym wszystko jest ok. Ale cenowo ... Jest to cholernie droga impreza, olej jest zdecydowanie tanszy w użytkowaniu. Ale piec olejowy jest droższy oraz zbiornik olejowy dobrze miec gdzieś w budynku, na przykład w piwnicy, bo olej nie lubi dużych mrozów.

Postanowiliśmy założyć gaz miejski i wydać trochę groszy na podciągnięcie gazu do działki, bo inaczej zbankrutuję.

Muszę policzyć. Od października 2003:

3250 + 1000 + 1850 = ok 5000 zl + 5 metrów drewna do kominka

Dom parterowy ocieplony, 120 m2, kuchenka gazowa, ciepla woda na gaz, 2 dorosle osoby + dziecko

Weź pod uwagę, że w domu nikogo nie ma od 7:00 do 18:00, temp w godzinach nieobecności była ustawiona na 18 C, a wieczorem na 22 C.

Wolę nie myslić, co by było bez kominka.

To jest 6100zł + to drewno to bedzie koło 6500 zł i to podzielić na 7 miesięcy to wychodzi koło 900zł za jeden miesiac!?Rozumiem ze w sumie to zużycie to jest na cały rok.ale i tak wtedy wychodzi ze płacisz za ogrzewanie i ciepła wode oraz gotowane 540 zł miesięcznie?!

Zeby zbiornik się zmiescił, bo na dworzu przy dużych mrozach coś się dzieje z olejem (chyba wydziela się parafina). Ostatecznie mozesz zakopac zbiornik, jesli wody gruntowe masz glebiej niz 1,5 - 2 metry. Im głebiej zakopiesz, tym lepiej.