Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Bezpieczne dogrzewanie domku 'letniskowego'

MPL

Recommended Posts

Witam,

Chciałbym się poradzić na temat ogrzewania domku letniskowego.

Wiem, że na forum było to wałkowane wielokrotnie (czytałem), wszędzie było „elektryczny, elektrycznie” – ja nie bardzo lubię/ufam temu rozwiązaniu …

Domek jest drewniano murowany (do starego domku drewnianego dostawiłem murowany) i w zasadzie ogrzewam go za pomocą kominka, jednak jak przyjeżdżam tam zimą to czas nagrzania do temperatury „pokojowej” zajmuje mi kilka godzin  ,a dzieci tyle czasu nie mogą marznąć …

Chciałbym wstawić do niego jakiś mały piec - wymyśliłem, że będzie to piec na olej opałowy (jest mały i może pasować do mojej małej piwniczki). Utrzymywałby on w domu temperaturę minimalną powyżej zera , a gdy będę chciał przyjechać na weekend to zdalnie (np. przez telefon) uruchomię ogrzewanie do poziomu powiedzmy 15 stopni…

Jestem ciekaw co myślicie na ten temat, czy to dobry pomysł ? Czy możecie coś w miarę przystępnego cenowo polecić ? A może jest jakieś gotowe rozwiązanie , może inne ??

obstawiam że instalacja pieca na olej nie jest najtańsza, bo jest dość skomplikowana - pompy, naczynia bezpieczeństwa, zbiorniki na olej, itd itd.

O wiele łatwiej postawić w domku 2 czy 3 olejaki i jakimś najprostszym sterownikiem internetowym je uruchamiać. Koszt montażu będzie znikomy w porównaniu do opcji z olejem, a na kilkukrotne uruchomienie w roku wydaje mi się że na dogrzanie do temperatury, w której woda w szklance nie zamarza ci wystarczy. Oczywiście grzanie prądem wychodzi drożej niż olejem, ale przy tak sporadycznym dogrzewaniu jestem więcej niż pewien, że i tak się to lepiej opłaci. Nie mówiąc już o miejscu, które potrzeba zająć na instalację olejową.

Tak to prawda, instalacja nie należy do najtańszych ... zdaję sobie sprawę. Nawet trochę mnie zaskoczyły ceny renomowanych firm, ale liczę , że da się coś znaleźć w trochę taniej.

Co do sporadycznego wykorzystania to określiłbym go na co weekend (pt-nd) i większość świąt . Po prostu jeździmy tam zawsze jak mamy wolne a czasami nawet częściej :) , a mordowanie się ze spuszczaniem wody , zabezpieczaniem toalet , zlewów pryszniców i zlewozmywaków jest czasochłonne ...

Prawdą jest też to , że koszt "instalacji" elektrycznej jest niższy od pozostałych, ale ja muszę myśleć przyszłościowo : prawdopodobnie za jakiś czas domek ten będzie zamieszkały na stałe - więc ogrzewanie elektryczne może wynieść na dłuższą metę zbyt drogie.

Jeśli domek ma być w przyszłości zamieszkały, trzeba i tak go ocieplać.

Domek jest ocieplony , a z tym pellet'em to może być dobry pomysł ...

Poczytam, popatrzę ...

A jak jest z wilgocią ? Czy ten Pellet pochłania wilgoć z powietrza ? Chodzi mi o to czy w podajniku może przymarznąć ... lub w szopce "skawalić" ?

A i czy piec na ten opał może funkcjonować tylko na podtrzymanie temperatury minimalnej 5-7oC - taka funkcja ?

No i czy to głośne jest ?

A no i najważniejsze ... nie mam komina - chciałem użyć rury w rurze - takiego co się stosuje w zamkniętych komorach spalania (spaliny w środku a powietrze z zewnątrz w "płaszczu") ...

Edytowane przez MPL