atemisan 04.08.2014 14:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2014 (edytowane) Witam.Jestem świeżakiem na forum.Z większości przeszukanych tematów ciężko mi podjąć decyzję z czego budować dom.Myślę również o rekuperatorze aczkolwiek żona nie widzi sensu.Ogrzewanie podłogowe w całym domu,a piec gazowy albo pompa ciepła + solary i kominek z płaszczem wodnym.Czy warto robić takie ściany ?Ściany zewnętrzne Silikat 18 cm lub 24cm, dobry styropian 20cm i klinkier cegła na zewnątrz?Prośba o to jakie silikaty są dobre,jaki styro i klinkier?Czy wata zamiast styropianu ma sens?Podeślijcie proszę jakiś dobry kalkulator do obliczenia czy dobrze są zaizolowane czy nie .Pozdrawiam Patryk Edytowane 4 Sierpnia 2014 przez atemisan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
booze91 05.08.2014 15:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2014 (edytowane) Witam,warunki techniczne wymagają wsp. przenikania ciepła dla ścian zewnętrznych <0,25 W/m^2K. Dla proponowanego przez Pana rozwiązania wsp. ten wynosi w przybliżeniu 0,16 W/m^2K ( w rzeczywistości będzie on nieco wyższy) (przy założeniu gr. ściany 24cm i zastosowaniu styropianu o wsp. przewodności cieplnej 0,35 W/mK). Stawianie ścian z wyrobów silikatowych jest dość pracochłonne ze względu na duży ciężar oraz trudną obróbkę. Jeśli zależy Panu na energooszczędności radziłbym zastosować na ściany zewnętrzne ceramike poryzowaną lub beton komórkowy. Polecam zainteresować się tematem domów energooszczędnych/ pasywnych - można otrzymać dotację w wysokości 30 000 pln brutto (dom energooszczędny) lub 50 000 pln (dom pasywny)http://www.nfosigw.gov.pl/srodki-krajowe/programy/doplaty-do--kredytow-na-domy-energooszczedne/ Edytowane 5 Sierpnia 2014 przez booze91 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 05.08.2014 17:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2014 (edytowane) Stawianie ścian z wyrobów silikatowych jest dość pracochłonne ze względu na duży ciężar oraz trudną obróbkę. Jeśli zależy Panu na energooszczędności radziłbym zastosować na ściany zewnętrzne ceramike poryzowaną lub beton komórkowy. Co za bzdury ! W jaki sposób obróbka silikatu jest trudna ? Ile waży bloczek 18cm z silikatu ? Co ma wspólnego ciężar bloczka z pracochłonnością przy budowie ? + solary i kominek z płaszczem wodnym. Na początek i jedno i drugie to strata kasy. Pierwsze ze względu na to,że są kompletnie nie opłacalne ekonomicznie czyli są za drogie w stosunku do zysków z eksploatacji a drugie ze względu,że nie sądzę,że chce wam się robić kotłownie w salonie a do tego sprowadza się kominek z PW czyli po co wywalać kupę kasy na coś co nie będzie nikomu służyło ? Zróbcie zwykły kominek lub kominek z DGP,znacznie taniej a też grzeje. Myślę również o rekuperatorze aczkolwiek żona nie widzi sensu. Zależy czym będziecie grzali,jeśli tanią jednostką energii to rekuperatora(odzysku ciepła) nie musi być ale wentylacja mechaniczna(bez odzysku ciepła czyli bez rekuperatora) raczej musi być ponieważ jest to jedyna skuteczna wentylacja dzisiejszym w domu,który jest domem szczelnym. Są tacy,którzy dziurawią nowe okna,za których szczelność zapłacili ale nie są to rozsądni inwestorzy Prośba o to jakie silikaty są dobre,jaki styro i klinkier? Czy wata zamiast styropianu ma sens? Na klinkierze się nie znam,silikaty to silikaty,kupuj gdzie Ci pasuje i gdzie cena nie powala,masz kilku polskich producentów. Styropian tylko z niską lambdą czyli 0,031,w miarę renomowanej firmy. Wełna na elewację nie ma najmniejszego sensu. Edytowane 5 Sierpnia 2014 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
atemisan 05.08.2014 23:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2014 Co za bzdury ! W jaki sposób obróbka silikatu jest trudna ? Ile waży bloczek 18cm z silikatu ? Co ma wspólnego ciężar bloczka z pracochłonnością przy budowie ? Na początek i jedno i drugie to strata kasy. Pierwsze ze względu na to,że są kompletnie nie opłacalne ekonomicznie czyli są za drogie w stosunku do zysków z eksploatacji a drugie ze względu,że nie sądzę,że chce wam się robić kotłownie w salonie a do tego sprowadza się kominek z PW czyli po co wywalać kupę kasy na coś co nie będzie nikomu służyło ? Zróbcie zwykły kominek lub kominek z DGP,znacznie taniej a też grzeje. Zależy czym będziecie grzali,jeśli tanią jednostką energii to rekuperatora(odzysku ciepła) nie musi być ale wentylacja mechaniczna(bez odzysku ciepła czyli bez rekuperatora) raczej musi być ponieważ jest to jedyna skuteczna wentylacja dzisiejszym w domu,który jest domem szczelnym. Są tacy,którzy dziurawią nowe okna,za których szczelność zapłacili ale nie są to rozsądni inwestorzy Na klinkierze się nie znam,silikaty to silikaty,kupuj gdzie Ci pasuje i gdzie cena nie powala,masz kilku polskich producentów. Styropian tylko z niską lambdą czyli 0,031,w miarę renomowanej firmy. Wełna na elewację nie ma najmniejszego sensu. Dzięki za solidną odpowiedź. Czyli solary raczej odpadają. Mój brat ma w domu kominek z PW i nie ma żadnej kotłowni... Myślimy o grzaniu gazem więć rekuperator raczej konieczny w tym wypadku? Nastwiałem się na budowanie z ceramiki poryzowanej a dokładnie Eder czy jakoś tak ale po kilkunastu godzinach szperania na forum chyba silikaty , a najbardziej prawdopodobnie Silka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arturjn 06.08.2014 07:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2014 Witam, warunki techniczne wymagają wsp. przenikania ciepła dla ścian zewnętrznych <0,25 W/m^2K. Dla proponowanego przez Pana rozwiązania wsp. ten wynosi w przybliżeniu 0,16 W/m^2K ( w rzeczywistości będzie on nieco wyższy) (przy założeniu gr. ściany 24cm i zastosowaniu styropianu o wsp. przewodności cieplnej 0,35 W/mK). Stawianie ścian z wyrobów silikatowych jest dość pracochłonne ze względu na duży ciężar oraz trudną obróbkę. Jeśli zależy Panu na energooszczędności radziłbym zastosować na ściany zewnętrzne ceramike poryzowaną lub beton komórkowy. Polecam zainteresować się tematem domów energooszczędnych/ pasywnych - można otrzymać dotację w wysokości 30 000 pln brutto (dom energooszczędny) lub 50 000 pln (dom pasywny)http://www.nfosigw.gov.pl/srodki-krajowe/programy/doplaty-do--kredytow-na-domy-energooszczedne/ Budowa scian z silikatów jest PRACOCHŁONNA, jeżeli mówimy o silikatach z GRUPY SILIKATY. Tam bloczki po prostu są krótkie w porównaniu z chociażby betonem komórkowym. Długość bloczka już nie pamiętam jest ok 20 paru cm, podczas gdy bk ma 40. Dlatego stawia się takie ściany dłużej. Jednakże wystarczy wybrać bloczki silikatowe z Xelli, które są dłuższe i skracamy czas wznoszenia ścian. Co do ścian trójwarstwowych, nim rozważysz ten krok policz KOSZTY!!!! Klinkier brzmi dumnie, ale wiedz że na samo wykończenie komina idzie koło 1tys. zł na klinkier a tu mówimy o całym domu!!!! Pójdziesz z torbami przy takim rozwiązaniu ale to Twoja kasa byleby na wykończenie Ci starczyło. Ja mam ściany dwuwarstwowe silka z Grupy Silikaty N24 i Styropian grafit 20cm i taka ściana jest ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 06.08.2014 08:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2014 @atemisan: albo dysponujesz olbrzymim budżetem na budowę, albo jeszcze nie znasz realiów.Zaproponowałeś rozwiazania znacząco zwiekszające koszty. Klinkier na elewacje z robocizną jest b. drogi, za system grzewczy pompa (czy gaz) plus kominek z PLW, plus solary skroją Cie niemiłosiernie.Ta kotłownia w salonie to przenosnia, ale chcąc grzac kominkiem, trzeba nanieść opału, co kilka godzin dorzucic, wybrać i wynieść popiół i malować ściany rok, dwa wcześniej, niz gdyby korzystac z kominka okazjonalnie. To też jakis koszt. Rekuperacja, zamiast płaszacza wodnego i solarów to dużo lepszy pomysl. Ja tez buduję w Rybniku, z silikatow, z gazem, z kominkiem i rekuperacją (miała byc kominkowa nadstawka wodna, ale zrezygnowałem). Zajrzyj do mojego dziennika budowy, jak bedziesz chcial na coś spojrzeć "na zywo" tez zapraszam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
atemisan 06.08.2014 12:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2014 @atemisan: albo dysponujesz olbrzymim budżetem na budowę, albo jeszcze nie znasz realiów. Zaproponowałeś rozwiazania znacząco zwiekszające koszty. Klinkier na elewacje z robocizną jest b. drogi, za system grzewczy pompa (czy gaz) plus kominek z PLW, plus solary skroją Cie niemiłosiernie. Ta kotłownia w salonie to przenosnia, ale chcąc grzac kominkiem, trzeba nanieść opału, co kilka godzin dorzucic, wybrać i wynieść popiół i malować ściany rok, dwa wcześniej, niz gdyby korzystac z kominka okazjonalnie. To też jakis koszt. Rekuperacja, zamiast płaszacza wodnego i solarów to dużo lepszy pomysl. Ja tez buduję w Rybniku, z silikatow, z gazem, z kominkiem i rekuperacją (miała byc kominkowa nadstawka wodna, ale zrezygnowałem). Zajrzyj do mojego dziennika budowy, jak bedziesz chcial na coś spojrzeć "na zywo" tez zapraszam Dzięki za oświecenie mnie. Jak narazie to są wszystko opcje do rozważenia. Właśnie przez to pytam mądrzejszych w tym temacie i bardziej doświadczonych. Chcę odsiać ziarna od plew tzn co jest chwytem reklamowym, a co rzeczywiście ma sens. Czyli rekuperator jak najbardziej. Solary i kominek w płaszczem nie . Normalny kominek napewno. Ogrzewanie ??? Gaz? Pompa ? Kocioł z podajnikiem na ekogroszek? Kamienie - silka z xella. Styropian jakiś dobry. Z zaproszenia napewno skorzystam bo bardzo podobny pomysł na materiały mam co Ty więc będzie dla mnie miarodajne to jak będzie u Ciebie w domu i doświadczenia. A silikaty jakie? Xella? p.s. narazie zbieram informację i kupilem działkę. O budowie myślę raczej na koniec przyszłego roku ew 2016 więc mam jeszcze dużo czasu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 06.08.2014 13:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2014 To pojawileś się tu w optymalnym czasie.Silikaty te, ktore sa w danym rejonie najtansze. U nas Xella jest droga, bo nie mają produkcji w tej cześci kraju.Porównywalne cenowo są Sil-Pro i Grupa Silikaty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bpiter79 06.08.2014 13:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2014 Ja buduję z bloczków Grupa Silikaty 18cm. Nie ma sensu budować z grubszych (24cm). Przenikalność cieplna ta sama, a cena wyższa. Ja ocieplam styropianem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arturjn 06.08.2014 22:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2014 Z zaproszenia napewno skorzystam bo bardzo podobny pomysł na materiały mam co Ty więc będzie dla mnie miarodajne to jak będzie u Ciebie w domu i doświadczenia. A silikaty jakie? Xella? Grupa silikaty i Xella to obie bardzo dobre firmy. Jednakze do działowek bież raczej Xelle. Ściany z GS(grupy silikaty) wznosi się znacznie dłużej bo kostki sa małe, do tego trudno utrzymać pion przy takich małych elementach i przy grubości 8 cm. Rozważ zastosowanie Xelli na działówki, lub innego materiału o dłuższych niż w GS bloczkach. Co do pompy ciepła to przy obecnych kosztach wykonania NIGDY się ona nie zamortyzuje. Ja z Twoich rozwiązań rozważam rekuperator, ale radzę stosować rury PCV płaskie, nie harmonijkowe. Woda zbiera się w każdym zagłębieniu w harmonijkach i potem pojawiają się problemy, zwisy, przecieki i nieprzyjemne zapachy. Zainwestuj w dobrej klasy kocioł gazowy kumulacyjny z zamkniętą komorą spalania oraz w dobrą izolację. Zamiast wymyślać zainstaluj okna dwuszybowe oraz rolety zewnętrzne. To nie wydrenuje Ci portfela a da znakomite rezultaty i oszczędności podczas ogrzewania. Pakiety trzyszybowe szkoda kupować, jeśli nie buduje się domu pasywnego, różnica pomiędzy pakietem dwuszybowym jest znikoma i szkoda na nią kasy(trzy szyby). Poszukaj składy, zwykle dobry majster jakiś Ci poleci, ale mimo tego warto porównywać ceny. U mnie najtaniej wychodzi PSB(Polskie Składy Budowlane) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 06.08.2014 22:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2014 Jednakze do działowek bież raczej Xelle. Ściany z GS(grupy silikaty) wznosi się znacznie dłużej bo kostki sa małe, do tego trudno utrzymać pion przy takich małych elementach i przy grubości 8 cm. Rozważ zastosowanie Xelli na działówki, lub innego materiału o dłuższych niż w GS bloczkach. Co do pompy ciepła to przy obecnych kosztach wykonania NIGDY się ona nie zamortyzuje. Ja z Twoich rozwiązań rozważam rekuperator, ale radzę stosować rury PCV płaskie, nie harmonijkowe. Woda zbiera się w każdym zagłębieniu w harmonijkach i potem pojawiają się problemy, zwisy, przecieki i nieprzyjemne zapachy. Zamiast wymyślać zainstaluj okna dwuszybowe oraz rolety zewnętrzne. To nie wydrenuje Ci portfela a da znakomite rezultaty i oszczędności podczas ogrzewania. Pakiety trzyszybowe szkoda kupować, jeśli nie buduje się domu pasywnego, różnica pomiędzy pakietem dwuszybowym jest znikoma i szkoda na nią kasy(trzy szyby). Ło żesz ty,a skąd ty się urwał ? Czy bloczki Xella czy pakiet dwuszybowy także się zamortyzują ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 07.08.2014 05:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2014 Pakiety dwuszybowe to archaizm, tym bardziej, ze dopłaty do trzeciej szyby bywaja symbiloczne. A dodatkowa komora, to nie tylko chrona przed chłodem zima, ale też przed upałem latem. Do czego i rolety bardzo są przydatne. Wentylacja na kanalach płaskich ? Mozna, ale na pewno nie dlatego, ze w tych z PE (a nie PCV, którego to tworzywa nie powinno się stosować w wentylacji) stoi woda.Po pierwsze, kanały powinny być zaizolowane, a wówczas nie ma szans na wykraplanie, , po drugie woda może wykroplic się takze w kalałach płaskich, a te nie zawsze są prowadzone z odpowiednim spadkiem, po trzecie, nawet jesli się wykropli, to w kanałach wywiewnych, gdzie niespecjalnieie przeszkadza.O jakich przeciekach moóisz, skoro kanały do poszczególnych pomieszczeń sa wykonywane z jednago odcinka przewodu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arturjn 07.08.2014 05:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2014 Pakiety dwuszybowe to archaizm, tym bardziej, ze dopłaty do trzeciej szyby bywaja symbiloczne. A dodatkowa komora, to nie tylko chrona przed chłodem zima, ale też przed upałem latem. Do czego i rolety bardzo są przydatne. Wentylacja na kanalach płaskich ? Mozna, ale na pewno nie dlatego, ze w tych z PE (a nie PCV, którego to tworzywa nie powinno się stosować w wentylacji) stoi woda. Po pierwsze, kanały powinny być zaizolowane, a wówczas nie ma szans na wykraplanie, , po drugie woda może wykroplic się takze w kalałach płaskich, a te nie zawsze są prowadzone z odpowiednim spadkiem, po trzecie, nawet jesli się wykropli, to w kanałach wywiewnych, gdzie niespecjalnieie przeszkadza. O jakich przeciekach moóisz, skoro kanały do poszczególnych pomieszczeń sa wykonywane z jednago odcinka przewodu ? Widzialem u kolegi co sie dzialo, myslal ze mu dach na strychu przecieka, gdy tam poszliśmy okazalo się że rura ma zwis a z niej kapie sobie woda:( Ot taka anegdotka od tej chwili śmiem wątpić w trwałość rur żebrowanych, które przypominają bardziej papier niż solidny materiał. Mamy takie rury w pracy i po kilku sezonach pozostawiają wiele do życzenia a pcv to pcv. Co do pakietu trzyszybowego to nie zauważyłem aby była to symboliczna opłata!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 07.08.2014 05:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2014 Możesz mi pokazać link do tych rur "żebrowanych", które przypominaja papier ? Chyba, że piszesz o aluminiowych termofleksach, ale kto jeszcze na tym robi, skoro za podobna cene jest PE, a wygoda pracy nieporównywalna ? A jeśli chodzi o pakiety trzyszybowe... N coż, w ostatnim roku było sporo ofert. Mnie też kosztowało to jakieś 600 zl w skali całego domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arturjn 07.08.2014 06:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2014 (edytowane) Możesz mi pokazać link do tych rur "żebrowanych", które przypominaja papier ? Chyba, że piszesz o aluminiowych termofleksach, ale kto jeszcze na tym robi, skoro za podobna cene jest PE, a wygoda pracy nieporównywalna ? A jeśli chodzi o pakiety trzyszybowe... N coż, w ostatnim roku było sporo ofert. Mnie też kosztowało to jakieś 600 zl w skali całego domu. Nie mam zdjęć bo nie robiliśmy, być może teraz są lepsze rury, ale on miał w srebrnym kolorze i wg mnie to tandeta. Poza tym w tych użebrowaniach zawsze będzie stać woda(im bardziej ochładzasz powietrze tym mniej wody się w nim "rozpuszcza" i wykrapla się ona w miejscach chłodniejszych np. strych czysta fizyka). U mnie pakiet trzyszybowy 1500 zł sobie zażyczyli, więc wolałem dołożyć i wziąć rolety zamiast trzeciej szyby(rolety mam z moskitierą świetna sprawa). Edytowane 7 Sierpnia 2014 przez Arturjn Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 07.08.2014 06:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2014 Ale już posałem, ze kanały powinny biec w izolacji.I nie rozumiem, dlaczego stosoważ drosze, kłopotliwe w ukladaniu, mające większe opory przepływu (szumy) kanaly prostokątne, skoro można elstyczne, trwałe kanały z PE .Wtedy nawet ewentualne wykroplenia na wywiewie nie niesie negatywnych skutków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arturjn 07.08.2014 07:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2014 Ale już posałem, ze kanały powinny biec w izolacji. I nie rozumiem, dlaczego stosoważ drosze, kłopotliwe w ukladaniu, mające większe opory przepływu (szumy) kanaly prostokątne, skoro można elstyczne, trwałe kanały z PE . Wtedy nawet ewentualne wykroplenia na wywiewie nie niesie negatywnych skutków. Instalatorzy, którzy układają te instalacje w moim rejonie już wiele lat sami doradzali mi takie kształtki, więc po prostu ich słucham. Każdy wybiera swój materiał, te z PE też będą dobre, ale najgorsza jest woda, która po paru latach lubi o sobie przypomnieć w postaci niezbyt ciekawych zapachów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 07.08.2014 07:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2014 Dziwnych masz instalarorów, takie kanaly stosuje się głównie wtedy, kiedy brak jest miejsca na ukrycie kanałów okrąglych.Po co fundowac sobie wieksze opory instalacji i narażać sie na szumy ?Jak widac na Forum, malo kto je stosuje... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hadex - Składy budowlane 13.08.2014 12:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2014 Rekuperator to świetny pomysł, zwłaszcza teraz w obliczu wymagań nałożonych przez UE. Od 2020 r. będzie można stawiać już tylko domy niemal zeroenergetyczne, gdzie rekuperacja jest obowiązkowa. Ogrzewanie podłogowe to rozsądne i wygodne w użytkowaniu rozwiązania. Zarówno piec gazowy jak i pompa ciepła są dobrymi rozwiązaniami, wybór uzależniony jest od budżety i możliwości podłączenia gazu do domu. Instalacja solarna naszym zdaniem nie ma już sensu, jeśli chcemy skorzystać z nowoczesnych rozwiązań to proponowalibyśmy raczej fotowoltanikę, która gwarantuje dwie zasadnicze korzyści - daję prąd, który wykorzystać możemy zarówno na potrzeby własne jak i do podgrzewania wody. Panele fotowoltaniczne są co prawda droższe niż solary, jednakże jeżeli policzymy koszty kompletnej instalacji obu rozwiązań różnice w kosztach nie są już tak duże. Jeżeli chodzi o producentów, którzy naszym zdaniem są godni polecenia: - Silikaty: SILKA firmy Xella- Styropian - Swisspor- Klinkier - CRH Od lat posiadamy w swojej ofercie produkty tych producentów i jesteśmy pewni ich jakości. Pozostaje pytanie czy zastosowanie wełny w przypadku muru trójwarstwowego ma sens? Naszym zdaniem nie ma. Cegła nie jest paroprzepuszczalna, wystarczy więc sam styropian, dom i tak nie będzie "oddychał", ale w proponowanej przez Pana kombinacji będzie bardzo ciepły i ekonomiczny. Pozdrawiamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasz131a 22.02.2015 17:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2015 WitamWczoraj pytałem pewnego majstra (nie będzie budował u mnie) o składy budowlane gdzie można kupić tanio silikaty. Jak tylko usłyszał, że chcę z tego budować dom, zaczął się pienić, bełkocząc coś przy tym,m. in. że nikt mądry z tego nie buduje (wydawało mi się, że należę raczej do tych... inteligentniejszych), że najlepszy max f. Leier (bo najtańszy), że silikat nie oddycha, że ciągnie wodę, że zimny... itd itd. Na koniec powiedział, że z ceramiki od wieków budowano zamki i stoją do dziś.... Nigdzie nie widziałem zamku z ceramiki poryzowanej (do produkcji której pewnie używa się mazutu), czy ktoś widział? Jestem zdecydowany na budowę z silikatów N24 ocieplając je dodatkowo min 16 cm wełny (skoro silikat, naturalny i zdrowy to najbardziej pasuje do niego naturalny materiał ociepleniowy). Ponadto mam w planach zainstalowanie rekuperatora. Skąd się biorą tak skrajne opinie wśród "fachowców" co do jednej technologii? Moje zdanie jest takie, że duże, lżejsze elementy szybciej się buduje i to chyba Ci fachmani narzucają technologię w pewnych rejonach. Silikaty są nieznacznie droższe, ale różnica w kosztach całego domu (w moim przypadku) wynosząca ok 3000 zł, nie jest chyba zbyt wielka a ewentualne oszczędności w przyszłości mogą być większe. Nawet jeśli nie będą, to uważam, że komfort mieszkania w takim domu jest tego wart. Pozdrawiam wszystkich budujących z silikatów! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts