Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ściany zewnętrzne Silikat 18, dobry styropian 20cm i klinkier cegła na zewnątrz?

Recommended Posts

Co za bzdury !

Na początek i jedno i drugie to strata kasy.

Pierwsze ze względu na to,że są kompletnie nie opłacalne ekonomicznie czyli są za drogie w stosunku do zysków z eksploatacji a drugie ze względu,że nie sądzę,że chce wam się robić kotłownie w salonie a do tego sprowadza się kominek z PW czyli po co wywalać kupę kasy na coś co nie będzie nikomu służyło ?

.

No właśnie .."co za bzdury"

. Mój brat ma w domu kominek z PW i nie ma żadnej kotłowni...

.

Jak ktoś ma zrobić bałagan w salonie to rodzaj kominka z płaszczem wodnym czy do dystrybucji powietrza jest bez znaczenia.

Jeśli kupisz dobry wkład to z PW czy do DGP [ ..a może z akumulacją ? ] i będziesz go użytkował poprawnie to i efekt będzie dobry .

Złe opinie na temat kominków z płaszczem wodnym biorą się z tego że wielu klientów kupuje najtańszy a potem hydraulikę robi "po wariacku"

Oczywiście, że wykonawcy nie lubią silikatu, bo raz że praca jest fizycznie cięższa, a dwa że trzeba budować solidniejsze rusztowania i wykorzystywać więcej przyrządów niż przy ceramice czy betonie komórkowym. Ale na szczęście wykonawcy nie są od projektowania domów tylko od budowania :) Ja się spotkałam z tym, że kilku wykonawców proponowało mi wyższe stawki za murowanie z silikatu niż z Porothermu, ale tłumaczyliśmy sobie to właśnie nieco cięższą pracą do wykonania. W końcu jednak zdecydowaliśmy się na Porotherm, bo był po prostu nieco tańszy, do tego tańsza robocizna i krótszy deklarowany czas pracy na stawianie ścian. Różnicy w parametrach jakiejś szalonej nie ma, szczególnie jak porównywać do N24. Przy grubszych (i jeszcze cięższych...) bloczkach wyraźnie lepsza jest też izolacja akustyczna, więc powiedzmy, że gra jest warta świeczki. Murowaliśmy się w końcu z Porothermu 30 i póki co jesteśmy bardzo zadowoleni. Oczywiście porównania między tymi dwoma technologiami w praktyce nie mamy żadnego (jak zresztą nikt tutaj :) ) tak więc nie będę piała nad wyższością ceramiki nad silikatami.