rsharry 04.08.2014 18:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2014 (edytowane) Mam pewne wątpliwości i potrzebuję pomocy. Dom z roku 1928 roku, 3/4 domu podpiwniczone. W piwnicy od jesieni do wiosny mokro lub woda w piwnicy, w zależności od poziomu wody. Cokół i fundament to biała cegła, murowana na zaprawie gliniastej, fuga wapienno-piaskowa, dziś zupełnie rozpadającej się i sypkiej. Jakieś 20 lat temu była wykonana elewacja, podczas której cokół został odnowiony. Przy samym gruncie część ubytków uzupełniona zaprawą cementową, na to pomalowane farbą emulsyjną i po jakimś czasie odnowione malowanie farba olejną (tak się kiedyś też robiło). Dookoła budynku jest położona kostka polbruk lub wylana opaska z betonu. Od kilku lat pojawiały się pęknięcia oraz białe wykwity na cokole tak do 50cm od gruntu. Po oderwaniu odspojonej części okazało się, że mur jest w głąb zniszczony, i wraz z wyprawami cementowymi odrywają się duże ubytki w cegle, miejscami do 10cm w głąb. Od gruntu tak do 50cm w górę mur był wilgotny, powyżej sucho. Po kilku dniach odsłonięty szybko wysycha. Izolacja pozioma jest 70cm nad gruntem, na niej cegły ułożone są pionowo i dalej już normalnie mur. Teraz najważniejsze, jak to sensownie i w miarę ekonomicznie zabezpieczyć przed dalszą destrukcją sił natury. Podkopywanie calego fundamentu domu wydaję się troszkę ponad moje możliwości. Czy można zabepieczyć mur przed wodą rozbryzgową od polbruku np. 40cm w głąb i cokół powyżej gruntu tak do 50cm styrodurem? Jeśli tak to wcześciej czym izolować, na co przyklejać? Z góry dziękuję za pomoc. Edytowane 6 Października 2014 przez rsharry Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mp.paluch 29.08.2014 02:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2014 witam Borykam sie z podobnym problemem cale szczęście u mnie to płot który jest niżej niż działka sąsiada.Murek nasiąka jesienią (pewnie podobnie jak twoje ściany fundamentowe do izolacji poziomej) a zimą mróz robi swoje rozsadzając zawilgotniały tynk.W twoim przypadku radził bym jednak zainwestowanie w drenaż budynku i docieplenie fundamentów XPS + folia kubełkowa jednak to spora inwestycja którą zresztą sam mam w planach u siebie;) ale dopiero przy nadwyżkach $Mam nadzieje ze ktoś poleci chociaż odpowiednie materiały i sposób zabezpieczenia takiej ściany mniejszymi kosztami.Pozdrawiam i życzę powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts