Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Usuwanie płytkiej wnęki poprzez wklejenie płyty OSB i GK

Recommended Posts

Panie i Panowie

W jednej ze ścian w kuchni jest wnęka o głębokości około 3.5 cm-4cm (ściany nie są zbytnio proste, zależy od miejsca pomiaru) i szerokości około 150 cm. Aby nie uprawiać później "origami" przy wykonaniu szafek wiszących i stojących postanowiłem zlicować ten fragment z pozostałymi fragmentami ściany. Cała zabudowa powinna być dość stabilna, ponieważ mają na niej wisieć szafki kuchenne. W blacie kuchennym w pobliżu tych elementów ma być zlew i kuchnia gazowa.

Jak pozbyć się tej wnęki?

Wymyśliłem, aby we wnęce przykleić najpierw płytę OSB-3 (22 mm) a do tej płyty przykleić karton-gips GKFI (12 mm). Resztę wyrównać tynkiem gipsowym.

Czy cała taka konstrukcja wytrzyma obciążenie szafkami kuchennymi?

Jak kleić OSB-3 do betonu, jak mocować GK do OSB?

Pozdrawiam

Myślałem o o podobnym pomyśle jak jajmar. Problem w tym, że ściana do której będę kleił tą zabudowę ma dziury jak ser szwajcarski. Poprzedni właściciele nie żałowali sobie w niej dziur na kołki, a dodatkowo wykonano ją z czegoś (beton) co przypomina cegłę dziurawkę (tylko z dużo większym udziałem otworów w ogólnej objętości cegły). Jak bym chciał w ten sposób wstawić kołki to myślę, że co drugi kołek by się trzymał na elemencie betonowym o grubości 0.5 cm.

A gdzie można kupić płyty GK o grubości ponad 12 mm. Ja znalazłem tylko takie o grubości około 12 mm, co oznacza, że musiał bym wkleić trzy płyty GK. Nie wiem czy to jest mądre.

Ewentualnie myślałem też aby postawić ściankę z gazobetonu klejąc bloczki między sobą i do istniejącej ściany, ale takich cienkich bloczków nie ma w sprzedaży.

Edytowane przez uzi123

Kołek kołkowi nie równy dobierz odpowiednie do materiału ściany i będzie trzymało. Poszukaj np kołkow typu FUR fischera. Cegla dziurawka ma dwa duże otwory cięzko jest umiescic powierzchniowo wiecej dziur w cegle.

Napisałem, że wygląda to jak dziurawka. Jest to zrobione z betonu, ma trzy otwory o średnicy 19 cm, a wymiary samego "pustaka" to 20x60x60 cm (nie wiem skąd oni to w PRL wytrzasnęli, wygląda jak jakieś pozostałości po wielkiej płycie....).

Edytowane przez uzi123
poprawa liczby otworów, moj bład

Może być ale moim zdaniem będzie to stabilniejsze jeśli przykleisz podwójnie płytę gk (i pewniejsze potem mocowanie szafek). Dałbym sporo kleju - na tak małej powierzchni nie zbiedniejesz jeśli kupisz jeden worek więcej a efekt w stabilności będzie. Mam zarówno profile kapeluszowe (na sufitach) jak i płyty klejone na klej na ścianach i wiem że klej trzyma mocno. Mimo wszystko potem dłuższe kołki aby załapać ścianę a nie tylko gk. Ale zrobisz jak zdecydujesz.