Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Okna drewniane zimą bez ogrzewania

Recommended Posts

Witajcie

Czy ryzykowne będzie zostawienie okien drewnianych na zimę w budynku bez ogrzewania?. Mam zrobione tynki, za dwa tygodnie będą wylewki ale muszę poczekać na gaz do przyszłego roku.

Dodam, że na zimę mogę zrobić przerwę w pracach, w instalacjach nie ma jeszcze wody i w sumie nie mam potrzeby grzania.

Tylko te okna...

Co radzicie?

Moim zdaniem nic się nie stanie, wystarczy zagwarantować wietrzenie chałupy by wilgoć nie wykraplała się na oknach i będzie dobrze

Najważniejsze byś wysuszył tynki i wylewki przed nastaniem mrozów by tego ci nie popsuło

Masz sporo czasu, zrobić swoje, wietrzyć i zapaść w sen zimowy ;)

Moim zdaniem nic się nie stanie, wystarczy zagwarantować wietrzenie chałupy by wilgoć nie wykraplała się na oknach i będzie dobrze

Najważniejsze byś wysuszył tynki i wylewki przed nastaniem mrozów by tego ci nie popsuło

Masz sporo czasu, zrobić swoje, wietrzyć i zapaść w sen zimowy ;)

wysusz dobrze tynki i wylewki - okna uchylone stale - zabezpiecz je przed tynkarzami bo ci je moga totalnie znisczyc - jakie to okna jaki producent - wazne sa lakiery

Dzieki za odpowiedzi!

Okna Internorm, drewniano-aluminiowe.

tynki mam juz zrobione, okna byly bardzo dobrze zabezpieczone wiec wszystko jest ok. Specjalnie zwracalem na to uwage a ekipa tez sie przylozyla zeby dobrze wszystko okleic i nie uszkodzic podczas robot.

Teraz mam do zrobienia tylko wylewki za jakies dwa tyg, wiec czasu do suszenia zostaje naprawde sporo...

Skoro okna juz są, tynki i wylewkie praktycznie tez, to po co było to pytanie? Dla uspokojenia sumienia? :) A moze chciales tylko pocieszenia..

SPecjalnie nic zlego sie nie powinno stac, ale pilnuj sie, by nie robic nic szczegolnie mokrego. Zadnych gipsow, glazur.

Skoro okna juz są, tynki i wylewkie praktycznie tez, to po co było to pytanie? Dla uspokojenia sumienia? :) A moze chciales tylko pocieszenia..

Specjalnie nic zlego sie nie powinno stac, ale pilnuj sie, by nie robic nic szczegolnie mokrego. Zadnych gipsow, glazur.

Pytam, bo zawsze mogę wstawić jakieś ogrzewanie tymczasowe na jedną zime - jeśli trzeba. Szukam doświadczeń forumowiczów i porady...

Folia oczywiście będzie za chwile zdjeta :)