woj1976 05.08.2014 09:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2014 (edytowane) Witam Mam pytanie co mogę zrobić, oczywiście nie narażając się na wysokie koszty. Domek parterowy z poddaszem użytkowym. Przekrój dachu to: blachodachówka – membrana - krokwia 8/18 wełna (nie jestem pewien 20 lub 25 na wieszakach, folia i płyta K-G deweloper poszedł na łatwiznę i jest jedna warstwa wełny. W zimę w dwóch pokojach maiłem zimo – po zrobieniu kamerą termo wizyjna , zwróciłem uwagę że w rogach i ściana gdzie jest murłata jest znacząco chłodno. Po zdjęciu podsufitki z zewnątrz zwróciłem uwagę że między murłatą a ociepleniem domu jest pustka. Co mogę zrobić Wciśnięcie wełny miedzy murłatą a styropianem (ręka wchodzi). Demontaż sufitów i wymiana wełny razem z K-G, czy mogę jeśli jest wełna 20 wcisnąć a różnicę krokwie – płyta K-G wypełnić wełną Macie może jakieś proste rozwiązania? może jakaś pianka - ale jaka? Nie ma ciągłości izolacji dach ściana kilka foto z termo Edytowane 6 Sierpnia 2014 przez woj1976 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość wisienkozerca 10.08.2014 11:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2014 Podbijam temat. Jak sie ociepli murlate to co jest z jej oddychaniem? Jak to iuczynic? Dopychac reka az do drewna czy moze zostwic przewre? Murlata MUSI byc ocieplona ale wiem jak to zrobic. Jakis pomysl?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek W 11.08.2014 13:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2014 Tak to powinno wyglądać http://www.rockwool.pl/produkty-rozwiazania/u/3597/stropodachy-wentylowane-i-poddasza/ocieplenie-dwuwarstwowe-polaci-dachowej-poddasza-uzytkowego-%E2%80%93-typu-nieszczelnego-dla-pary-wodnej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fofo 13.08.2014 08:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2014 Możesz spróbować "zadmuchać" te puste miejsca celulozą, dysza kierunkowa, małe otwory w w płycie gipsowej i będziesz miał te puste miejsca zapełnione. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
link2jack 26.09.2015 04:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2015 Wybić cegłę? w jej miejsce styropian z szczeliną 2cm od deskowania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aiki 26.09.2015 05:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2015 Wełny się nie wciska. wełnę się układa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zeusrulez 26.09.2015 22:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2015 Wybić cegłę? w jej miejsce styropian z szczeliną 2cm od deskowania? [ATTACH=CONFIG]331935[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]331936[/ATTACH] Oczywiście, tej cegły w ogóle nie powinno być . . . 3 cm będzie ok. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Paweł_Marta 07.10.2015 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2015 Witam, przymierzam się do ocieplenia ścian szczytowych styropianem oraz ścian kolankowych, od zewnątrz za murłatę dam styropian. Mam pytanie co od środka? Wykonawca zabudował mi murłatę. Wywalić cegłę i beton? Zostawić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 07.10.2015 12:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2015 Witam, przymierzam się do ocieplenia ścian szczytowych styropianem oraz ścian kolankowych, od zewnątrz za murłatę dam styropian. Mam pytanie co od środka? Wykonawca zabudował mi murłatę. Wywalić cegłę i beton? Zostawić? Ja bym cegle wywalil. Wole miec ocieplenie niz cegle. Co wiecej, ja bym dzisiaj styropianem pociagnał nad murałata. Tak zeby welna juz praktycznie w domu łączyla sie ze styropianem. Czemu? Zeby piankujac pionowy styropian ze styropianem pod deskowaniem a nad murłata zrobic to szczelnie. Takoz wokol murłaty. Styropian mozna precyzyjnie podocinac i popiankowac. A jego polaczenie ze stropianem juz wewnatrz mozna zrobic precyzyjniej. Te rysunki z folderów producetów welny wygladaja tak pieknie na polaczeniu ocieplenia pionowego i ocieplenia dachu. A jak to w praktyce wychodzi.......Na tym polaczeniu zawsze praktycznie zostanie wieksza lub mniejsza dziura u wiatr hula. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pieciornik 08.10.2015 05:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2015 Pytanie czy szczelne otulenie murłaty styropianem nie jest błędem, nie ma potrzeby wentylowania drewna? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 08.10.2015 07:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2015 Pytanie czy szczelne otulenie murłaty styropianem nie jest błędem, nie ma potrzeby wentylowania drewna? Ja nie mowie ze szczelne. Od zewnatrz i od gory. W kierunku do pomieszczenia obudujesz murłąte welna podkrokwiowa warstwa welny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zeusrulez 08.10.2015 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2015 Witam, przymierzam się do ocieplenia ścian szczytowych styropianem oraz ścian kolankowych, od zewnątrz za murłatę dam styropian. Mam pytanie co od środka? Wykonawca zabudował mi murłatę. Wywalić cegłę i beton? Zostawić? [ATTACH=CONFIG]333142[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]333143[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]333144[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]333145[/ATTACH] Ładne masz tam te radiatory . . . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Paweł_Marta 09.10.2015 05:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2015 Ładne masz tam te radiatory . . . A konkretnie? Jakaś rada? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 09.10.2015 07:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2015 A konkretnie? Konkretnie to jaka masz minimalna odleglosc od deskowania do cegly nad murłata, tudziez tych wylewanych murków od chyba scianek działowych? Mierzona prostopadle do deskowania. Przywoite ocieplenie poddasza to takie 30cm welny pomiedzy krokwiami plus warstwa pod krokwia. Na oko z tych zdjec wydaje sie, że jest to duzo mniej miejsca, wiec nie wlozysz tam przyzwoitej ilosci ocieplenia, ergo masz radiator.. O ile cegly pewnie mozna stosunkowo łątwo rozwali, to scianki działkowej z lanego betonu tak łątwo sie nie pozbedziesz. Miałem ten sam problem co Ty. Murarzowi sie nie placi myslenie o ocieleniu - muruje jak leci. Dzisiaj wbrew wadom ktore maja, scianki działowe bym stawiał po zrobieniu ocieplenia, wiec pewnie z karton gipsu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Paweł_Marta 09.10.2015 08:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2015 Nad murłatą mam 18-20 cm do deskowania, wieniec na ścianie szczytowej, do deskowania 18 cm, tyle mają krokwie, cegła została wywalona i ten beton zalany przed murłatą też (zdjęcie drugie), trzymało się tylko na słowo... Szczyty będą ocieplane styropianem, poddasze ocieplane 30 wełny albo pianką ale tu jeszcze decyzji nie podjęliśmy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 09.10.2015 08:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2015 Nad murłatą mam 18-20 cm do deskowania, wieniec na ścianie szczytowej, do deskowania 18 cm, tyle mają krokwie, cegła została wywalona i ten beton zalany przed murłatą też (zdjęcie drugie), trzymało się tylko na słowo... Szczyty będą ocieplane styropianem, poddasze ocieplane 30 wełny albo pianką ale tu jeszcze decyzji nie podjęliśmy. Murłaty nie przeskoczysz i zawsze bedzie tam mniej ocieplenia, do tego w 1 warstwie. Jak dasz 15cm welny miedzy krokwie i 15 pod krokwie to bedzie git,Ale wsadzenei 15cm nad murłate to cienizna, bo tam nigdy tego szczelnie nie zrobisz i bedzie wiało. To jest moja opinia. Pewnie sa wykonawcy ktorzy to potrafia zrobic zeby bylo dobrze, ale jak takiego nie spotkalem Dlatego ja bym ten maly fragment zrobil z najlepszego dostepnego styropianu i dopiankował go do styropianu ze scian. TEn styropian bym wyciganal na tyle, zeby polaczenie z wlena mozna bylo przykryc podkrokwia warstwa welny. Styropian nie moze dochodzic do deskowania!! Welna musi miec szczeline wentylacyjna do deskkowania. NIe mozesz tej szczeliny na samym dole zatkac styropianem!! Ze zdjec wyglada ze nad cegla nabudowana nad murłata, bylo do deskowania jeszcze mniej niz te 18cm, bo cegla idie na zewnatrz. Ale jak skules to IMHO dobra decyzja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Paweł_Marta 09.10.2015 09:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2015 Jastrząb dzięki wielkie za objaśnienie, cegła nie była do deskowania, kilka cm wyżej niż murłata. O szczelinie wentylacyjnej pamiętam. Wysokość od murłaty do deskowania podana na oko bo dopiero jutro będę na budowie. Podsumowując : od góry murłaty styropian, szczelina między styropianem a deskowaniem 3 cm, od środka murłata ocieplona 15 wełny, od zewnątrz co najmniej 15 cm styropianu, ocieplenie kończy się 2-3 cm przed deskowaniem, dobrze rozumuję? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrek0m 09.10.2015 09:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2015 [ATTACH=CONFIG]333142[/ATTACH] ] Na fotce widzę zaprawę stykającą się z krokwiami. 1) Od wewnątrz do murłaty przymocowałem pasek styropianu służący jednocześnie do wyrównania płaszczyzny ściany. To zaciągnięte klejem i siatką i otynkowane na gotowo na równo z resztą ściany kolankowej. 2) Od góry murłata została przykryta przez wełnę stanowiącą ocieplenie poddasza. 3) Od zewnątrz pociągnąłem ocieplenie zostawiając szczelinę wentylacyjną pod deskowaniem Jednym słowem z każdej strony murłata jest otulona wełną... żadnej cegły ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eto07 10.01.2016 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2016 (edytowane) ]WItam. Chciałbym się najpierw przywitać. Jest to mój pierwszy post na forum. Mam pytanie dotyczące izolacji murłaty. W jaki sposób zrobić to aby zapewnić ciągłość izoalacji. Wstawiam poglądowe zdjęcie jak to wygląda, Nie mam pełnego deskowania tylko membranę dachową. Czy przy ocieplaniu murłaty zostawiać szczelinę dylatacyjna? Edytowane 10 Stycznia 2016 przez eto07 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrek0m 11.01.2016 06:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2016 Zamiast bloczka lepiej do murłaty przytwierdzić styropian, dobrać o grubości na równo ze ścianą, następnie tynkując ścianę zabezpieczyć dodatkowo siatką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts