Ifarrg 05.08.2014 15:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2014 (edytowane) Witam. Poniżej zamieszczam dwa wyliczenia z programu Audytor OZC 6.1. W pierwszym wyniki policzone sa dla garażu ogrzewanego w bryle budynku (program podaje wtedy dla tegoż pomieszczenia 6 St C, a w drugim dla tego samego garażu ale nieogrzewanego -2,4 St C. Jedynym parametrem zmienianym przy wyliczeniach było wlączanie lub wyłączanie ogrzewania w tym pomieszczeniu. Potrafię zrozumieć, że parametr "Projektowane obciążenie cieplne budynku" zwiększa się z 7600W na 8300W, bo jest większa powierzchnia do nagrzania i potrzeba mocniejszego urządzenia. Nie rozumiem jednak dlaczego "zapotrzebowanie na ciepło - ogrzewanie" maleje z 10600 kWh/rok na 9980 kWh/rok? Przecież muszę nagrzać więcej przestrzeni, więc powinno się zużyć więcej energii, prawda? EDIT: Edytowałem pierwszy paragraf, bo zdjęcia wkleiły się odwrotnie... Edytowane 8 Sierpnia 2014 przez Ifarrg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stefan_ems 07.08.2014 14:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2014 (edytowane) Jeśli nie ma tam błędu to to faktycznie dziwne jest. Taki garaż nieogrzewany to jak lodówka w domu. Jeśli jej nie ogrzewasz (tzn. tego garażu) to obciążenie oczywiście mniejsze, ale musisz dłużej grzać w okresach przejściowych czyli zapotrzebowanie większe. I odwrotnie. Jak lepiej odizolujesz garaż od domu to powinno to zapotrzebowanie spaść. Dobrze wymyśliłem? Edytowane 7 Sierpnia 2014 przez stefan_ems blad Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 07.08.2014 14:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2014 Nie ma w tym nic dziwnego. Przy nieogrzewanym garażu masz dużo większe straty przez przenikanie jak i wentylacyjne. A zapotrzebowanie w drugim przypadku masz większe bo dodatkowo grzejesz garaż Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stefan_ems 07.08.2014 17:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2014 ... A zapotrzebowanie w drugim przypadku masz większe bo dodatkowo grzejesz garaż W pierwszym przypadku grzeje garaż. W drugim go NIE grzeje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 07.08.2014 18:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2014 CYTAT: W pierwszym wyniki policzone sa dla garazu nieogrzewanego w bryle budynku (program podaje wtedy dla tegoż pomieszczenia -2,4 St C, a w drugim dla tego samego garażu ale ogrzewanego do 6 St C. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 07.08.2014 18:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2014 Jakby powiedział miszczu TB - "spisek ciepłowników" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stefan_ems 07.08.2014 18:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2014 CYTAT: W pierwszym wyniki policzone sa dla garazu nieogrzewanego w bryle budynku (program podaje wtedy dla tegoż pomieszczenia -2,4 St C, a w drugim dla tego samego garażu ale ogrzewanego do 6 St C. W takim razie niech sobie Ifarrg poprawi dane, bo w drugim przypadku ubyło mu powierzchni ogrzewanej budynku i tym się sugerowałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ifarrg 08.08.2014 08:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2014 Przepraszam Was najmocniej, oczywiście pierwsze zdanie powinno brzmieć "W pierwszym wyniki policzone sa dla garażu ogrzewanego w bryle budynku (program podaje wtedy dla tegoż pomieszczenia 6 St C, a w drugim dla tego samego garażu ale nieogrzewanego -2,4 St C." Ja rozumiem straty na przenikanie itp, ale powierzchnię ogrzewaną zwiększam o 32m2, kubaturę o ok 70m3, a ogrzewanie domu spada mi o 600 kWh/rok, co jest dosyć znacznym wynikiem. Zastanawiam się, czy jakbym powiększył tą powierzchnię jeszcze o 2x to czy nadal tyle samo ciepła bym potrzebował do ogrzania tego budynku? Może jeszcze by spadło? Trochę to dziwne, kurde, bo teraz mi wychodzi, że lepiej ogrzewać, niż nie ogrzewać, a sami przyznacie, że chyba nie o to chodzi w nieogrzewanym garażu. Niby jest ciepło na przenikanie, ale przy tym przenikaniu program wylicza temp na -2.4 stopni, więc w sumie ciepła tam nie ma, a jak grzeję już garaż, to wtedy nie dość, że mam cieplej, to jeszcze to taniej wychodzi... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stefan_ems 08.08.2014 11:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2014 Przepraszam Was najmocniej, oczywiście pierwsze zdanie powinno brzmieć "W pierwszym wyniki policzone sa dla garażu ogrzewanego w bryle budynku (program podaje wtedy dla tegoż pomieszczenia 6 St C, a w drugim dla tego samego garażu ale nieogrzewanego -2,4 St C." Ja rozumiem straty na przenikanie itp, ale powierzchnię ogrzewaną zwiększam o 32m2, kubaturę o ok 70m3, a ogrzewanie domu spada mi o 600 kWh/rok, co jest dosyć znacznym wynikiem. Zastanawiam się, czy jakbym powiększył tą powierzchnię jeszcze o 2x to czy nadal tyle samo ciepła bym potrzebował do ogrzania tego budynku? Może jeszcze by spadło? Trochę to dziwne, kurde, bo teraz mi wychodzi, że lepiej ogrzewać, niż nie ogrzewać, a sami przyznacie, że chyba nie o to chodzi w nieogrzewanym garażu. Niby jest ciepło na przenikanie, ale przy tym przenikaniu program wylicza temp na -2.4 stopni, więc w sumie ciepła tam nie ma, a jak grzeję już garaż, to wtedy nie dość, że mam cieplej, to jeszcze to taniej wychodzi... Rożnica miedzy -2,4 stopni a -18 (albo -20, nie wiem jaka podałeś wartość) jest jednak dość spora i powstała kosztem energii cieplnej od ścian oraz od sufitu a to sporo m2 które wychładzają Ci dom. Oczywiście jest jeszcze energia od gruntu (nie wiem, jaka tam izolacja). Inaczej: Przy nieogrzewanym garażu obciążenie nieznacznie spada, ale w czasie trzeba tej energii dostarczyć więcej. Na wykresie w funkcji czasu, obciążenie to tylko jeden punkt zapotrzebowania dla konkretnej temperatury na zewnątrz. Zaleca się odizolowanie garażu od budynku nawet dla tych 6 stopni, czyli w przypadku jakbyś miał go ogrzewać. Ale ja się nie znam, może Asolt się zlituje i coś napisze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 09.08.2014 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2014 Potrafię zrozumieć, że parametr "Projektowane obciążenie cieplne budynku" zwiększa się z 7600W na 8300W, bo jest większa powierzchnia do nagrzania i potrzeba mocniejszego urządzenia. Nie rozumiem jednak dlaczego "zapotrzebowanie na ciepło - ogrzewanie" maleje z 10600 kWh/rok na 9980 kWh/rok? Przecież muszę nagrzać więcej przestrzeni, więc powinno się zużyć więcej energii, prawda? Program ma jakis algorytm. Algorytm pisza ludzie i ludzie moga sie pomylic (a nawet w takich programach bardzo czesto sie myla). Bledy w oprogramowaniu sie (raczej) usuwa, bo dla mnie wyglada raczej na blad. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 09.08.2014 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2014 Przepraszam Was najmocniej, oczywiście pierwsze zdanie powinno brzmieć "W pierwszym wyniki policzone sa dla garażu ogrzewanego w bryle budynku (program podaje wtedy dla tegoż pomieszczenia 6 St C, a w drugim dla tego samego garażu ale nieogrzewanego -2,4 St C." Ja rozumiem straty na przenikanie itp, ale powierzchnię ogrzewaną zwiększam o 32m2, kubaturę o ok 70m3, a ogrzewanie domu spada mi o 600 kWh/rok, co jest dosyć znacznym wynikiem. Zastanawiam się, czy jakbym powiększył tą powierzchnię jeszcze o 2x to czy nadal tyle samo ciepła bym potrzebował do ogrzania tego budynku? Może jeszcze by spadło? Trochę to dziwne, kurde, bo teraz mi wychodzi, że lepiej ogrzewać, niż nie ogrzewać, a sami przyznacie, że chyba nie o to chodzi w nieogrzewanym garażu. Niby jest ciepło na przenikanie, ale przy tym przenikaniu program wylicza temp na -2.4 stopni, więc w sumie ciepła tam nie ma, a jak grzeję już garaż, to wtedy nie dość, że mam cieplej, to jeszcze to taniej wychodzi... Przeslij mi plik zródłowy, sprawdze wszystkie parametry, w ostatecznosci porozumiem sie z serwisem sankomu. Algorytm obliczeń jest przygotowany na podstawie norm, które jak wiadomo nie zawsze są spojne. Raczej wykluczam bład oprogramowania, wiele razy pisałam do serwisu gdyż znalazłem kilka błedów, które nie okazały sie błedami, a dziwne wyniki wynikały z norm. Prooblem z garazem zauwazylem juz dawno ale jak to zwykle jest brak czasu. Gdy sie cos dowiem przekaze na forum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 09.08.2014 22:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2014 Wersja 3D 5.0 Demo po ostatniej aktualizacji z 1.08 wali błędami i nic się nie daje policzyć Sankom się nie przykłada Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ifarrg 17.08.2014 21:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2014 Przeslij mi plik zródłowy, sprawdze wszystkie parametry, w ostatecznosci porozumiem sie z serwisem sankomu. Plik przesłany, czekamy na wyjaśnienie od fachowca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 19.08.2014 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2014 Wersja 3D 5.0 Demo po ostatniej aktualizacji z 1.08 wali błędami i nic się nie daje policzyć Sankom się nie przykłada dostałem odpowiedź mail'ową, że sprawa znana i prace w toku, zobaczymy.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ifarrg 26.08.2014 21:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2014 Ja tak bawiąc się Audytorem OZC i licząc styro na podłogi, wpisując rózne grubości zauważyłem nagły przeskok wartości kWh budynku. Tak oto rozkłada się zmiana kWh na dom obniżając grubość styro o 1 cm od 15 cm w dół:15 cm 1025914 cm 1032013 1038712 1187111 1193310 120049 12084 8 125697 126626 127735 140124 14677 3 14709 2 14741 Pogrubione wartości to nagłe skoki wartości kWh. Wiecie, dlaczego tak się dzieje? Bo przecież nie dlatego, że 1 cm akurat w tym przypadku daje takie różnice... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ifarrg 09.09.2014 11:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2014 Asolt, dostałeś może odpowiedź z sankomu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ifarrg 03.12.2014 13:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2014 No i nadal nic nie wiadomo... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts