Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Energooszczędny dom- filozofia budowy

Recommended Posts

Witam wszystkich,

to mój pierwszy post, lecz przeglądam to forum od dłuższego czasu (i wcale nie czuję się mądrzejszy). Noszę się z zamiarem budowy władnego domu, ma być energooszczędny, lecz niekoniecznie pasywny. Projekt który wybrałem (dom na planie prostokąta z dwuspadowym dachem i poddaszem użytkowym) przewiduje zużycie energii na poziomie 18kWh na m2 rocznie. Zastanawiam się czy nie warto zrezygnować z CO na rzecz grzejników elektrycznych w każdym pomieszczeniu, CWU również byłaby ogrzewana prądem (przepływowe ogrzewacze).

Zaoszczędziłbym na kotle, instalacji, rurach itp., a przecież przy tak małym zapotrzebowaniu to wyższe koszty ogrzewania prądem nie byłyby tak dotkliwe.

Zakładając że dom ma 150m2 * 18kWh *0,6zł wychodzi 1620zł za koszty ogrzewania rocznie. Dobrze liczę? Jeśli tak, to oszczędzone pieniądze mogę przeznaczyć na jeszcze lepszą izolację i płacić jeszcze mniej.

Nie chce mi się wierzyć, że to takie proste, więc bardzo proszę o weryfikację moich założeń i ewentualne sprowadzenie mnie na ziemię.

Pozdrawiam

Witam wszystkich,

to mój pierwszy post, lecz przeglądam to forum od dłuższego czasu (i wcale nie czuję się mądrzejszy). Noszę się z zamiarem budowy władnego domu, ma być energooszczędny, lecz niekoniecznie pasywny. Projekt który wybrałem (dom na planie prostokąta z dwuspadowym dachem i poddaszem użytkowym) przewiduje zużycie energii na poziomie 18kWh na m2 rocznie. Zastanawiam się czy nie warto zrezygnować z CO na rzecz grzejników elektrycznych w każdym pomieszczeniu, CWU również byłaby ogrzewana prądem (przepływowe ogrzewacze).

Zaoszczędziłbym na kotle, instalacji, rurach itp., a przecież przy tak małym zapotrzebowaniu to wyższe koszty ogrzewania prądem nie byłyby tak dotkliwe.

Zakładając że dom ma 150m2 * 18kWh *0,6zł wychodzi 1620zł za koszty ogrzewania rocznie. Dobrze liczę? Jeśli tak, to oszczędzone pieniądze mogę przeznaczyć na jeszcze lepszą izolację i płacić jeszcze mniej.

Nie chce mi się wierzyć, że to takie proste, więc bardzo proszę o weryfikację moich założeń i ewentualne sprowadzenie mnie na ziemię.

Pozdrawiam

Lepsza będzie podłogówka elektryczna. No i Można zejść do 1000zł z chłodzeniem . Powietrzna pompa ciepła do chłodzenia powietrza i dogrzewanie go zimą ( z 1kWh dają 4 zimą )

Dzięki za szybką odpowiedź.

Oczywiście może być ogrzewanie podłogowe. Niestety nie rozumiem o co chodzi z powietrzną pompą ciepła. Co to znaczy, że "z 1kWh dają 4 zimą"?

chodzi o to żebyś wybulił w sklepikobudce TB 30tyś zł na instalację i zaoszczędził 600zł rocznie zamiast kupić sobie grzejniki za 2000zl

czyli stara śpiewka, jak nie wiadomo o co chodzi to chodzi o pieniądze ;)

Dzięki za szybką odpowiedź.

Oczywiście może być ogrzewanie podłogowe. Niestety nie rozumiem o co chodzi z powietrzną pompą ciepła. Co to znaczy, że "z 1kWh dają 4 zimą"?

Chodzi o temperaturę latem. Klimatyzacja jest do chłodzenia. A że przy okazji jeszcze 3 do4 razy taniej ogrzewa powietrze, to nawet jak potrzeba tylko 1000kWh szkoda nie wykorzystac.

Panie Tomaszu, jaki jest koszt takiej instalacji? Pisze Pan o 1000zł, lecz na pierwszy rzut oka widać, że system z filmu jest raczej droższy.

Pozdrawiam

Przede wszystkim - wszystko można wykonać samemu .

Druga sprawa to jakość. Można wentylację i chłodzenie kupić (komplet z kanałami ) kupić po 6000-7000zł jak i po 10 000zł

Pompa ciepła do cwu - to kwestia od 2500 do 7000zł w zależności od pojemności i jakości

Ogrzewanie w podłodze z automatyką to 6000-9000zł na 150m2 - zależy od tego co leży na podłodze.

Czyli najtaniej chłodzenie i ogrzewanie powietrza, ogrzewanie podłogi, wentylacja z odzyskiem ciepłą i ogrzewanie ciepłej wody 20.500zł brytto 23% najdrożej 35000zł . na dom około 150m2

Pozdrawiam

A dlaczego nie pójdziesz w II taryfę. Wtedy 1kWh 0,4zł,a wtedy trochę ponad 1000zł na rok za ogrzewanie. Faktycznie proste tak jak i instalacja. I jeszcze komin ci odpada.

A dlaczego nie pójdziesz w II taryfę. Wtedy 1kWh 0,4zł,a wtedy trochę ponad 1000zł na rok za ogrzewanie. Faktycznie proste tak jak i instalacja. I jeszcze komin ci odpada.
Akumulacja to dyskomfort i straty większe niż zyski. Akumulacja ciepła w domu izolowanym to masakra.

Straty większe, owszem, ale dla ciebie. Tak mayek wyda kilka tysięcy na instalację i będzie rocznie "tracił" na opłatach 300-400zł rocznie lub wyda 30 000zł więcej aby ciebie uszczęśliwić i "zyskiwać" parę stówek rocznie.

A na czym ta masakra ma polegać? Że przy nagłym ociepleniu wzrośnie mu temperatura o 1 stopień? Mieć 21oC lub 22oC - faktycznie masakra - bez otwierania okien człowiek zejdzie z tego świata z powodu przegrzania. Ile dni w trakcie sezonu grzewczego będzie - 3 lub 4,a może 2?

Straty większe, owszem, ale dla ciebie. Tak mayek wyda kilka tysięcy na instalację i będzie rocznie "tracił" na opłatach 300-400zł rocznie lub wyda 30 000zł więcej aby ciebie uszczęśliwić i "zyskiwać" parę stówek rocznie.

A na czym ta masakra ma polegać? Że przy nagłym ociepleniu wzrośnie mu temperatura o 1 stopień? Mieć 21oC lub 22oC - faktycznie masakra - bez otwierania okien człowiek zejdzie z tego świata z powodu przegrzania. Ile dni w trakcie sezonu grzewczego będzie - 3 lub 4,a może 2?

Umrze szybko bez sterowania 0,1stC - to pewne i proste jak metr sznurka w kieszeni ;)

Nie wiem co jest złego w akumulacji. O ile dobrze rozumiem domy murowane mają większą zdolność akumulacji a szkieletowe mają mniejszą.

Chyba bliżej mi do idei domu z możliwością akumulacji. Taki dom jest chłodny latem "sam z siebie" i nie potrzeba żadnej klimatyzacji. To chyba oszczędność?

Jakie są przeciwwskazania do budowy domu energooszczędnego w technologii murowanej (silikat, ceramika, ew. BK)?

Nie wiem co jest złego w akumulacji. O ile dobrze rozumiem domy murowane mają większą zdolność akumulacji a szkieletowe mają mniejszą.

Chyba bliżej mi do idei domu z możliwością akumulacji. Taki dom jest chłodny latem "sam z siebie" i nie potrzeba żadnej klimatyzacji. To chyba oszczędność?

Jakie są przeciwwskazania do budowy domu energooszczędnego w technologii murowanej (silikat, ceramika, ew. BK)?

Mur jest do osłony nie izolacja. Co z wilgocią w styropianie? Dlaczego styropian ma zapobiegac nagrzaniu się muru, gdy wyjdzie zimą słońce? Dlaczego niepotrzebnie obciąża styropian w gruncie, On pod dużym obciążeniem z czasem traci właściwości. Akumulacja ma sens przy braku automatyki, gdy występuje znacząca nadprodukcja ciepła.

To jakie mam wyjście jeśli nie chcę szkieletowca? Wiem Panie Tomaszu z Pańskich innych postów, że jest Pan zwolennikiem ocieplania od wewnątrz i stosowania paroizolacji od wewnątrz. Czy takie rozwiązanie eliminuje technologie murowane?

Argumentu z nagrzewającym mur słońcem nie rozumiem- przecież izolacja w każdym przypadku nie pozwoli nagrzać się wnętrzu domu.

A może wybudować z BK i dać multipor od środka?

Pozdrawiam i dziękuję wszystkim odpowiadającum

To jakie mam wyjście jeśli nie chcę szkieletowca? Wiem Panie Tomaszu z Pańskich innych postów, że jest Pan zwolennikiem ocieplania od wewnątrz i stosowania paroizolacji od wewnątrz. Czy takie rozwiązanie eliminuje technologie murowane?

Argumentu z nagrzewającym mur słońcem nie rozumiem- przecież izolacja w każdym przypadku nie pozwoli nagrzać się wnętrzu domu.

A może wybudować z BK i dać multipor od środka?

Pozdrawiam i dziękuję wszystkim odpowiadającum

No nie zupełnie. Rozpatrzmy zimę - mur na zewnątrz nagrzewa się co znakomicie zmniejsza straty przez multipor. Ciepło zakumulowane w murze, zmniejsza te straty jeszcze przez jakiś czas po zajściu słońca. Gdy odwrócimy sytuację, nagrzania i zakumulowania ciepła nie będzie.

Lato... Nie ma nas w domu cały dzień, wieczorem, przy izolacji od wewnątrz, szybko obniżamy temperaturę, Przy izolacji od zewnątrz, proces ten jest utrudniony.

http://www.inzynierbudownictwa.pl/technika,materialy_i_technologie,artykul,izolacje_termiczne_wykonywane_na_wewnetrznej_stronie_scian_oslonowych,7562