Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Energooszczędny dom- filozofia budowy

Recommended Posts

A dlaczego multipor a nie styropian

W sumie nie wiem. Chyba podoba mi się "jednolitość" materiałów na ścianie. Taka ściana jakby 1W ale 2W. A czy styropian od środka ma jakąś zaletę względem styropianu od zewnątrz? Co z miejscami gdzie ściany działowe czy strop stykają się ze ścianą zewnętrzną? Czy nie robią się tam mostki?

W sumie nie wiem. Chyba podoba mi się "jednolitość" materiałów na ścianie. Taka ściana jakby 1W ale 2W. A czy styropian od środka ma jakąś zaletę względem styropianu od zewnątrz? Co z miejscami gdzie ściany działowe czy strop stykają się ze ścianą zewnętrzną? Czy nie robią się tam mostki?

Zaletą styropianu jest cena. Wadą, że trzeba stelaż, gk , że jest łatwo palny. ytong.jpg W telażu to już lepsza jest niepalna wełna.ytong 1.jpg

No nie zupełnie. Rozpatrzmy zimę - mur na zewnątrz nagrzewa się co znakomicie zmniejsza straty przez multipor. Ciepło zakumulowane w murze, zmniejsza te straty jeszcze przez jakiś czas po zajściu słońca. Gdy odwrócimy sytuację, nagrzania i zakumulowania ciepła nie będzie.

Lato... Nie ma nas w domu cały dzień, wieczorem, przy izolacji od wewnątrz, szybko obniżamy temperaturę, Przy izolacji od zewnątrz, proces ten jest utrudniony.

http://www.inzynierbudownictwa.pl/technika,materialy_i_technologie,artykul,izolacje_termiczne_wykonywane_na_wewnetrznej_stronie_scian_oslonowych,7562

I co z tego artykułu wynika? Że ocieplając od wewnątrz prosimy się o kłopoty? Że stosuje się w obiektach zabytkowych jak nie ma sposobu od zewnątrz? To wszystko od wielu lat wiadomo.

A ty wady przekuwasz w zalety?

O ile w zimą(cały okres i ze wszystkich stron świata) średnia temperatura nieogrzewanego muru jest wyższa od temperatury otoczenia? O 0,1oC? I to są te zyski które łapiesz?

A latem po miesiącu upałów twoja ściana (pd lub zach) będzie mieć ok. 35-40oC, a warstwa styropianu w magiczny sposób ochłodzi to pomieszczenie.No, ale wiadomo twoje instalacje klimatyzacji kanałowej za xx tysięcy zł rozwiążą ten problem ( w końcu ten problem po to generujesz)

Bzudrzysz człowieku aż miło.

Szanowny Panie - nie chodzi z zabytki tylko o brak izolacji pod ławą w starszych domach.

Dopiero w 1990 roku do PN wprowadzono izolację - PN 13370 (skan )WP_20140531_001.jpg I może Pan sobie izolować od zewnątrz. (przypomnę że izolacja to termos - czyli ciągłość izolacji, wynika to z definicji współczynnika przewodzenia ciepłą) Jeżeli teraz dom jest starszy i nie ma izolacji od wewnątrz fundamentu i pod ławą, to po co przyklejać izolację od zewnątrz?

to nie jest izolacja.jpg

Wtedy nie prosimy się o kłopoty a je mamy.

- Ciepło dalej jest odprowadzane do gruntu

- styropian chłonie wodę z kondensacji dyfuzji pary

- Styropian zatrzymuje wilgoć w ścianie

- styropian odcina od zysków słonecznych

- ponieważ nie jest to izolacja to dom dalej nie jest izolowany - czyli zużywa nawet ponad 30kWh/m2 .

Tak marnować materiału izolacyjnego nie można.

Klimatyzacja jest w cenie gwc i wyparła je, jak bardziej skuteczna i oszczędniejsza.

A skumulowanie ciepłą przez ściany latem nie ma sensu.

Edytowane przez Tomasz Brzęczkowski

Dopiero w 1990 roku do PN wprowadzono izolację - PN 13370 (skan )[ATTACH=CONFIG]273963[/ATTACH]

A skumulowanie ciepłą przez ściany latem nie ma sensu.

Pierwszy raz widzę takie oznaczenie normy z 1990 roku. Ale skoro masz tą normę zeskanowano to pokaż ją w całości.

A drugie zdanie - widzisz, sam sobie odpowiedziałeś na swoje pomysły.

Czytając twoje pomysły jestem szczęśliwy że nasza armia nie doczekała się tak "wybitnego" inżyniera.

Patrząc na twoje dokonania już widzę jak by wyglądał taki transporter opancerzony

Zamiast:http://dpm-soldier.pl/pojazdy/images/mastiff.jpg

kratownica zewnętrzna byłaby w środku, a żołnierze siedzieliby na krzesełkach przymocowanych do pancerza od zewnątrz. Niezaprzeczalną zaletą tego rozwiązania byłoby:

szybka możliwość zajęcia i opuszczenia siedzenia

lepsza widoczność

lepszy komfort klimatyczny ( ten miły wiaterek na twarzy)

mniejsze uszkodzenia żołnierzy podczas trafienia pociskiem kumulacyjnym

itd,itd

To może i lepiej że szkodzisz tylko niektórym ludziom przy remontach ( bo z twoich "prezentacji" wynika że od 25 lat jeszcze nie znalazłeś chętnego na budowę domu twojego pomysłu, a i sam jakoś nie zbudowałeś sobie niczego)

To nie moje domy a instalacje . Domy izolowane buduje się od dawna przekroj.jpg

Czy ten z zeszłego wieku, który opisuję w http://www.ogrzewnictwo.pl/artykuly/ile-kosztuje-oszczedzanie-energii

A PN .. jak Pan nie ma to mogę wysłać - Pan poda maila [email protected] To norma o stratach do gruntu.

A to dla porównania z szwedzkiej normyfundament PN13370.jpg

Edytowane przez Tomasz Brzęczkowski

Hmm.... w artykule, który pan podał mowa jest o domach zabytkowych gdzie nie ociepla się od zewnątrz by nie zniszczyć elewacji.

Z drugiej strony na wielu zagranicznych stronach widziałem rozwiązanie z ociepleniem od wewnątrz (nie zawsze ale dość często).

Co do fundamentów to raczej jestem skazany na płytę fundamentową i zamierzam ją całą ocieplić od spodu i boków oczywiście i potrzeby izolacji fundamentów nie neguję.

Hmm.... w artykule, który pan podał mowa jest o domach zabytkowych gdzie nie ociepla się od zewnątrz by nie zniszczyć elewacji.

Z drugiej strony na wielu zagranicznych stronach widziałem rozwiązanie z ociepleniem od wewnątrz (nie zawsze ale dość często).

Co do fundamentów to raczej jestem skazany na płytę fundamentową i zamierzam ją całą ocieplić od spodu i boków oczywiście i potrzeby izolacji fundamentów nie neguję.

Też jestem za płytą, ale... Skoro Pan ogląda jak budują za granicą ( w przeciwieństwie do większości tu piszących) to też łatwo Pan sprawdzi, że na płycie fundamentowej nie stawia się ciężkich konstrukcji. XPS i EPS pod długotrwałym obciążeniem tracą swoje właściwości - zwłaszcza XPS.

Ci co nie zajmują się domami izolowanymi tak jak ja ( 25 lat) to jeszcze o utracie właściwości przez EPS i XPS pod długotrwałym obciążeniem i wpływem wilgoci nie wiedzą. Opierają się na danych z katalogu, czyli "tygodniowych" badaniach.

Dodam, że niedługo ( mam nadzieję ) pojawi się rozwiązanie tego problemu . Pracuje się nad tym.

Izolacja byłaby z periporu. Czy ten materiał tez traci swoje właściwości?

Ewentualnie izolację dam pod wylewkę i bloczki izomur plus na pierwszą warstwę

Trudno mi powiedzieć, nazwy handlowe się zmieniają, nie wiem czym się to różni od XPS BASF... na oko to to samo.

http://www.sundolitt.no/upload_images/80BFB382A3BD43B1BCC31493D25FCC27.pdf

Jak Pan widzi 0.07 W/m2 od gruntu..

http://geosyntheticsmagazine.com/articles/0209_pan5_test.html

Duże znaczenie ma ile ton na takiej poduszce powietrznej stoi!

Też jestem za płytą, ale... Skoro Pan ogląda jak budują za granicą ( w przeciwieństwie do większości tu piszących) to też łatwo Pan sprawdzi, że na płycie fundamentowej nie stawia się ciężkich konstrukcji. XPS i EPS pod długotrwałym obciążeniem tracą swoje właściwości - zwłaszcza XPS.

Ci co nie zajmują się domami izolowanymi tak jak ja ( 25 lat) to jeszcze o utracie właściwości przez EPS i XPS pod długotrwałym obciążeniem i wpływem wilgoci nie wiedzą. Opierają się na danych z katalogu, czyli "tygodniowych" badaniach.

Dodam, że niedługo ( mam nadzieję ) pojawi się rozwiązanie tego problemu . Pracuje się nad tym.

Widziałem kiedyś suszarnię wykonaną z bloków styropianowych 3000 x 1000 x 300. Całość posadowiona na lekkiej konstrukcji stalowej ,psiknięte cienką warstwą PUR a na tym natryskowo,siwa farba do PUR . Powiem że szczelne i ciepłe to było doskonale, nawet w największe mrozy.

W przypadku domu,też styropianowiec by zadziałał,bo niby czemu nie. Jest tylko jeden problem . Ludzka mentalność.

Przekonanych do szkieleciora jest jakiś promil inwestorów. Przekonać do styropianowca ? Obawiam się,że to jeszcze trudniejsze.

Widziałem kiedyś suszarnię wykonaną z bloków styropianowych 3000 x 1000 x 300. Całość posadowiona na lekkiej konstrukcji stalowej ,psiknięte cienką warstwą PUR a na tym natryskowo,siwa farba do PUR . Powiem że szczelne i ciepłe to było doskonale, nawet w największe mrozy.

W przypadku domu,też styropianowiec by zadziałał,bo niby czemu nie. Jest tylko jeden problem . Ludzka mentalność.

Przekonanych do szkieleciora jest jakiś promil inwestorów. Przekonać do styropianowca ? Obawiam się,że to jeszcze trudniejsze.

Zdaję sobie sprawę, że solidność jest na końcu. Buduje się z betonu komórkowego itp badziewiem .

Poza tym, jeżeli ktoś ma kasę to sobie obuduje dom porządną cegłą. http://www.sundolitt.no/upload_images/80BFB382A3BD43B1BCC31493D25FCC27.pdf str 3

TB, z rok temu rozpływałeś się nad tym co dzieje się ze styropianem po paru latach trzymania w ziemi.Twierdziłeś że woda lała się wręcz z niego.Podawałeś ile to kilogramów ważył kawałek styropianu. Teraz opowiadasz androny że nie przyjmuje wody,a xps jest tym co pije wodę. Te "niezależne testy" to robił jakiś tamtejszy Pospieszalski,Kurski czy Brzęczkowski?

Zdecyduj się wreszcie na swoje "prawdy objawione" - bo ciągłe zmiany zdania ci nie służą.

TB, z rok temu rozpływałeś się nad tym co dzieje się ze styropianem po paru latach trzymania w ziemi.Twierdziłeś że woda lała się wręcz z niego.Podawałeś ile to kilogramów ważył kawałek styropianu. Teraz opowiadasz androny że nie przyjmuje wody,a xps jest tym co pije wodę. Te "niezależne testy" to robił jakiś tamtejszy Pospieszalski,Kurski czy Brzęczkowski?

Zdecyduj się wreszcie na swoje "prawdy objawione" - bo ciągłe zmiany zdania ci nie służą.

Pan mnie z kimś myli.
Teraz opowiadasz androny że nie przyjmuje wody

Gdzie tak napisałem?