Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wysokość bramy garażowej

Recommended Posts

Mam mały dylemat.

W projekcie garażu mam bramę 5m na 2,4m. Zastanawia mnie ta wysokość może 2,1m wystarczy w zupełności a i jakiś gorsz zostanie w kieszeni?

Liczę na Wasze podpowiedzi :)

wiem ze standard to 500x225, ja taka zamowilem, z normstala z napedem i fotokomorkami zaplacilem 6tys plus 700 montaz. sasze ze 2,1m bedzie za niska, jezeli w ogole taka wystepuje.

Mam mały dylemat.

W projekcie garażu mam bramę 5m na 2,4m. Zastanawia mnie ta wysokość może 2,1m wystarczy w zupełności a i jakiś gorsz zostanie w kieszeni?

Liczę na Wasze podpowiedzi :)

Jeśli Ci pasuje, a zachowanie proporcji nie będzie zbytnio "źle" wyglądało w domu już wykończonym - to czemu nie?

Jeśli jesteś na tym etapie że nie ma jeszcze otworu, to ja bym się specjalnie nie zastanawiał i wybrał to, co pasuje cenowo. Tzn. mając osobówkę czy też vana, bo w 240 miałby pokusę wjeżdżać już busem...

Inna sprawa - duża przestrzeń nad wjazdem też nie jest taka dobra, bo bramę trzeba będzie może montować na przedłużkach lub zastosować podwyższone prowadzenia. Co by nie mówić - na wszystko można szukać plusów i minusów a forum raczej nie jest dobrym doradzcą, bo nie widać tu całości projektowanego garażu. Możesz sobie poprawić wjazd, ale poważnie zepsuć środek (np. prowadnice mogą wchodzić Ci w światło okien czy też drzwi przejściowych do domu).