Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

legary, deski, co z podłogą w starej kamienicy - OSB, czy lekka wylewka?

Recommended Posts

Witajcie!

Zastanawiam się*i nie wiem co wybrać.

W mieszkaniu mam obecnie deski, które są przybite do legarów. Pomiędzy legarami jest jakiś pył, gruz, szyszki.. ;)

I teraz widzę 2 opcje:

1) Deski trzymają się*dość mocno, są równe, nie skrzypią, nie kołyszą się - dlatego kusi mnie przybicie do nich płyt osb, a na płyty dać w jednym miejscu płytki, w innym panele.

2) Z drugiej strony - słyszałem i czytałem, że mogę zdjąć deski i wyjąć*gruz (legary rozumiem zostawiam), położyć*warstwę*steropianu, na to dać wylewkę styrobeton, a na to 3cm jastrych.

Pomożecie z wyrobem? :D

Zastanawiam się:

1. Ile cm wylewki styrobetonu, czy w efekcie będę miał podłogę na tej samej wysokości, trochę niższą? Jak policzyć to, np 3 cm od legarów, czyli ~= taka sama wysokość jak obecna desek?

2. Jakie są zalety 2 opcji? lepsza izolacja akustyczna, oraz ocieplenie (ogrzewać będę kotłem gazowym)?

3. Jeśli zdecydowałbym się*na 2 opcję*to czy powinienem zatrudniać*kierownika budowy? Facet od wylewek wydawał się*rozbawiony jak zapytałem czy ma ubezpieczenie i czy nic się*nie stanie. Na zdrowy rozsądek pewnie styrobeton waży mniej więcej tyle co ten gruz pomiędzy legarami i deski, ale czy na pewno?;)

Witam. Skoro deski są stabilne i nie skrzypią to można do nich przybić płyty osb lub mfp - to powinno poprawić parametry takiej podłogi. Najlepiej położyć na niej dodatkową warstwę łączonych na pióro – wpust płyt, które układamy prostopadle do kierunku desek podłogowych i przykręcamy wzdłuż dłuższych krawędzi. Tu znajdziesz rysunki i dokładniejszą instrukcję: Na starej podłodze z desek

Pozdrawiam.