frytek1986 06.08.2014 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2014 Witam, pytanie pewnie dla wieli z was laickie - tym bardziej pewnie nie będzie problemu z odpowiedzią. Czy mieszkanie własnościowe może być uznawane jako wkład własny? Załóżmy hipotetyczną sytuację gdzie chcę zaciągnąć kredyt na 350tys zł. Mój wkład własny to 150tys które mam w formie mieszkania. Czy możliwie jest otrzymanie od banku tych pozostałych 200 000 bez sprzedawania mieszkania? Jakby np. udało się dom wybudować jednak za 200 a nie za 350tys wtedy mieszkania nie musiałbym sprzedawać? Nie oceniajmy już samego faktu czy się da czy nie, ale czy jest taka możliwość finansowa. Innymi słowy czy wkład własny może być ostatnia transzą kredytu? Np. na wykończeniówkę. I wtedy bym zdecdyował czy sprzedaję mieszkanie i robię wykończeniówkę czy np. nie robię nic i mam mieszkanie i niewykońcozny do końca dom. Może są jakieś inne sposoby jeszcze aby nie sprzedawać (możliwie długo bądź wcale) mieszkania które jest jedynym kapitałem jaki się posiada, a chce się zaciągnąć kredyt np. na budowę domu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
turalyon 06.08.2014 11:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2014 No niestety nie ma tak dobrze. U mnie potraktowali mieszkanie na tej zasadzie że jak miałem dom wyceniany przez nich na 350 tys, to wziołem kredyt na 200 tys, a pozostałe 150tys wezme ze sprzedaży mieszkania. Bo musisz mieć jakby całą kwote na budowe domu dostępną. Nie dostaniesz np kredytu w wysokosci 200tys na dom warty 300tys jesli nie masz pozostałej kwoty w gotówce lub nieruchomości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
frytek1986 06.08.2014 12:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2014 Nie dostaniesz np kredytu w wysokosci 200tys na dom warty 300tys jesli nie masz pozostałej kwoty w gotówce lub nieruchomości Ale ja mam w nieruchomości. Tylko chciałbym, żeby tak właśnie zostało. Tzn nie chciałbym sprzedawać tego mieszkania teraz tylko pod koniec ew. budowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Łukasz Zalewski 06.08.2014 22:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2014 Jeśli zamkniesz się w odpowiedniej kwocie, to da się to zrobić. Musisz jednak szukać banku, który zgadza się na finansowanie naprzemienne, a więc pozwoli Ci swój wkład własny uruchomić pod koniec inwestycji. Problemem może być to, że bank swoimi środkami zawsze będzie musiał zamknąć inwestycję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
frytek1986 07.08.2014 14:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2014 A jak to jest z zamykaniem inwestycji właśnie? Czy można zamknąć inwestycję w stanie np. SSZ czy nie ma szans? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Łukasz Zalewski 07.08.2014 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2014 Budynek musi zostać oddany do użytkowania. Na zaakceptowanie SSZ nie ma najmniejszych szans. W części banków będzie możliwe zaakceptowanie częściowe wykończenie, część będzie wymagała wykończenia całkowitego. Generalnie polecałbym wnioskować o kredyt w pełnej kwocie. Pozwoli Wam to spokojnie spać i budować Jeśli nie będzie to konieczne, to po prostu nie uruchomicie zbędnej kwoty kredytu. Oczywiście może się to wiązać z pewnymi dodatkowymi kosztami, np. prowizja za udzielenie kredytu lub jakieś ubezpieczenie, ale uwierz mi, że spokój duszy jest często ważniejszy niż np. 1000zł przy inwestycji opiewającej na 300tys. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
frytek1986 08.08.2014 19:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2014 A na jakiej podstawie jest takie wykończenie całkowite sprawdzane? Jest jakaś lista czy jak? Łazienka jest skończona jak ma kibel.. czy musi mieć też prysznic? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Łukasz Zalewski 08.08.2014 22:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2014 Wraz z wnioskiem o kredyt składać będziesz kosztorys prac. Rozliczane będzie właśnie wykonanie kosztorysu. Odbywa się to w zależności od banku poprzez inspekcję, przedstawienie zdjęć. 2 banki wymagają częściowego wykazania się fakturami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts