uziel23 06.08.2014 11:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2014 (edytowane) Witam!Mam pytanie odnośnie kabla ziemnego z domu do garażu, tzn na jakiej głębokości go położyć? Kabel będzie krzyżował się z kablem światłowodowym - czy tak można? (kabel ziemny chciałem puścić niżej niż kabel światłowodowy który jest n a gł 40cm) odległość od domu do garażu 12m, przyznana moc 10kw. Wchodzi w grę kabel 5 żyłowy.Czy wystarczy kabel 5 x 6mm?czy dawać do niego jakiś peszel? Edytowane 6 Sierpnia 2014 przez uziel23 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasprzyk 06.08.2014 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2014 YKY 5x6mm wystarczy, głębokość min 60cm, bez żadnego peszla i innej dopasowanej rury osłonowej - ewentualnie rurę PCV 100 jako przepust do którego w przyszłości będzie możliwość dostępu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzcel 06.08.2014 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2014 (edytowane) Mam dziś nastrój do dyskusji, więc sobie podyskutuję. Troszkę nawet niemerytorycznie. YKY 5x6mm wystarczy, . Tak 5x6 będzie dobrze raczej(strzelam statystycznie), bo mówimy o 12 metrach przewodu. Ale 5x2,5 też raczej wystarczy, a może 3x2,5 wystarczy jeżeli nie potrzeba trzech faz w garażu. A dlaczego akurat 5x6 a nie 5x4 albo 5x10? Potrafisz uzasadnić to 5x6? głębokość min 60cm. Ja proponuję poniżej strefy przemarzania, albo min 15 cm żeby areator nie potargał kabla (jeżeli jest pod trawnikiem). bez żadnego peszla i innej dopasowanej rury osłonowej - ewentualnie rurę PCV Na czym polega wyższość rury PCV nad rurą osłonową? rurę PCV 100 jako przepust do którego w przyszłości będzie możliwość dostępu. Rura PCV to bardzo ogólne pojęcie. I jak poprzednio, zapytam z czystej upierdliwości dlaczego 100 a nie 50 albo 160? Edytowane 6 Sierpnia 2014 przez krzcel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzcel 06.08.2014 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2014 (edytowane) Uziel23, co będziesz miał w tym garażu: światło, gniazdko pod karcher/odkurzacz, spawarkę/szlifierkę/trajzegę? Co będzie na trasie kabla na powierzchni: trawnik, podjazd? Edytowane 6 Sierpnia 2014 przez krzcel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasprzyk 07.08.2014 07:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2014 (edytowane) Mam dziś nastrój do dyskusji, więc sobie podyskutuję. Troszkę nawet niemerytorycznie. Tak 5x6 będzie dobrze raczej(strzelam statystycznie), bo mówimy o 12 metrach przewodu. Ale 5x2,5 też raczej wystarczy, a może 3x2,5 wystarczy jeżeli nie potrzeba trzech faz w garażu. A dlaczego akurat 5x6 a nie 5x4 albo 5x10? Potrafisz uzasadnić to 5x6? Moja odpowiedź była na pytanie: Czy wystarczy kabel 5 x 6mm? - odpowiedziałem, że wystarczy, a nie że musi taki być Cieszy fakt, że autor wątku nie zaczyna od propozycji 3x1,5mm, być może rzucił świadomie taką propozycję - dzisiaj pisze o mocy 10kW - przy okazji, energetyka daje taki przydział mocy dla przyłącza jednofazowego które zaproponowałeś ? - nie wróci rozczarowany na forum za kilka lat, bo teraz ma zbyt mały przekrój kabla przy wstawionych nowych urządzeniach. Ja proponuję poniżej strefy przemarzania, albo min 15 cm żeby areator nie potargał kabla (jeżeli jest pod trawnikiem). Także jestem ciekaw uzasadnienia takiej propozycji Na czym polega wyższość rury PCV nad rurą osłonową? To zależy jaka rura osłonowa - ale nie o tym mowa - pominąłeś mój zapis: "dopasowanej" - ale o to już chyba nie musisz pytać. Rura PCV to bardzo ogólne pojęcie. I jak poprzednio, zapytam z czystej upierdliwości dlaczego 100 a nie 50 albo 160? Adekwatnie do kabla YKY 5x6mm - wolałbyś wymieniać go z rury 100ki- czy 50-tki ? Ja wybieram to pierwsze, po drugie taki przepust można wykorzystać także do innych mediów i głównie z tego powodu zaproponowałem 100kę. Pzdr Edytowane 7 Sierpnia 2014 przez kasprzyk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasprzyk 07.08.2014 07:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2014 Uziel23, co będziesz miał w tym garażu: światło, gniazdko pod karcher/odkurzacz, spawarkę/szlifierkę/trajzegę? Co będzie na trasie kabla na powierzchni: trawnik, podjazd? Autor wątku napisał jaką będzie miał moc przyłączeniową - kolega teraz chce mu dobrać odbiorniki w garażu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzcel 07.08.2014 07:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2014 (edytowane) Nawet przez myśl mi nie przeszło, że te 10kW to moc przyłączeniowa garażu, ale są rzeczy na niebie i ziemi o których się nie śniło filozofom.Ale to niech uziel nazywa rzeczy po imieniu, czyli kabel do warsztatu zlokalizowanego w garażu. Zakopanie kabla na głębokości poniżej strefy przemarzania, ma taki cel, że kabel nie starzeje się od zmian temperatur otoczenia. W Polsce jest to 80-110 cm zależy od regionu i źródła danych, różnie podają. Ja mam kabel "garażowy" wsadzony w naciętą nożem darń na trawniku, upchany w tej szczelinie butem, bo mi się kopać nie chciało. Ale to mój kabel, na mojej posesji, za moje pieniądze, na terenie ogrodzonym. Obcemu bym tak nie zrobił,.Średnica kabla YKY 5x6 to okolice 17mm. Setkę można dać, bo kto bogatemu zabroni. Ale jeżeli potrzebna będzie rura o podwyższonej wytrzymałości to nawet na 12m da się odczuć w portfelu różnicę cen pomiędzy 50 a 100. Edytowane 7 Sierpnia 2014 przez krzcel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasprzyk 07.08.2014 08:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2014 Nawet przez myśl mi nie przeszło, że te 10kW to moc przyłączeniowa garażu, ale są rzeczy na niebie i ziemi o których się nie śniło filozofom. Bo tak często wyglądają zapytania forumowiczów, ja także nie wiem co do końca autor ma na myśli (10kW dla domu, czy garażu) dlatego wolę dmuchać na zimne a szczegóły wyjdą później pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamil929 09.08.2014 16:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2014 Witam! Mam pytanie odnośnie kabla ziemnego z domu do garażu, tzn na jakiej głębokości go położyć? Kabel będzie krzyżował się z kablem światłowodowym - czy tak można? (kabel ziemny chciałem puścić niżej niż kabel światłowodowy który jest n a gł 40cm) odległość od domu do garażu 12m, przyznana moc 10kw. Wchodzi w grę kabel 5 żyłowy. Czy wystarczy kabel 5 x 6mm? czy dawać do niego jakiś peszel? YAKY4x16,nic lepszego tu nie ma. Kabel 5x"co kolwiek" jest bez sensu. Przemyśl do tego garażu dodatkowy kabel t.j. żelowaną skrętkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dominik01 09.08.2014 17:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2014 YAKY4x16,nic lepszego tu nie ma. Kabel 5x"co kolwiek" jest bez sensu. Przemyśl do tego garażu dodatkowy kabel t.j. żelowaną skrętkę Skąd wiesz jaki jest układ sieci że proponujesz kabel 4-żyłowy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 09.08.2014 18:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2014 A na pytanie pracownika Tauronu 4 czy 5-żyłowy, ten odpowiedział 4 , aaa...yyy, 5. Na pytanie dlaczego? Odpowiedź - a jak jedna faza przepali się? Przy różnicy 2zl/mb machnąłem ręką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamil929 10.08.2014 07:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2014 Skąd wiesz jaki jest układ sieci że proponujesz kabel 4-żyłowy? A kiedy nie mógłbym go zaproponować ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamil929 10.08.2014 07:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2014 A na pytanie pracownika Tauronu 4 czy 5-żyłowy, ten odpowiedział 4 , aaa...yyy, 5. Na pytanie dlaczego? Odpowiedź - a jak jedna faza przepali się? Przy różnicy 2zl/mb machnąłem ręką. Nie 2 zł ale 3+. Nie 12 metrów ale około 12m + 2*3m = 18m. minimum. 18*3 = 54 zł. W tej cenie zmieści się spokojnie żelowana skrętka. Znika również na zawsze sprawa amperażu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dominik01 10.08.2014 10:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2014 A kiedy nie mógłbym go zaproponować ? Wtedy kiedy układ sieci na to nie pozwala. Bo co jeśli układ sieci w tym przypadku to TN-C-S? Musi być przewód PE. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamil929 10.08.2014 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2014 Wtedy kiedy układ sieci na to nie pozwala. Bo co jeśli układ sieci w tym przypadku to TN-C-S? Musi być przewód PE. Wtedy od złącza do którego idzie TN-C również 4-żyłowym WLZtem doprowadzasz TN-C do domu. W rozdzielnicy głównej dokonujesz podziału PEN i obwody odbiorcze są w TN-C-S. Tylko w TN-S WLZ powinien być 5-żyłowy. W tym garażu również powinna być mała rozdzielnica. Po wyłączeniu danego wyłącznika lepiej go podnieść bez spaceru do domu. A skoro tak to można dokonać kolejnego podziału PEN i mieć w garażu TN-C-S. Przy TT sprawa wygląda podobnie ale bez podziału. Wykonuje się lokalne uziemienia i stamtąd uzyskuje PE. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dominik01 11.08.2014 15:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2014 Kolejny rozdział PEN? A co jeśli autor tematu podział PEN ma w złączu ? Też zaproponujesz kabel 4-żyłowy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamil929 11.08.2014 18:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2014 Kolejny rozdział PEN? A co jeśli autor tematu podział PEN ma w złączu ? Też zaproponujesz kabel 4-żyłowy? Podział PEN w złączu nie ma żadnego uzasadnienia, dodatkowo podnosi łączny koszt. Ale jak już jest .... To zakrawa na partyzantkę i odradzam jakich kolwiek modyfikacji tego typu ale technicznie można zrobić PEN puszczony w dwóch przewodach. Można też nie użyć żyły żółto-zielonej i wtedy niebieska nadal jest PENem Faktycznie dalej lepiej posługiwać się instalacją 5/3 żyłową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzcel 12.08.2014 06:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2014 Można też nie użyć żyły żółto-zielonej i wtedy niebieska nadal jest PENem . A co zrobić z tą żółto-zieloną? Wpinać gdzieś, czy zostawić luzem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dominik01 12.08.2014 11:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2014 Podział PEN w złączu nie ma żadnego uzasadnienia, dodatkowo podnosi łączny koszt. Ale jak już jest .... To zakrawa na partyzantkę i odradzam jakich kolwiek modyfikacji tego typu ale technicznie można zrobić PEN puszczony w dwóch przewodach. Można też nie użyć żyły żółto-zielonej i wtedy niebieska nadal jest PENem Faktycznie dalej lepiej posługiwać się instalacją 5/3 żyłową. Sorry ale ja nie bardzo rozumiem o co koledze chodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzcel 12.08.2014 12:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2014 (edytowane) Sorry ale ja nie bardzo rozumiem o co koledze chodzi. No co tu nie rozumiesz? Ten post to pikuś, po głębszym zastanowieniu da się skumać co poeta miał na myśli. Przeczytaj to, tego to dopiero nie da się zrozumieć : Wtedy od złącza do którego idzie TN-C również 4-żyłowym WLZtem doprowadzasz TN-C do domu. W rozdzielnicy głównej dokonujesz podziału PEN i obwody odbiorcze są w TN-C-S. Tylko w TN-S WLZ powinien być 5-żyłowy. W tym garażu również powinna być mała rozdzielnica. Po wyłączeniu danego wyłącznika lepiej go podnieść bez spaceru do domu. A skoro tak to można dokonać kolejnego podziału PEN i mieć w garażu TN-C-S. Przy TT sprawa wygląda podobnie ale bez podziału. Wykonuje się lokalne uziemienia i stamtąd uzyskuje PE. Edytowane 12 Sierpnia 2014 przez krzcel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts