Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kto robił szalunek na wieniec z OSB i czy da się odzyskać płytę? Czym to smarować...

Recommended Posts

Pytanie moje związane jest z tym, że kilka razy w Waszych dziennikach pojawiał się wieniec szalowany OSB, ale jak potrzeba, to oczywiście nie mogę znaleźć tej informacji.

Mam zamówione płyty OSB na szalunki do wieńca, mam nadzieję odzyskać choćby część z nich na podłogę nieużytkowego poddasza (stryszku), tylko nie wiem, czy trzeba je czymś przesmarować od środka, żeby łatwiej odchodziły od związanego betonu? Proszę o podpowiedź, szaluję w piątek.

Jak czymś przesmarujesz to tynkarz może Cię potem zabić a odpadów i tak będziesz miał ze 30%. Jak nie przesmarujesz to będziesz miał odpadów z 60% jak nie więcej. Pamiętaj że i tak płyty nasiąkną i częściowo popuchną. Możesz spróbować okleić płyty folią.

Jeżeli chodzi o wieniec stropowy, to tynkarz nie bardzo ma za co ciebie zabijać. Nie mnie jednak, płyta OSB ma strukturę taką jaką ma i jej fragmenty miejscami pozostaną w licu elementu betonowego. Płyta OSB od samego betonu nie spuchnie aż tak szybko, natomiast spuchną jej górne krawędzie raz od ewentualnej deszczówki, dwa od wody użytej do pielęgnacji betonu, a trzy od samej wody zarobowej. Jeżeli BOCZNY wieniec ściągniesz dosyć szybko (np. na drugi/trzeci dzień zweryfikuj twardość betonu) to OSB nie zdąży spuchnąć lub zrób wyższy szalunek, żeby krawędzie nie miały kontaktu z wodą.

Do przesmarowania szalunków są płyny antyadhezyjne do kupienia w hurtowni i tańsze rozwiązanie zwykły ON do kupienia na stacji benzynowej, zmniejszy to efekt pozostawionych wiórów w betonie, ale go nie rozwiąże do końca. Natomiast nie ma możliwości żebyś w licu betonu została jakaś straszliwa ilość odpadów drewnianych. Owinięcie OSB folią stretch faktycznie załatwi problem.

Jeżeli masz jeszcze możliwość zastanów się nad betonowymi kształtkami wieńcowymi.

Jeżeli chodzi o szybki demontaż szalunków, to można to zrobić tylko dla tych części które utrzymują kszatłt elementu żelbetonowego, a nie dla tych które go faktycznie podtrzymują (nawet pośrednio!), tzn. możesz rozebrać niewysoki bok elementu, ale pod żadnym pozorem nie deskę spodnią i stempel ją podtrzymujący w miejscu gdzie wieniec jednocześnie tworzy nadproże. Najlepiej zapytaj o zgodę twojego kierownika budowy.

http://www.mzprojekty.pl

Dzięki za rady.

Podciąg już zalany. boki szalunku zostaną zdjęte po 3 dniach, ale dół ze stemplami postoi 28dni. Zależy mi bardzo, żeby się nie opuścił, musi związać w 100%

Już wiem, że szalunki są tylko częściowo do odzyskania, gdybym to doczytała, wypożyczyłabym szalunki metalowe, wyszłoby taniej. No cóż, człowiek uczy się całe życie i głupi umiera :)

Dzięki za rady.

Podciąg już zalany. boki szalunku zostaną zdjęte po 3 dniach, ale dół ze stemplami postoi 28dni. Zależy mi bardzo, żeby się nie opuścił, musi związać w 100%

Już wiem, że szalunki są tylko częściowo do odzyskania, gdybym to doczytała, wypożyczyłabym szalunki metalowe, wyszłoby taniej. No cóż, człowiek uczy się całe życie i głupi umiera :)

albo cos takiego, http://www.sklejka.eu ja sam z tych plyt szalowalem, dozo taniej od osb. caly wieniec o dlugosci 120m rozszalowywali moze godzine. plyty umylem i czekaja na wylozenie na podloge na poddaszu nieuzytkowym