Reze 06.08.2014 13:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2014 Pytanie moje związane jest z tym, że kilka razy w Waszych dziennikach pojawiał się wieniec szalowany OSB, ale jak potrzeba, to oczywiście nie mogę znaleźć tej informacji.Mam zamówione płyty OSB na szalunki do wieńca, mam nadzieję odzyskać choćby część z nich na podłogę nieużytkowego poddasza (stryszku), tylko nie wiem, czy trzeba je czymś przesmarować od środka, żeby łatwiej odchodziły od związanego betonu? Proszę o podpowiedź, szaluję w piątek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 06.08.2014 13:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2014 Jak czymś przesmarujesz to tynkarz może Cię potem zabić a odpadów i tak będziesz miał ze 30%. Jak nie przesmarujesz to będziesz miał odpadów z 60% jak nie więcej. Pamiętaj że i tak płyty nasiąkną i częściowo popuchną. Możesz spróbować okleić płyty folią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Reze 06.08.2014 15:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2014 Ta folia przeszła mi przez myśl, tylko logistycznie będzie to trochę upierdliwe, ale pomysł całkiem dobry. Kurcze, nie wiem, czy netbet nie robił tak szalunku, muszę zajrzeć do jego dziennika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kwasniak 06.08.2014 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2014 (edytowane) Sadysta robił z OSBhttp://forum.muratordom.pl/showthread.php?215184-Dom-na-p%C5%82ycie-energooszcz%C4%99dny-projekt-i-wykonanie-w%C5%82asne/page7 Edytowane 6 Sierpnia 2014 przez kwasniak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mzprojekty 07.08.2014 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2014 Jeżeli chodzi o wieniec stropowy, to tynkarz nie bardzo ma za co ciebie zabijać. Nie mnie jednak, płyta OSB ma strukturę taką jaką ma i jej fragmenty miejscami pozostaną w licu elementu betonowego. Płyta OSB od samego betonu nie spuchnie aż tak szybko, natomiast spuchną jej górne krawędzie raz od ewentualnej deszczówki, dwa od wody użytej do pielęgnacji betonu, a trzy od samej wody zarobowej. Jeżeli BOCZNY wieniec ściągniesz dosyć szybko (np. na drugi/trzeci dzień zweryfikuj twardość betonu) to OSB nie zdąży spuchnąć lub zrób wyższy szalunek, żeby krawędzie nie miały kontaktu z wodą. Do przesmarowania szalunków są płyny antyadhezyjne do kupienia w hurtowni i tańsze rozwiązanie zwykły ON do kupienia na stacji benzynowej, zmniejszy to efekt pozostawionych wiórów w betonie, ale go nie rozwiąże do końca. Natomiast nie ma możliwości żebyś w licu betonu została jakaś straszliwa ilość odpadów drewnianych. Owinięcie OSB folią stretch faktycznie załatwi problem.Jeżeli masz jeszcze możliwość zastanów się nad betonowymi kształtkami wieńcowymi. Jeżeli chodzi o szybki demontaż szalunków, to można to zrobić tylko dla tych części które utrzymują kszatłt elementu żelbetonowego, a nie dla tych które go faktycznie podtrzymują (nawet pośrednio!), tzn. możesz rozebrać niewysoki bok elementu, ale pod żadnym pozorem nie deskę spodnią i stempel ją podtrzymujący w miejscu gdzie wieniec jednocześnie tworzy nadproże. Najlepiej zapytaj o zgodę twojego kierownika budowy. http://www.mzprojekty.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Reze 08.08.2014 14:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2014 Dzięki za rady. Podciąg już zalany. boki szalunku zostaną zdjęte po 3 dniach, ale dół ze stemplami postoi 28dni. Zależy mi bardzo, żeby się nie opuścił, musi związać w 100% Już wiem, że szalunki są tylko częściowo do odzyskania, gdybym to doczytała, wypożyczyłabym szalunki metalowe, wyszłoby taniej. No cóż, człowiek uczy się całe życie i głupi umiera Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacek.zoo 09.08.2014 09:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2014 Dzięki za rady. Podciąg już zalany. boki szalunku zostaną zdjęte po 3 dniach, ale dół ze stemplami postoi 28dni. Zależy mi bardzo, żeby się nie opuścił, musi związać w 100% Już wiem, że szalunki są tylko częściowo do odzyskania, gdybym to doczytała, wypożyczyłabym szalunki metalowe, wyszłoby taniej. No cóż, człowiek uczy się całe życie i głupi umiera albo cos takiego, http://www.sklejka.eu ja sam z tych plyt szalowalem, dozo taniej od osb. caly wieniec o dlugosci 120m rozszalowywali moze godzine. plyty umylem i czekaja na wylozenie na podloge na poddaszu nieuzytkowym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
forgetit 09.08.2014 22:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2014 może trochę późno, ale ja robiłem szalunek z OSB. Niczym nie smarowałem, około 75% płyt teraz jest stropem drewnianym nad parterem.Beton był wibrowany, konsystencja raczej w kierunku twardoplastycznego niż plastycznego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts