Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

instrukcja obsługi traktorka Castel Garden 12,5 B&S

Recommended Posts

"odziedziczyłam" traktorek podobny do tego ze zdjęcia, niestety bez żadnej instrukcji obsługi a nigdy nie miałam do czynienia z takim sprzętem, może ktoś posiada instrukcję lub pomoże jak to się użytkuje, jakie paliwo, olej, kiedy go wymieniać, jaka dźwignia do czego służy?

http://img33.olx.pl/images_tablicapl/159362697_1_644x461_traktorek-kosiarka-castel-125hp-ohv-hydro-leczyca_rev008.jpg

"odziedziczyłam" traktorek podobny do tego ze zdjęcia, niestety bez żadnej instrukcji obsługi a nigdy nie miałam do czynienia z takim sprzętem, może ktoś posiada instrukcję lub pomoże jak to się użytkuje, jakie paliwo, olej, kiedy go wymieniać, jaka dźwignia do czego służy?

http://img33.olx.pl/images_tablicapl/159362697_1_644x461_traktorek-kosiarka-castel-125hp-ohv-hydro-leczyca_rev008.jpg

Szczęściara ;-)

tutaj coś znajdziesz, potrzeba jedynie znać model - powinien być gdzieś na tabliczce znamionowej :

http://www.castelgarden.com/support/owner-manuals.html

Na fotce o ile się nie mylę jest XF 140 HD, 13,5 KM z hydrostatyczną przekładnią. Jeśli Twój ma jak piszesz 12,5 KM to najprawdopodobniej chodzi o XF 130 C z przekładnią manualną. O ile kojarzę to tam jest silnik ze smarowaniem rozbryzgowym tym samym bez filtra oleju, czyli teoretycznie olej powinno się wymieniac co 25 motogodzin. Jeśli sprzęt jest już dotarty, nie eksploatowany w jakichś ciężkich warunkach (duże nachylenie, wysoka przerośnięta trawa etc) to możesz ten czas nieco wydłużyć. Paliwo benzyna 95, olej jeśli na gwarancji to B&S SAE 30, jeśi już po gwarancji to możesz lać dowolny samochodowy do 4-taktów z tym że jeśli dasz podstawowy mineralny to pasowało by wymieniać tak jak dedykowany co 25 motogodzin a jeśli dasz dobry syntetyk i eksploatujesz z umiarkowanym obciążeniem to możesz wymieniać co 40 nawet 50 motogodzin.

Możesz pstryknąć tabliczkę znamionową żeby było wiadomo na pewno jaki to model?

traktorek ma 10 lat czyli jest dotarty;) ale bardzo zadbany, skrzynia manualna

Obraz 2435.jpgObraz 2439.jpgObraz 2437.jpg

nie wiem czy biegi zmienia się w czasie jazdy jak w samochodzie czy na postoju tylko zwiększając obroty, czy kosisko włącza się w czasie jazdy czy na postoju, czy w skrzyni biegów wymienia się olej - co jaki czas, gdzie jest kurek do wlewania i wylewania ( o ile nie trzeba tego robić w serwisie), podobnie olej w silniku - wiem już gdzie się dolewa :Dale nie wiem jak i co jaki czas spuszcza; czy są gdzieś jakieś filtry itp.

Edytowane przez Amelia 2